Pôvodné drevené parkety ako hlavná črta zrekonštruovaného bytu

11.10.2019  |     

V staršom portugalskom dome zo 60. rokov sa nachádza neveľký byt. Keďže jeho priestory a členenie nebolo už vyhovujúce, majitelia sa rozhodli pre modernizáciu bytu. Šesťdesiat metrov štvorcových sa premenilo na príjemný priestranný byt s otvorenou dennou časťou.

Tak, ako to je aj u nás, i v Portugalsku mali staré byty členitú dispozíciu, ktorú tvorili menšie samostatné priestory. Uprostred dispozície sa nachádzal vstup s malou chodbou, po oboch stranách bolo viac drobných miestností. 

Cieľom rekonštrukcie bolo v prvom rade maximalizovať životný priestor a reorganizovať dispozíciu tak, aby vyhovovala životnému štýlu moderných ľudí.

Tip: Všetko do kuchyne na jednom mieste

Obmedzený rozpočet, nosné priečky

Už pri prvotnej prehliadke bytu bolo zrejmé, že nebude možné odstrániť niektoré priečky – nedalo sa zmeniť ani umiestnenie kuchyne a kúpeľne. Ďalšie obmedzenia vyplynuli z relatívne nízkeho rozpočtu na premenu bytu. Architekti vytvorili projekt, ktorý zachoval polohu spální a kúpeľne, ale vstupnú halu, kuchyňu, chodbu a obývaciu izbu zlúčil do jedného priestoru. 

Vzdušný a svetlý denný priestor

Premena zahŕňala vybúranie prebytočných deliacich priečok, ktoré neboli nosné, výmenu starých poškodených okien, aplikáciu tepelnej i zvukovej izolácie na vonkajšie steny. Novovzniknutý denný priestor vnáša dostatok prirodzeného svetla do celého bytu. 

Prečítajte si tiež:

Z jednoizbového bytu v dezolátnom stave originálny „dvojizbák“

Drevené parkety ako hlavný motív

„Od prvého momentu sme vedeli, že veľmi dôležitým vizuálnym prvkom bytu po jeho premene bude pôvodná podlaha,“ opisujú architekti prvý dojem z bytu. 

Samozrejme, podlahu bolo potrebné obnoviť a na viacerých miestach upraviť, ale faktom je, že vytvára veľmi príjemnú atmosféru v celom byte a dodáva mu jedinečný charakter. Všimnite si nielen farebnosť parkiet, ale aj rôzne štýly ich ukladania.

Nebáli sa ani čierneho obkladu

Obnovy sa dočkali aj steny a strop, natreté bielou farbou. Zaujímavé je použitie čiernej farby, ktoré zvýrazňuje niektoré časti bytu: čierna je kuchynská linka, šatník v spálni, drevená konštrukcia deliaca hlavnú dennú zónu od vchodu a spální. Zároveň je v nej úložný priestor a osvetlenie. Čiernym obkladom je obložená kúpeľňa aj balkón zo spálne. Aby čierny nábytok nepôsobil veľmi fádne a ponuro, architekti ho skombinovali s osviežujúcou mentolovou farbou. 

Rekonštrukcia bytu „Apartamento do Morro“ v skratke

architektonický ateliér: HAS – Hinterland Architecture Studio

architekti: Filipa Figueira, Tiago Vieira

lokalita: Vila Nova de Gaia, Portugal

realizácia: 2019

plocha: 60 m2

Facebook: www.facebook.com/hinterland.architecture.studio 
Instagram: www.instagram.com/hinterland.as 
LinkedIn: www.linkedin.com/company/hinterlandas 
Twitter: www.twitter.com/HasStudio

Sabína Zavarská
Foto: Ivo Tavares Studio

Tagy:
drevené parkety rekonštrukcia bytu prestavba bytu priestranný byt

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 11/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky