
Skladujme a konzumujme iba zdravé zemiaky
Na jeseň chystáme zásoby potravín na zimné mesiace. Okrem zaváranín, ovocia a zeleniny sú to aj zemiaky. Pri ich nákupe na zimné uskladnenie by sme si však mali dávať pozor na ich kvalitu. Vydržia nám iba zdravé a mechanicky nepoškodené zemiaky.
Fytoftóra – pleseň zemiaková
Je to najškodlivejšie ochorenie zemiakov. Prejavuje sa tým, že najprv sa na povrchu hľúzy vytvoria sivé škvrny, ktoré sa neskôr prepadávajú do dužiny. Ak zemiak prekrojíme, vidíme vnútri dužiny hrdzavohnedé škvrny. Pleseň zemiaková narobí medzi uskladnenými zemiakmi veľa škody, pretože pri rozkladnom procese vzniká najprv mumifikovaná hľuza prechádzajúca neskôr do mokrej hniloby. Tá nielenže nepríjemne zapácha, ale rozširuje sa aj na okolité hľuzy.
Vločkovitosť zemiakov
Zapríčiňuje ju huba Rhizoctonia solani. Najprv sa na povrchu hľuzy objavia hnedočierné hrbolčeky pripomínajúce kúsky prilepenej zeminy. Umývaním ich neodstránime. Dajú sa však zoškrabať. Pri konzumácii je to viac záležitosť vzhľadu. Po určitom čase sa ale pod šupkou vytvoria hnedé ostrovčeky a pri čistení takto napadnutých zemiakov býva veľa odpadu.{R1}
Chrastavitosť zemiakov
Môžeme ju vidieť väčšinou iba na šupke. Škodlivejšia je hlboká forma chrastavitosti, ktorá preniká i do dužiny; postihuje najmä mladé hľuzy.c – Zemiak napadnutý drôtovcom |
Pľuzgierovitosť zemiakov
Patrí medzi vírusové ochorenia. Spočiatku sú pľuzgiere iba na povrchu zemiakov. Pri čistení ich môžeme odstrániť spolu so šupkou. Pri dlhšom skladovaní takto napadnuté hľuzy môžu podľahnúť suchej hnilobe.Fuzáriová hniloba
Spôsobuje ju huba rodu Fusarium. Najčastejšie napáda uskladnené nedozreté a mechanicky alebo škodcami poškodené hľuzy. Nedozreté zemiakové hľuzy poznáme podľa zelených častí šupky alebo podľa ešte šúpajúcej sa šupky. Na skoré konzumovanie, nie však na skladovanie môžeme použiť zemiaky mechanicky poškodené pri zbere alebo zemiaky poškodené škodcami. Najčastejšími škodcami zemiakov sú pandravy. Tie vyžierajú časti dužiny hľúz. Pri skladovaní takýchto zemiakov by sa totiž hniloba rozširovala.Ďalším škodcom poškodzujúcim hľuzy zemiakov sú drôtovce. Červy s tvrdým povrchom tela sa zavŕtavajú do zemiakových hľúz a vytvárajú v nich chodbičky. Práve tadiaľto sa dovnútra dužiny dostáva do hniloba. Hnilobou napadnuté a nezrelé zemiaky by sa nemali konzumovať ani po okrájaní, lebo vnútri dužiny môžu zostať zvyšky jedovatých látok.