Energia

Zistite, ako efektívne a šetrne využívať energiu vo vašom dome. Kúrenie, vykurovacia technika, najefektívnejšie spôsoby tesnenia, kotly, radiátory, kozuby.

Energia

Stavba a údržba pece a kozuba

O stavbe klasickej kachľovej pece sa popísalo toho už veľa. V skratke možno povedať, že vývoj stavby pecí a obstavania vložiek sa rozdelil do dvoch smerov – na klasické a moderné stavby.

Energia

V zdravom dome zdravý vzduch – vetranie predhriatym vzduchom (časť. 2)

Princíp vetrania s rekuperáciou znie veľmi jednoducho, aj keď samotná technológia je trocha zložitejšia. Otvorom vo fasáde sa cez nasávaciu mriežku do objektu privádza čerstvý vzduch. Pomocou filtrov sa zbaví prachu, peľu a mikroorganizmov a privedie sa do rekuperátora.

Energia

Pec alebo kozubová vložka? Výhody a nevýhody

Pri zámere zriadiť si pec riešime otázky, čo je lepšie a výhodnejšie, čo vhodne vykúri dom, čo má vyšší výkon, čo bude stáť menej peňazí, čo je krajšie, čo vydá naozaj zdravé teplo a podobne. Najčastejšie sa rozhodneme pre kozubovú vložku alebo klasickú stavanú pec.

Energia

Zdravé teplo z pece

V kachliarskej praxi sa používa pojem zdravé teplo. Oficiálny termín pre tento pojem nie je stanovený. Popisom vlastností pecí ho však možno definovať (aj keď len čiastočne).

Energia

Sporák v domácnosti

Sporák okrem základnej varnej spĺňa aj iné funkcie, možno doň namontovať ďalšie prídavné zariadenia – na ohrev úžitkovej vody, na ohrev vody ako média pre centrálne kúrenie, na ohrev vzduchu na vykurovanie ďalších priestorov (okrem kuchyne, ktorú vykuruje). V zimnom období sporákom aj vykurujeme kuchyňu a prípadne priľahlé priestory. V lete to už obvykle nie je potrebné, pretože máme iné zdroje tepla na varenie. Tu je sporák zbytočný.

Energia

VÁŠ TIP: Kachle na biomasu s dotáciou od štátu

O možnostiach ako ušetriť na kúrení sa toho popísalo už veľa, ale napriek tomu sa chcem s čitateľmi podeliť o moje skúsenosti s doplnkovým zdrojom tepla na pevné palivo.

Energia

Transportné pece

Transportné pece sú kompletne zhotovené mimo staveniska, obvykle priemyselne v hale či malovýrobnej dielni. Pri osadení nepotrebujú ďalšie úpravy či rozsiahlejšie stavebné práce, jednoducho sa napoja na jestvujúci komín a môžu sa používať.

Energia

Obstavané pece (kozubové vložky)

Pod pojmom obstavané pece možno rozumieť hotové, priemyselne vyhotovené a následne obstavané pece už na konkrétom mieste. Obstavby možu mať rôzny charakter – tepelne akumulačný či tepelne izolačný, takzvaný ľahký. Klasickým príkladom je kozubová vložka, no poznáme i priemyselne vyhotovené ohniská kachľových pecí, teplovzdušných či hypokaustových pecí.

Energia

Stavané pece

Pôvodné kachľové pece, na aké boli v minulosti zvyknutí naši predkovia, sa v súčasnosti dopĺňajú o ďalšie typy. Už nehovoríme všeobecne o kachľovej peci, ale o stavanom spotrebiči či stavanej peci.

Energia

Otvorené kozuby

Účinnosť klasického otvoreného kozuba je minimálna, asi 20 %. V súčasnosti je teda vykurovanie kozubom nehospodárne. Kým v dobrej peci získame z 1 kg dreva približne 3,5 až 4 kWh (pri účinnosti 80 %), v otvorenom kozube iba 0,8 kWh. Aj samotné rozdelenie tepla pri kozube je nevhodné – zatiaľ čo blízko ohniska je horúco, zvyšok miestnosti je chladný.