Úsporný luxus? Časť fasády domu je z dreva starej lode

26.01.2020  |     

Holandskí architekti zo štúdia Paul de Ruiter Architects vytvorili dom, ktorý pôsobí ako jednopodlažný, a predsa skrýva celkovo takmer 500 metrov štvorcových. Veľká časť z tejto vily je vtesnaná do svahu tak, aby čo najmenej zasahovala do prírodného prostredia chránenej oblasti.

Už od začiatku bolo jasné, že krajina je pri tomto projekte základom, ktorý treba v čo najväčšej možnej miere zachovať a chrániť. Preto architekti navrhli vilu, ktorá bude čiastočne osadená do svahu a podpivničená. 

Z jednej strany tak pôsobí ako skromný nenápadný jednopodlažný dom – viditeľné je až prvé podlažie domu. Drevo použité pri vstupe do domu a garáži pochádza zo starej lode, ktorú tvorcovia projektu s investormi našli v demoličnej spoločnosti v Severnom Brabantsku a kúpili v celom rozsahu. Práve tento moment dáva projektu zvláštnu atmosféru i hodnotu. 

V hlavnej úlohe sklo

Severná a južná fasáda prvého poschodia je prevažne zo skla, južná a západná je viac uzatvorená, pokrytá voskovaným, trvalo udržateľným drevom. Prízemie je čiastočne presklené. Veľké sklené plochy obsahujú vždy posuvnú, otvárateľnú časť, ktorou domáci prepoja jedným pohybom interiér s exteriérom.

Kontakt s prírodou je hmatateľný v celom dome, podobne ako dostatok prirodzeného svetla. Okrem presklených fasád, svetlo prúdi dnu aj z terasy pri srdci domu – obytnej zóny spojenej s jedálňou a kuchyňou.

Energeticky úsporný luxus

Osobitnú pozornosť architekti venovali energii. Preto je konštrukcia vily kompaktná a s vynikajúcou izoláciou. Využíva geotermálnu energiu, tepelné čerpadlo, solárne kolektory, zelenú strechu. Výsledkom je energetická neutrálnosť vily vybavenej luxusom a pohodlím. V celom dome sú použité len prírodné materiály. Pohyblivé časti fasády sú vyrobené z francúzskeho dubu. 

Dyhovaná preglejka v interiéri

Všetky interiérové prvky vrátane stien, skriniek v detských izbách a krbu sú vyrobené z dyhovanej preglejky. Celý interiér je riešený minimalisticky, ale väčšina izieb má krásny výhľad. Sklo je použité aj vo vnútri. Opticky a svetelne spája miestnosti do väčšieho celku, pričom technicky sú oddelené. V hlavnom dennom priestore nechýba ani vstavaný krb so zaujímavým dizajnom.

Tip: Všetky podlahy nájdete na jednom mieste

Villa V v skratke

architektonický ateliér: Paul de Ruiter Architects
lokalita: Bloemendaal, Holandsko
plocha: 489 m2 vrátane suterénu, ktorý má 154 m2
realizácia: 2011

Sabína Zavarská
Foto: Tim van de Velde Photography

Tagy:
rodinné domy drevené fasády

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Ako sa snúbi škandinávsky štýl s anglickou klasikou?

Najnovšie knihy a časopisy

Tvorivé bývanie 6/2019 v predaji


26 tipov na sviatočné dekorácie




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

Najnovšie príspevky