Z kravína si spravili skromný rodinný dom a z konskej stajne spoločenský priestor

03.10.2019  |     

Projekt, ktorý architekti nazvali „kôlňa na zemiaky“, tvoria tri samostatné hospodárske budovy. Prvá bola bývalým farmárskym domom a je pamiatkovo chránená, druhá je pôvodná konská stajňa a tretia slúžila ako kravín. Dnes z nich je „zemiakový“ celok jedinečný strohosťou a skromnosťou.

Zrekonštruovaný súbor starých hospodárskych budov ponúka pohľad na bývalý život na farme. Architekti s jemným nadsadením o ňom hovoria ako o pamätníku chudoby. Kvôli tomu vznikol aj názov – zemiaky boli symbolom chudoby, zároveň je to odkaz na obraz Vincenta Van Gogha: Jedáci zemiakov.

Kravín premenili na hlavný dom

Pôvodne majitelia uvažovali o premene farmárskeho domu na hlavný rodinný dom, ale vyžadovalo by si to rozsiahle zmeny a statok by prišiel o to, čo je preň charakteristické. Nakoniec sa rozhodli z farmárskeho domu vytvoriť skromný penzión a na rodinný dom prestavať bývalý kravín. Veľká konská stajňa dnes funguje ako flexibilný priestor, ktorý sa dá využiť na spoločenské a kultúrne udalosti, prípadne ako ateliér. Každá z budov zapadá do celku, ale využíva iný materiál.  

Prečítajte si tiež:

Poľnohospodárska usadlosť citlivo prerobená na chalupu

Multifunkčné opláštenie

Architekti sa snažili zachovať charakter stavby, samozrejme, bolo treba meniť a obnovovať. Pôvodný kravín dostal nové drevené opláštenie i strechu. Pribudli veľké okná – výrezy s výhľadom na okolitú krajinu. Pod lamelovým opláštením sa skrývajú ďalšie dvere, ktoré v lete možno otvoriť a zlepšiť vetranie domu. Dvere v opláštení zároveň slúžia ako ochrana pred nežiaducou zverou alebo vlámaním.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Lamely opláštenia vytvárajú v interiéri príjemný tieň počas horúcich dní. Na prízemí domu sa nachádza denná zóna s obývačkou, kuchyňou a jedálňou, pracovňa, hygienické zázemie a sklad. V podkroví sú dve spálne a kúpeľne.

Rozvody ukryli do komína

Moderný životný štýl si vyžaduje inžinierske siete, rozvody, potrubia, ktoré sa často vedú cez strechu. Architekti však chceli zachovať jednoduchý vzhľad kôlne, a tak vytvorili komín, do ktorého tieto technické záležitosti ukryli. Surové drevo opláštenia je ošetrené vedľajším produktom zo spracovania cukrovej trstiny a postavené na hliníkové tyče. Vďaka vynechaniu hobľovania dreva sa podarilo dosiahnuť nižšiu finálnu cenu.

„Kôlňa na zemiaky“ v skratke

architektonický ateliér: Julius Taminiau Architects

dizajnový tím: Julius Taminiau, Stefani Vozila, Tom Martin, Claire Besset

plocha: 200 m2

realizácia: 2019

lokalita: Holandsko

Sabína Zavarská

Foto: Norbert Wunderling

Tagy:
rodinné domy chaty rekonštrukcia domu farma hospodárske stavby

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 11/2019 v predaji


Rebelské Vianoce




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky