Aeropress – alternatívny spôsob prípravy kávy
Mnohí odborníci ho považujú za najjednoduchší a najlepší spôsob domácej prípravy kávy. Ak máte čerstvú kávu a vodu so správnou teplotou, s týmto zariadením zaručene urobíte výbornú kávičku.
{R1}
Čo je to AeroPress?
Sústavu dvoch priehľadných plastových valcov, v ktorých sa káva pripravuje pôsobením tlaku vzduchu, vymyslel v roku 2005 Alan Adler – chcel vytvoriť lacný, prenosný kávovar, čo by rýchlo a jednoducho pripravil kávu silou podobnú espressu. Na trh ho uviedla americká firma Aerobie, ktorá sa špecializuje na výrobu hračiek, a onedlho sa stal celosvetovým hitom.
V AeroPresse pripravíte kávu asi za minútku, vďaka šetrnému a stabilnému tlaku vzduchu pritom dosiahnete jemnú a vyváženú chuť. Čas lúhovania pri pôsobení tlaku je len asi 20 sekúnd, vďaka čomu sa v káve neobjaví nepríjemná horkosť ako pri pomalších metódach. Taktiež kyslosť je nižšia než pri iných spôsoboch prípravy a papierový mikrofilter zachytí všetky čiastočky kávovej usadeniny – to sú dobré správy pre žalúdok každého milovníka kávy.
Postup:
1 Do plastového sitka vložte papierový filter a navlhčite ho.
2 Zostavte vonkajší valec – na jeho spodok upevnite plastové sitko s papierovým filtrom.
3 Nahrejte šálku horúcou vodou a položte na ňu vonkajší valec.
4 Nasypete kávu. Mala by byť stredne namletá, dávkuje sa priloženou naberačkou (jedna naberačka je jedna porcia kávy).
5 Kávu pokvapkajte, aby napučala a „rozdýchala sa“. Chvíľu počkajte a zalejte ju vodou (voda by mala mať asi 80 °C a nemala by siahať nad značku 4).
6 Premiešajte priloženým plastovým miešadlom.
7 Navlhčite okraj tesnenia na vnútornom valci a pomaly ho zatláčajte do vonkajšieho valca (asi 20 sekúnd), až kým všetka tekutina nepretečie do šálky. Môžete použiť aj kanvicu, z ktorej potom kávu rozlejete do nahriatych šálok.
3 dobré rady profesionálneho barmana
1 Pred použitím AeroPressu navlhčite tesnenie na spodku vnútorného valca. Nebude sa tak nadbytočne opotrebovávať dretím o vonkajší valec a vydrží dlhšie.
2 Aeropress určite neumývajte v umývačke riadu. Odkladajte ho buď rozložený, alebo tak, že je vnútorný valec vo vonkajšom celkom zatlačený, aby sa tesnenie nezdeformovalo.
3 Penu v šálke pri takto pripravenej káve nehľadajte, objaviť by sa však mala v AeroPresse hneď po zaliatí kávy vodou. Ak sa tak nestane, znamená to, že káva je pravdepodobne stará a zvetraná.
Skúšajte, čo vám zachutí
Čísla na valci AeroPressu sú len orientačné – znamenajú iba toľko, že sa v ňom dajú pripraviť najviac štyri malé šálky kávy. S chuťou kávy môžete experimentovať nielen zmenou hrúbky mletia, ale aj rôznymi pomermi vody a kávy. Napríklad, ak dve porcie kávy zalejete vodou po označenie 4, káva bude „dlhšia“ a presýtenejšia. Alebo môžete použiť množstvo kávy aj vody na rovnaký počet porcií a chuť zjemniť pridaním horúcej vody do hotového nápoja.