Platesa so špargľovými paličkami a penou z marinky voňavej
Uvarte si s nami na koniec špargľovej sezóny chutný obed pre seba, či priateľov.
{R1}
Pre 4 osoby:
- 1,5 kg špargle
- soľ
- biele korenie
- cukor
- maslo
- 2 malé šalotky
- 1/4 l šľahačkovej smotany
- 2 PL suchého vermútu
- 2 PL sherry octu
- 4 platesové filety
- (každá asi 150 g)
- jeden zväzok bylinky
- – marinky voňavej alebo
- inej obľúbenej bylinky (napríklad tymianu)
- 100 ml vyšľahanej šľahačky
60 minút celkový čas na prípravu
Jedna porcia obsahuje: 455 kcal
Postup:
Špargľu očistíme, drevité časti odrežeme. Odrezané časti a odpad zo šúpania špargle dáme variť. Pridáme štipku soli, cukru a na špičku noža maslo. Prikryté pokrievkou dusíme asi 10 minút. Špargľový vývar prelejeme cez sitko a zachytíme do inej nádoby. Dve šalotky jemne nakrájame a spolu so 1/4 l špargľového vývaru a 1/4 l smotany dáme variť, pridáme vermút a sherry ocot. Pri stredne vysokej teplote necháme krátko povariť a potom prelejeme do druhej nádoby cez jemné sitko. Pripravené paličky špargle dáme do zvyšku scedeného špargľového vývaru a pri nízkej teplote necháme prikryté dusiť asi 10 až 14 minút. Platesové filety opláchneme a osušíme. Jednu polievkovú lyžicu masla dáme rozpustiť na panvicu a potom na ňom opekáme filety platesy z každej strany asi 2 minúty. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Medzitým oberieme lístky z marinky voňavej a nahrubo ich nasekáme. Vyšľaháme 100 ml šľahačky. Omáčku zo smotany, vermútu, sherry octu a špargľového vývaru znova trocha ohrejeme. Pridáme bylinky a vyšľahanú šľahačku, zľahka prešľaháme metličkou, vznikne tak veľmi krémová penová omáčka. Uvarenú a odkvapkanú špargľu ešte prehrejeme na dvoch lyžiciach masla. Podávame s uvarenými novými zemiakmi.