Z britského Yorku do pražského podkrovia

Z britského Yorku do pražského podkrovia

22. 06. 2005
Zdieľať

Majitelia vzdušného podkrovného bytu v pražských Holešoviciach strávili tri roky v centre britského grófstva Yorkshire, kam ich zaviedli pracovné povinnosti. Svoje bývanie v Prahe však neponechali náhode. Rozrastajúca sa rodina sa už nechcela uspokojiť s provizóriom prenajatého bytu, a tak doslova s anglickým pokojom hľadali vhodné riešenie na diaľku prostredníctvom internetu.

„Dávali sme si posielať rôzne ponuky realitných kancelárií e-mailom. Spočiatku sme vylúčili len paneláky, uvažovali sme o rodinnom dome v satelitnom mestečku alebo o byte vo väčšom obytnom komplexe, akých v Prahe vyrástlo ako húb po daždi. Manžel, ktorý mal svoj názor úplne vyhranený, chcel podkrovný byt. Časom ma presvedčil,“ prezradila s úsmevom domáca pani pri našej návšteve. Pred začiatkom celkovej rekonštrukcie podkrovia sa na svoj budúci domov prileteli pozrieť na vlastné oči. „Zistili sme, že potrebujeme niekoho, kto by robil dozornad stavebnými prácami a súčasne by vybavil celý interiér na kľúč, pretože sme chceli všetko zariadenie na ostrovoch predať. Voľba padla na architektonické štúdio Hotový interiér, ktoré tento atypický priestor pripravilo skutočne na mieru podľa našich požiadaviek,“ doplnila. „V priebehu diskusíí v showroome sme sa dohodli na priestorovom usporiadaní, určili sme si hlavné zásady riešení, vybrali typ nábytku, kuchynskú linku. Zladenie celku a doplnky sme ponechali v réžii architekta,“ vysvetlila majiteľka.

V hlavnej úlohe krovy

V členitom takmer stometrovom priestore dominujú rekonštruované krovy, ktoré upútajú hneď pri vstupe do hlavného obytného priestoru. „Otvorené, štyri a pol metra vysoké podkrovie by bolo škoda deliť priečkami, preto sme sa so súhlasom majiteľov rozhodli pre otvorenú dispozíciu so zámerom čo najviac zachovať podkrovný charakter bytu a maximalizovať obytnú plochu,“ priblížil nám koncepciu projektu jeho autor architekt Viliam Ladzianský. Rekonštrukcia musela rešpektovať množstvo technických požiadaviek, napríklad rozloženie inštalácií. „Priestor nebol na riešenie jednoduchý, funkcie nebolo ľahké rozdeliť. Vpravo od vstupnej časti vznikla úzka komora, priestranná kúpeľňa i WC. Dispozícia umožňovala aj pričlenenie drevenej galérie,“ pokračoval architekt Viliam Ladzianský. Centrum bytu tvorí polyfunkčný priestor s veľkosťou približne štyridsať metrov štvorcových, kde je obývacia izba prepojená s kuchyňou a jedálňou. V celom byte je použitá laminátová podlahová krytina s teplým dreveným dekorom, ktorá farebne ladí so zrekonštruovanými krovmi. Moderný nábytok s kovovými úchytkami namorený na tmavý dub vnáša do priestoru dynamiku. Posedenie na svetlej sedacej súprave poskytuje okrem pohodlného odpočinku aj pohľad cez lodžiu na holešovické strechy. Elegantným interiérovým doplnkom je kovové kresielko očalúnené leštenou bravčovinou.

Kuchyňa ozdobená kamienkami

Kuchynské pracovisko, ktoré výrazne skrášľuje efektný obklad z keramických kamienkov, voľne nadväzuje na odpočinkovú zónu. Mäkké zaoblené tvary spotrebičov Ariston sa dobre dopĺňajú s jednoduchou svetlou linkou s kovovými úchytkami. Varnú dosku posunul architekt doľava, aby vznikla dostatočne široká pracovná plocha, ktorá tesne susedí s drezom. Úložný priestor kuchynskej zostavy dopĺňa nízka skrinka s hlbokými zásuvkami. Masívny rozkladací tmavo namorený stôl s hliníkovou konštrukciou a kovovými nohami poskytuje dostatok miesta na stolovanie rodiny či v kruhu priateľov.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Oriešok na rozklúsnutie

Podľa slov autora sa pri projekte podkrovného bytu musel vyriešiť aj jeden zaujímavý architektonický oriešok. Kuchyňu s jedálňou bolo potrebné priestorovo aj pohľadovo oddeliť od vstupov do sociálneho zariadenia a súčasne navrhnúť schody či bezpečný rebrík na galériu, kam sa majitelia rozhodli umiestniť pracovňu a objemný matrac pre príležitostné prespávanie návštev. „Biely paraván v hliníkovom ráme, pevne ukotvený pomocou kovových úponov, spĺňa estetické i prevádzkové nároky, v budúcnosti by som však chcel rozbiť jeho veľkú bielu plochu,“ spresnil architekt Viliam Ladzianský. Originálnym spôsobom vyriešil architekt vstup na galériu, ktorý nájdeme hneď vedľa kúpeľne. Tvorí ho jednoduchý drevený, ale veľmi pevný rebrík s viac ako polmetrovým presahom v hornej časti, aby bolo možné pridŕžať sa a pohodlne prejsť do vyššieho podlažia. Architekt skonštruoval aj bezpečnostnú poistku, ktorá zabraňuje malému synčekovi majiteľov vyliezť na rebrík – ľahkú a hladkú dosku, ktorá sa dá pomocou kovových hákov zavesiť na rebríkovú priečku.

Praktické úložné priestory

Povala býva zvyčajne bohatá na rozličné niky a zákutia so skosenými stenami a nízkou podchodnou výškou, ktoré sa dajú veľmi dobre využiť na vybudovanie praktických úložných priestorov. V prípade holešovického bytu, ktorý sme navštívili, sa to podarilo na sto percent. Hneď vedľa vchodu je umiestnená komora, ktorá hravo pojme nielen bicykel domáceho pána, ale aj plynový kotol alebo detský kočík a ďalšie neskladné, ale potrebné veci. „Prístenok je vlastne taký úzky slíž, a tak som potreboval vyriešiť, ako do takejto miestnosti bez problémov vojsť aj s bicyklom. Preto je vlastne celá stena komory mobilná, pohybuje sa na špeciálnom hliníkovom podvozku. Kombinácia jednoduchej bielej dosky v masívnom drevenom ráme nenarúša obytný priestor. Ďalšiu úložnú zónu poskytuje šatňa, ktorá priamo nadväzuje na spálňu a oddeľujú ju od nej podobne riešené posuvné dvere. Posledný úložný priestor, nachádzajúci sa v detskej izbe – objemná vstavaná skriňa -, je tiež prekrytý posuvnými dverami bielej farby, ktoré celý priestor presvetľujú.“

Triezve použitie farieb

Farby sú v byte použité veľmi citlivo, možno aj preto pôsobí celok intímne a pokojne. „Vysoká stena v obývacej izbe mala byť pôvodne červená, ale keď som si uvedomil, že podlaha je hnedočervená, povedal som si, že to už je trochu priveľa. Zvíťazil jemný tehlový odtieň, ktorý sme doplnili sivou, jej intenzitu sme vyskúšali rovno na mieste,“ vysvetlil architekt Viliam Ladzianský. Sivá farba sa opakuje aj na dvojici polmetrových terakotových váz. „Nechceli sme ani záclony, ani závesy, len rímske rolety, ktoré farebne ladia s tehlovou na stenách,“ poznamenala domáca pani. „V budúcnosti si možno zadovážime koberček pod konferenčný stolík, ale len kvôli návštevám. V Yorku sme si zvykli na drsnú klímu aj nižšie teploty v interiéroch. Sme už skoro ako ostrovania, ktorí, aby sa doma zahriali, sa radšej poriadne oblečú. Niet divu, že naši hostia sa u nás trocha zimomravo chúlia,“ pripustila na záver.

Kategória: Návšteva Podkrovie
Tagy: byt bývanie interiér návšteva podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia