Svetelná harmónia v interiéri

29. 12. 2005
Zdieľať

Pri výbere interiérových svietidiel teba zvažovať nielen bezpečnú prevádzku, pohyb a orientáciu v priestore, ale aj ich dosah a použiteľnosť. Do každej miestnosti treba zvoliť taký typ alebo kombináciu svietidiel, pomocou ktorých sa pri správnom umiestnení dosiahe svetelná harmónia, potrebná pre pohodlné vykonávanie činností, na ktoré je miestnosť určená.

Určité plochy alebo prvky interiéru z funkčného hľadiska akcentujeme prostredníctvom osadenia svetelných zdrojov do podhľadov s nastaviteľným smerovaním, svetelných líšt, bodových svietidiel s lankovým systémom alebo osvetľovacích ríms v priestoroch predsiení a vstupných hál, kde by spustené svietidlá prekážali v pohybe. V týchto priestoroch treba brať do úvahy fakt, že sú väčšinou bez prirodzeného osvetlenia, takže celkový koncept treba opäť stavať na na umelom osvetlení, ktoré môže použitú farebnosť v priestore zmeniť a prípadne aj negatívne ovplyvniť.


Svetelná harmónia v interiéri

39801

Do obývacej izby potrebujeme vzhľadom na veľmi rozdielne činnosti dostatočne variabilné osvetlenie. Pri navrhovaní osvetlenia je dôležitá predstava, kam konkrétne bude daný svetelný lúč dopadať. Lampa zavesená zo stropu nad konferenčným stolíkom vytvorí spolu so stolnou lampou po oboch stranách kresla prepojenú plochu svetla. Bodové svetlá v strope vytvoria ďalšiu svetelnú plochu. Postačí päť až desať svetiel. Pokiaľ sa skombinujú rozptýlené so smerovanými svetlami, vznikne dokonalá svetelná harmónia. Viacero lámp rozmiestnených po miestnosti vytvorí príjemné celkové osvetlenie. Je vhodné namontovať na niektoré lampy aj stmievače.


Svetelná harmónia v interiéri

39805

Špecifické osvetlenie si vyžaduje jedenie. Pri jedálenskom stole aj pri barovom pulte sú najvhodnejšie závesné svietidlá spustené nad stolovú dosku so svetlom smerujúcim na stôl. Je vhodné, ak umožňujú osvietiť strop nad stolom. Hlavnou funkciou svetla v jedálni je osvetlenie stola a vytvorenie nálady, ktorá nás prizve k stolu. Je dobré vybaviť svietidlo stmievačom, ktorým môžeme regulovať výkon žiarovky. Umiestnenie svetla 50 až 60 cm nad stolovou doskou zaistí dobrú viditeľnosť pre všetkých spolusediacich bez toho, aby ich svetlo nepríjemne oslepovalo. Vhodná je aj možnosť nastavenia výšky svietidla.

Najpoužívanejšou miestnosťou v dome a v byte je kuchyňa. Špecifiká kuchynských prác vyžadujú dostatočné osvetlenie – správne svetlo na správnom mieste prácu v kuchyni nielen spríjemní a uľahčí, ale prispeje aj k jej bezpečnosti. Jednou z ciest, ako vytvoriť dokonalé celkové osvetlenie, je voľba stropnej lampy so stmievačom, ktorý umožní regulovať intenzitu svetla podľa potreby. Žiarivky namontované pod hornými skrinkami kuchynskej linky dodávajú intenzívne a rovnomerné svetlo potrebné na prácu. Keď k ním pridáme halogénové lampy na stenu, zabezpečíme príjemné osvetlenie aj pri vypnutých žiarivkách. Vnútorné osvetlenie skriniek je nielen estetické, ale aj praktické.


Svetelná harmónia v interiéri

39809

Ak chceme v spálni spojiť útulnosť a účelnosť, potrebujeme kombináciu rôznych typov osvetlenia. Neoslňujúce celkové osvetlenie na upratovanie, dobré osvetlenie na čítanie pred spánkom a tlmené osvetlenie, ktoré zjemní akýkoľvek ostrý svetelný kontrast. Ako hlavné svetlo sa prevažne používa teplé a rozptýlené svetlo. Hlavné svetlo nemusí zabezpečovať tradičný svetelný zdroj umiestnený na strope, ale aj svietidlá stojanové, nástenné či stropné. Dôležité je, aby dodávali dostatočnú svetelnú hladinu na činnosti, ako je napr. upratovanie a pod. Ako doplnkové osvetlenie používame svietidlá inej farby a smerovania v závislosti od funkcie, ako sú svietidlá umožňujúce čítanie na lôžku, ktoré neoslepujú, ale zabezpečia optimálne osvietenie textu. Do spálne sa často umiestňujú šatníkové skrine alebo na ňu bezprostredne nadväzuje šatníkový priestor. Tu je dôležité použiť svietidlá, ktoré umožňujú dobrý prehľad, výber jednotlivých druhov oblečenia, neskresľujú jeho farebnosť a štruktúru. Na tento účel ponúka trh veľké množstvo smerovaných svietidiel s možnosťou zabudovania do stropu alebo dosky skrine. Majú rôznu veľkosť a intenzitu. Zaujímavé riešenia vznikajú pri použití zníženého osvetľovacieho stropného panela, ktorý vytvára svetelnú pohodu a zodpovedá dennému osvetleniu.


Svetelná harmónia v interiéri

39800

Aj v kúpeľni musí umelé osvetlenie zabezpečiť dokonalú viditeľnosť pri všetkých úkonoch, ktoré tu vykonávame, a to z funkčného aj bezpečnostného hľadiska. Základné nepriame alebo polopriame osvetlenie kúpeľne zabezpečíme svietidlami zapustenými v zníženom strope alebo prichytenými na strope. Dôležité je dokonalé, neoslňujúce osvetlenie pri zrkadle. V súčasnosti možno v kúpeľni použiť širokú škálu svietidiel so smerovaním, s úsporou energie, zabudovaním do panelov, nábytku, zrkadiel a pod. Smerovaním, intenzitou a farbou svetla môžeme dotvoriť tento relaxačný priestor a podieľať sa tak na atmosfére oddychu a pokoja. Na dobré celkové osvetlenie kúpeľne potrebujeme najmenej dve svetlá, aj keď sú steny zvyčajne obložené obkladačkami, ktoré svetlo odrážajú do celej miestnosti. Svietidlá po oboch stranách umývadla postačia na dokonalé osvetlenie tváre a niekoľko halogénových lámp vytvorí zaujímavú atmosféru.


Svetelná harmónia v interiéri

39807

Do detských izieb sú vhodné lankové alebo tyčkové rozvody so žiarovkami so širokým vyžarovacím uhlom, ktoré dokonale osvetlia celú hraciu plochu. V študentských izbách platia rovnaké zásady osvetľovania ako v pracovniach, ale rozličné koníčky a záujmy mladého človeka kladú väčšie nároky na spotrebu elektrickej energie aj na umiestnenie elektrických zásuviek.


Svetelná harmónia v interiéri

39802

Pri osvetlení pracovne treba použiť tri stupne osvetlenia. Prvým je celkové, nie veľmi ostré osvetlenie – ideálne je stropné svietidlo s rozptýleným svetlom bez odrazu. Druhým je silnejšie svetlo na osvetlenie pracovného priestoru a nakoniec stolná lampa na osvietenie celej pracovnej plochy stola. Osvetlenie a výber svietidiel musia vychádzať z potreby dokonalého osvietenia konkrétnej činnosti, preto treba použiť viaceré typy svietidiel. Takmer nijaká pracovňa sa už v súčasnosti nezaobíde bez počítača, s čím súvisí potreba jeho umiestnenia, zapojenia, ako aj dobrého osvetlenia bez odleskov z obrazovky, prípadne veľkých kontrastov medzi osvetleným a neosvetleným priestorom.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: harm interiér lampa osvetlenie svetlo svietidlo
Zdieľať článok

Diskusia