Platesa so špargľovými paličkami a penou z marinky voňavej

24. 06. 2013
Zdieľať

Uvarte si s nami na koniec špargľovej sezóny chutný obed pre seba, či priateľov.

{R1}

Pre 4 osoby:

  • 1,5 kg špargle
  • soľ
  • biele korenie
  • cukor
  • maslo
  • 2 malé šalotky
  • 1/4 l šľahačkovej smotany
  • 2 PL suchého vermútu
  • 2 PL sherry octu
  • 4 platesové filety 
  • (každá asi 150 g)
  • jeden zväzok bylinky 
  • – marinky voňavej alebo 
  • inej obľúbenej bylinky (napríklad tymianu)
  • 100 ml vyšľahanej šľahačky

60 minút celkový čas na prípravu

Jedna porcia obsahuje: 455 kcal

Postup:
Špargľu očistíme, drevité časti odrežeme. Odrezané časti a odpad zo šúpania špargle dáme variť. Pridáme štipku soli, cukru a na špičku noža maslo. Prikryté pokrievkou dusíme asi 10 minút. Špargľový vývar prelejeme cez sitko a zachytíme do inej nádoby. Dve šalotky jemne nakrájame a spolu so 1/4 l špargľového vývaru a 1/4 l smotany dáme variť, pridáme vermút a sherry ocot. Pri stredne vysokej teplote necháme krátko povariť a potom prelejeme do druhej nádoby cez jemné sitko. Pripravené paličky špargle dáme do zvyšku scedeného špargľového vývaru a pri nízkej teplote necháme prikryté dusiť asi 10 až 14 minút. Platesové filety opláchneme a osušíme. Jednu polievkovú lyžicu masla dáme rozpustiť na panvicu a potom na ňom opekáme filety platesy z každej strany asi 2 minúty. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Medzitým oberieme lístky z marinky voňavej a nahrubo ich nasekáme. Vyšľaháme 100 ml šľahačky. Omáčku zo smotany, vermútu, sherry octu a špargľového vývaru znova trocha ohrejeme. Pridáme bylinky a vyšľahanú šľahačku, zľahka prešľaháme metličkou, vznikne tak veľmi krémová penová omáčka. Uvarenú a odkvapkanú špargľu ešte prehrejeme na dvoch lyžiciach masla. Podávame s uvarenými novými zemiakmi.


Platesa so špargľovými paličkami a penou z marinky voňavej

60 minút
celkový čas na prípravu

Jedna porcia obsahuje: 455 kcal

Pre 4 osoby:
1,5 kg špargle
soľ
biele korenie
cukor
maslo
2 malé šalotky
1/4 l šľahačkovej smotany
2 PL suchého vermútu
2 PL sherry octu
4 platesové filety 
(každá asi 150 g)
jeden zväzok bylinky 
– marinky voňavej alebo 
inej obľúbenej bylinky (napríklad tymianu)
100 ml vyšľahanej šľahačky

Platesa so špargľovými paličkami a penou z marinky voňavej

60 minút
celkový čas na prípravu

Jedna porcia obsahuje: 455 kcal

Pre 4 osoby:
1,5 kg špargle
soľ
biele korenie
cukor
maslo
2 malé šalotky
1/4 l šľahačkovej smotany
2 PL suchého vermútu
2 PL sherry octu
4 platesové filety
(každá asi 150 g)
jeden zväzok bylinky
– marinky voňavej alebo
inej obľúbenej bylinky (napríklad tymianu)
100 ml vyšľahanej šľahačky
isifa.com

Kategória: Štýl
Tagy: na recepty špargľa varenie
Zdieľať článok

Diskusia