ocot, sóda, kefka, handra, citrón
Zdroj: iStock

Na čistenie a dezinfekciu domácnosti stačí ocot. Je to fakt alebo mýtus? Čo na to odborníci?

25. 06. 2023
Zdieľať

Z každej strany počúvame, že je dôležité minimalizovať používané chemikálie – a to nielen v priemysle a v potravinách, ale aj pri upratovaní domácnosti.

Recepty na roztoky s octom a sódou bikarbónou sa používajú nielen v kuchyni, ale aj na uvoľňovanie upchaných odtokov, čistenie bielizne i škáry medzi obkladačkami a dlažbou. Skutočne však ocot zabíja choroboplodné zárodky? Naozaj nepotrebujeme agresívnejšie prípravky?

žena pripravuje čistič z octu

Zdroj: iStock

Ocot je lacný, netoxický, biologicky odbúrateľný a používa sa na dezinfekciu už stáročia. Je však natoľko silný, aby zničil nežiaduce patologické baktérie, ktoré sa nachádzajú v kuchyni, v kúpeľni, na toalete?

Prečítajte si tiež
Najjednoduchší spôsob, ako vyčistiť umývačku riadu (VIDEO)

Zdá sa, že skutočne áno, i keď nie je taký účinný ako komerčné čistiace prípravky, respektíve potrebuje viac času na pôsobenie. Inými slovami – ak potrebujete vydezinfikovať ťažšie zamorenú oblasť a rýchlo, dezinfekčné prípravky zo supermarketu to zvládnu lepšie. Problémom môže byť uvoľňovanie chemikálií, ktoré škodia zdraviu. Ak ich však použijete len z času na čas, vtedy ak je to naozaj potrebné, nemusíte z toho robiť problém.

ocot na dezinfekciu

Zdroj: istock.com

Ako funguje ocot

Biely, sladový alebo rozmarínový ocot obsahujú približne 5 percent kyseliny octovej. Táto kyselina ničí baktérie a vírusy chemickou zmesou proteínov a tukov, ničí ich bunkovú štruktúru. Keď americkí vedci testovali komerčné čistiace prostriedky proti alternatívam, ako je ocot a hydrogenuhličitan sodný, s prekvapením zistili, že čistý ocot zabíja celý rad domácich patogénov.

Proti chrípke aj tuberkulóze?

Viete o tom, že ocot dokáže poškodiť aj vírus chrípky? Nedávno americkí vedci z Albert Einstein College of Medicine zistili, že šesťpercentný roztok kyseliny octovej pri pôsobení dlhšom ako 30 minút účinne zabíja baktérie Mycobacterium tuberculosis, ktoré spôsobujú tuberkulózu. Tento objav je veľmi hodnotný, pretože baktéria tuberkulózy je veľmi ťažko zničiteľná. Fakt, že ocot má takúto silu, môže priniesť účinné a ekonomické riešenie pre laboratóriá a nemocnice v chudobnejších krajinách.

Prečítajte si tiež
Ako poupratovať celý byt úplne bez chémie

Treba vôbec dezinfekciu?

Profesor Peter Collignon, lekár infekčných chorôb na lekárskej fakulte Australian National University, ktorý skúmal dezinfekčné účinky octu však tvrdí, že by sme sa mali viac sústrediť na čistenie horúcou mydlovou vodou ako na samotnú dezinfekciu. Podľa abc.net.au sa na túto tému vyjadril: „Dôležité je vyčistiť povrch, a to zvyčajne stačí. Potom si položte otázku, či je potrebné vôbec dezinfikovať,“ hovorí.

dezinfekcia v domácnosti pocmocou octu a sódy bikarbóny

Zdroj: istock.com

Potreba dezinfekcie je zveličovaná

Odborník ďalej pokračuje: „Dezinfekčné prostriedky fungujú tak, že za 10 minút zabijú 99 percent mikroorganizmov. To znamená, že ak by bolo prítomných 1 000 000 baktérií a vírusov, potom by zostalo ešte 10 000. Avšak, ak ste najskôr urobili základné umývanie, už len ním znížite počet prítomných baktérií na približne 1000…  Chemikálie používame nadmerne. Namiesto použitia jednej, používame 1 000 jednotiek a výhody sú okrajové.“

Čistenie vodného kameňa v rýchlovarnej kanvici pomocou octu

Zdroj: istock.com

Ako teda postupovať pri upratovaní?

V prvom rade si odpovedzte na to, čo chcete dosiahnuť. Chcete mať upratanú čistú domácnosť alebo potrebujete ničiť baktérie či vírusy – teda dezinfikovať? Ak potrebujete dezinfikovať, najskôr použite najmenej toxický biologicky rozložiteľný produkt na to určený: ocot a dezinfekčné utierky či tampóny s obsahom alkoholu. Dôležité je, aby ste prípravky volili vzhľadom na povrch, na ktorý ich chcete použiť – aby ste ho nepoškodili. Ani ocot nie je vhodný pre všetky povrchy. Dokonca môže ublížiť aj moderným práčkam, v ktorých sú plastové a gumené komponenty.

dezinfekcia v domácnosti pomocou octu

Zdroj: istock.com

Sterilné prostredie imunite neprospieva

Z imunologických výskumov je zrejmé, že úplne sterilné prostredie nie je vhodné pre náš život, pretože naša imunita sa mu prispôsobí, a keď dôjde ku kontaktu s vírusom alebo baktériou, nebude vedieť bojovať s ním. To je dôvod, prečo by ani deti nemali byť držané v sterilnom prostredí. Samozrejme, iná situácia je v nemocniciach a v období a na miestach nebezpečenstva výskytu mimoriadne škodlivých baktérií. Navyše, dezinfekciou zabíjame tiež mikroorganizmy, ktoré škodlivé nie sú a pomáhajú budovať imunitný systém.

Prečítajte si tiež
5 nezdravých návykov pri upratovaní domácnosti. Robíte ich aj vy?

Sabína Zavarská
Zdroj: abc.net.au
Foto: istock

Kategória: Ekolife
Tagy: čistenie kuchyne čistenie podlahy čistenie práčky dezinfekcia Praktické rady vodný kameň
Zdieľať článok
Zápach z práčky: Ako sa ho zbaviť a ktorým častiam práčky venovať pozornosť?Urob si sám

Zápach z práčky: Ako sa ho zbaviť a ktorým častiam práčky venovať pozornosť?

Ako správne upraviť rozmery tehál?Dom z tehly

Ako správne upraviť rozmery tehál?

Kedy začať murovať?Dom z tehly

Kedy začať murovať?

Murovanie v zime: Dá sa to aj pri nízkych teplotách?Dom z tehly

Murovanie v zime: Dá sa to aj pri nízkych teplotách?

Diskusia