Ako dosiahnuť, aby bola voda v bazéne priezračná a zdravotne neškodná?

22. 08. 2019
Zdieľať

Aby bola voda v bazéne čistá a zdravotne neškodná, je potrebné myslieť nielen na jej mechanické čistenie, ale aj na dôslednú a pravidelnú chemickú úpravu. Kontrola vody v bazéne sa odporúča aspoň raz týždenne, počas sezóny je ideálne kontrolovať ju dvakrát.

Nepodceňte meranie pH

Úprava bazénovej vody má svoje pravidlá. Na jej začiatku je vždy potrebné zmerať hodnotu pH, teda určiť, či je voda v bazéne zásaditá alebo kyslá, na čo slúžia kvapkové testery. Aby bola voda v bazéne neškodná a všetky používané prostriedky fungovali správne, musí sa hodnota pH pohybovať v rozpätí 7,0 až 7,4. Ak by bolo vyššie ako 7,4, môže spôsobiť vo vode mliečne zákaly (mliečna voda), znížiť účinnosť chlórových prostriedkov, vyvolať známy chlórový zápach či podráždenie očí a pokožky.

Pri hodnotách pod 7,0 môže zase dochádzať k zvýšenej korózii kovových častí bazénov, blednutiu materiálov, z ktorých je bazén vyhotovený, a rovnako aj k podráždeniu očí alebo pokožky. Na úpravu pH smerom nadol alebo nahor sa používajú špeciálne prípravky. Hodnotu je potrebné kontrolovať pravidelne aspoň raz týždenne, pri výskyte nečistôt alebo vyšších teplotách interval skráťte.   

Prečítajte si tiež:

Aký bazén vybrať do malej záhrady

Zaostrené na tvrdosť vody

Ďalšou dôležitou hodnotu, ktorú treba sledovať, je tvrdosť vody, teda súčet obsahu vápnika a horčíka vo vode, na čo slúžia príslušné kvapkové testery. Platí, že tvrdosť bazénovej vody nesmie byť vyššia ako 18 °N. Tvrdosť vody sa odporúča kontrolovať počas kúpacej sezóny minimálne raz mesačne, v prípade nadmerného výskytu minerálov interval skráťte až na raz týždenne. Na úpravu tvrdosti rovnako použite špeciálne vyvinutý prípravok a pri aplikácii sa vždy riaďte návodom výrobcu. Na kontrolu tvrdosti a jej prípadnú úpravu určite nezabudnite po napustení, resp. každom ďalšom dopustení bazéna.    


KVAPKOVÝM TESTEROM môžete jednoducho skontrolovať hodnotu pH a množstvo chlóru v bazénovej vode. Po úprave pH a aplikácii chlóru sa odporúča preventívne použiť aj prípravok proti tvorbe rias.

KVAPKOVÝM TESTEROM môžete jednoducho skontrolovať hodnotu pH a množstvo chlóru v bazénovej vode. Po úprave pH a aplikácii chlóru sa odporúča preventívne použiť aj prípravok proti tvorbe rias.
Mountfield

Chlórom k čistej a neškodnej vode

Dezinfekcia je najdôležitejším ošetrením bazénovej vody. Na výber máte v súčasnosti chlórové aj bezchlórové varianty. Pri využití chlóru predstavujú najvhodnejšie riešenie chlórové tablety obsahujúce stabilizátor. Ten sa stará o to, že chlór sa do vody vypúšťa postupne a v správnom množstve. Voda tak bude správne ošetrená a neškodná pre vaše zdravie.

Chlórovú tabletu sa odporúča umiestniť do zásobníka (plávajúceho alebo pevného), kde si môžete nastaviť, ako rýchlo sa má tableta rozpúšťať. Platí, že obsah chlóru vo vode by sa mal pohybovať na úrovni 0,3 až 0,5 mg/l. Jeho hodnoty je tiež potrebné kontrolovať aspoň raz týždenne kvapkovým testerom. V letných mesiacoch je vhodné používať aj prípravok, ktorý zabraňuje rýchlemu odparovaniu voľného chlóru z bazénovej vody tým, že ho na seba čiastočne naviaže − ušetríte tak náklady na bazénovú chémiu.


Bezchlórová bazénová chémia Azuro BIO-L 3l, účinne dezinfikuje vodu a zabraňuje množeniu baktérií rias, vhodná do všetkých typov bazénov, nutné používať s prípravkom Azuro OXI-L, 24,35 € v akcii, Mountfield

Bezchlórová bazénová chémia Azuro BIO-L 3l, účinne dezinfikuje vodu a zabraňuje množeniu baktérií rias, vhodná do všetkých typov bazénov, nutné používať s prípravkom Azuro OXI-L, 24,35 € v akcii, Mountfield
Mountfield

Bezchlórová úprava vody  

Alternatívnym spôsobom starostlivosti o bazénovú vodu sú bezchlórové prípravky a zariadenia. Na trhu napríklad nájdete produkty, ktoré fungujú na báze aktívneho kyslíka a v závislosti od druhu sú vhodné do malých detských aj veľkých rodinných bazénov. K dispozícii sú aj rôzne moderné zariadenia, ktoré zaručujú čistú a pre zdravie neškodnú vodu a súčasné značne redukujú alebo úplne eliminujú používanie klasickej bazénovej chémie, najmä chlóru.

Prečítajte si tiež:

Ako pripraviť bazén na novú sezónu

Takýto ohľaduplný spôsob dezinfekcie bazénovej vody ocenia najmä ľudia s rôznymi alergiami, astmatici, ako aj ľudia s citlivými očami a jemnou pokožkou, pre ktorých môže byť kúpanie vo vode upravenej klasickou bazénovou chémiou menej komfortné. Alternatívne spôsoby starostlivosti možno aplikovať nielen do nových bazénov, ale môžete nimi dovybaviť aj tie už realizované. K najosvedčenejším typom takejto úpravy vody sú UV lampy, ionizátory a aktuálne veľmi obľúbené salinátory.

Praktickou pomôckou sú automatické dávkovacie stanice, ktoré vyhodnocujú kvalitu bazénovej vody a podľa nameraných hodnôt do nej samy dávkujú optimálne množstvo bazénovej chémie. 


Ako dosiahnuť, aby bola voda v bazéne priezračná a zdravotne neškodná?

1564733
Mountfield

Mechanické čistenie bazénovej vody

Filtrácia

Na odstránenie väčšiny mechanických nečistôt postačí kvalitná filtrácia. Dôležitá je jej jemnosť – pieskové filtrácie mávajú jemnosť 30 až 50, filtračné vaky dokonca 6 mikrónov (μm). Filtrácia musí mať v závislosti od objemu bazéna dostatočný výkon, pričom celý objem bazéna by mala každý deň prefiltrovať za 6 až 8 hodín, pri nadmernej záťaži a vysokých teplotách za 3 až 4 hodiny. Mala by mať aj dostatočnú výkonovú rezervu na predpokladané pripojenie vysávača či solárneho ohrevu.    


Ako dosiahnuť, aby bola voda v bazéne priezračná a zdravotne neškodná?

1564735
Mountfield

Bazénové vysávače

Raz týždenne by sa malo dno a steny bazéna vyčistiť. Hoci možno použiť bazénové kefy či sieťky, výbornými pomocníkmi sú bazénové vysávače. Poloautomatické modely sa cez skimmer pripájajú k pieskovej filtrácii a po zapojení fungujú samostatne. Automatické vysávače prinášajú ešte väčší komfort. Nevyžadujú pripojenie na filtráciu a fungujú úplne samostatne aj v čase, keď nie ste doma. Postačí naprogramovať ich a vložiť vysávač do bazéna. Po jeho vyčistení sa sám vypne.  

Ako na zakalenú vodu

Ak je voda zakalená, najskôr skontrolujte a upravte jej tvrdosť a hodnotu pH. Ak úprava vody zakalenie neodstráni, použite flokulant – prípravok, ktorý zhlukuje ľudským okom neviditeľné nečistoty do chuchvalcov, ktoré potom zachytí piesková filtrácia, alebo prejasňovač na prejasnenie bazénovej vody. Po aplikácii prípravku je potrebné vodu nepretržite filtrovať až do jej úplného vyčistenia. Počas filtrovania je nutné kontrolovať priechodnosť filtrácie a v prípade potreby filtračnú náplň prepláchnuť.


Na trhu nájdete aj iné DEZINFEKČNÉ PRÍPRAVKY NA BÁZE CHLÓRU, keďže ale neobsahujú stabilizátor, nie sú do bazénov najvhodnejšie. Ich použitím spravidla docielite len to, že voda bude prechlórovaná.

Na trhu nájdete aj iné DEZINFEKČNÉ PRÍPRAVKY NA BÁZE CHLÓRU, keďže ale neobsahujú stabilizátor, nie sú do bazénov najvhodnejšie. Ich použitím spravidla docielite len to, že voda bude prechlórovaná.
Bazény Desjoyaux

3× zariadenia na bezchlórovú úpravu vody

UV lampa

Účinne, a pritom absolútne bezpečne dezinfikuje vodu pôsobením ultrafialového žiarenia typu C. Zariadenie je pre ľudský organizmus neškodné a spoľahlivo ničí baktérie, plesne a riasy, ktoré sa nachádzajú v bazénovej vode, a zabraňuje ich ďalšiemu množeniu. Takto ošetrená voda nedráždi oči ani citlivú pokožku.

Salinátor

Salinizácia je jedným z najefektívnejších spôsobov dezinfekcie vody v bazéne. Mikroprocesorom riadená elektrolýza produkuje zo slanej vody prírodný chlór, ktorý následne zneškodní baktérie aj riasy. Takto upravená voda (s desaťnásobne nižšou koncentráciou soli ako v mori) nedráždi oči ani pokožku, na ktorú má dokonca liečivý účinok.

Ionizátor

Ionizátor dezinfikuje bazénovú vodu prostredníctvom procesu ionizácie, teda elektrolytickým dávkovaním iónov medi a striebra. Hlavným aktívnym dezinfekčným prostriedkom je v tomto prípade meď, vďaka čomu vo vode nie je cítiť chlór. Zariadenie pracuje úplne automaticky a výsledkom jeho činnosti je čistá voda bez mikroorganizmov a rias.

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: bazén čistenie vody záhradné bazény
Zdieľať článok

Diskusia