Ako si užiť Štedrý večer bez nepríjemných výparov z kuchyne?
Smažíme a podlievame, nakladáme a pečieme. December je rušný mesiac pre kuchyňu, keďže tam trávime viac času ako obvykle. Okrem iných dobrôt pripravujeme vianočné večere a obedy. Niekedy je problematické zbaviť sa výparov a celkového zápachu, ktorý vznikne počas varenia a môže sa v kuchyni udržať aj niekoľko dní. Ponúkame vám päť užitočných tipov, ako správne vetrať a zabezpečiť čerstvý vzduch v kuchyni počas sviatkov.
Kým varíte:
1. Uistite sa, že filter v digestore je čistý. Pokiaľ je zanesený tukom a nečistotami, nemôže odsávať vzduch efektívne a je teda takmer zbytočný. A, samozrejme, nezabudnite ho počas varenia zapnúť.
2. Počas varenia zavrite kuchynské dvere, aby ste zadržali čo najviac výparov v kuchyni.
3. Naraz zapnite digestor a otvorte okno, ktoré je k nemu najbližšie. Tento krok privedie do miestnosti čerstvý vzduch a zároveň ťahá výpary preč z kuchyne práve cez digestor.
Keď ste dovarili:
4. Otvorte všetky kuchynské okná na približne 15 minút. V tomto čase sa nahromadený vzduch vymení za čerstvý bez toho, aby došlo k veľkým tepelným stratám. Čerstvý vzduch okrem toho dopomôže znížiť hladinu vlhkosti, ktorá sa vždy zvýši pri varení. Takto vetrať by ste mali trikrát za deň.
5. Pokiaľ máte strešné okno v kuchyni alebo v jej blízkosti, môžete využiť vetranie pomocou tzv. komínového efektu – stačí otvoriť fasádne a strešné okná v kuchyni naraz. Teplý vzduch bude stúpať nahor, pričom ho nahradí čerstvý vzduch zvonku. Účinne sa tak zbavíte zápachov z varenia.
Zdroj: Výskumné centrum VELUX pre denné svetlo, energiu a vnútorné prostredie (VELUX Knowledge Centre for daylight, energy and indoor climate)
Sledujte nás aj na twitter.com/velux alebo na www.facebook.com/velux.