Zdroj: iStock

Ako sa presťahovať a nezblázniť sa? Rady, ktoré oceníte

20. 12. 2021
Zdieľať

Aj vám už ktosi povedal, že je lepšie vyhorieť ako sťahovať sa? Nuž, presun z jedného domu do druhého dá zabrať. Pokiaľ sa však na deň D dôsledne pripravíte, všetko pôjde ako po masle.

Kedy začať

Ak sa naozaj chcete vyhnúť stresu, odporúčame začať už mesiac vopred. Je to najvyšší čas začať zháňať pevné škatule (najlepšie od banánov), fólie, vrecia, lepiace pásky či špagát. Ak máte veľa potravín, snažte sa v najbližších týždňoch pomíňať čo najviac zo starých zásob. Čím viac zjete, tým menej budete musieť prenášať.

Prečítajte si tiež
Ako poupratovať celý byt úplne bez chémie

Bez kompromisov

Balíte, balíte a zisťujete, koľko veľa vecí máte? Sťahovanie je úžasná príležitosť zbaviť sa starých, rozbitých či nepotrebných vecí. Zabudnite na sentiment a nechajte si len to, čo budete často využívať, alebo to, čo si budete chcieť vystaviť aj v novom dome. Ostatné veci vyhoďte, darujte alebo predajte.

Sťahovanie krabíc v pozadí naložene auto

Ak sa rozhodnete na sťahovanie osloviť firmu, nezabudnite si všetky veci poistiť. Cennosti a príručnú batožinu s najdôležitejšími vecami si odneste sami. Zdroj: iStock

Balenie

Všetky krehké veci zabaľte do bublinkových fólií, starých novín alebo ich naskladajte do škatule, ktorú vysteliete nastrihanými prúžkami novín a papierov. Koberce a čalúnené veci obaľte strečovou fóliou, ochráni ich pred vlhkom a blatom. Oblečenie sa dobre odváža v papierových škatuliach, prípadne použite veľké (a pevné!) vrecia na odpad.

Drobnosti

Drobné vecičky a súčiastky dobre uzavrite do menších uzatvárateľných vreciek. Ak rozoberáte nábytok, kľúčiky, skrutky a kovania uložte spolu a vrecko si dôkladne označte, aby ste vedeli, čo ku ktorému nábytku patrí. Ak má spotrebič či nábytok návod, pridajte ho tiež.

Systém

Všetko si dôkladne a čitateľne popíšte. Nespoliehajte sa na svoju pamäť. Škatule nepreťažujte, ideálne je, ak každú z nich dokáže odniesť jeden človek. Ostré a krehké predmety výrazne označte, aby ste predišli zraneniam.

Prečítajte si tiež
Ako zvládnuť vianočné upratovanie bez ujmy

Príručná batožina

Každý z vás by mal mať pripravenú batožinu (škatuľu), v ktorej bude všetko, čo potrebuje počas prvých pár dní. Myslite na to, že vybaľovanie je proces, a ak nebudete vedieť rýchlo nájsť pyžamo, plienky, lieky alebo dôležité doklady, nebude vám všetko jedno.

Deň D

V deň sťahovania je všetko hore nohami.V prípade, že v ten deň odovzdávate kľúče od starého bytu majiteľovi alebo iným nájomníkom, nechajte si poruke metlu a handru, aby ste na záver stihli dať priestor do poriadku. Na obed objednajte pizzu. V novom dome si na všetky škatule vyčleňte jednu izbu a veci vybaľujte postupne.

Rodina so psom pri sťahovaní medzi krabicami

Ak máte malé deti, mačky či psy, oplatí sa k nim zabezpečiť dozor, aby ste sa vyhli zbytočnému rozptyľovaniu a stresu. Zdroj: iStock

Dali by ste si Vianoce ako termín sťahovania sa do nového?

NIE

„Ak by som chcela tráviť Vianoce v novom, snažila by som sa presťahovať najneskôr v októbri, aby boli sviatky už naozaj pokojné. Alebo až po Vianociach.“ Erika je naša šéfredaktorka, má dve dospelé deti a býva v byte v Bratislave.

Vianoce by mali byť sviatkami pokoja, no advent taký určite nie je. O. k., predvianočný zhon sa dá zdôvodniť tým, že ľudia sa snažia nachystať všetko tak, aby cez sviatky nemuseli už ani prstom pohnúť a mohli si len užívať dobroty, pozerať rozprávky a navštíviť aj rodinu, na ktorú si dovtedy nenašli čas. Ale prečo si na seba nakladať ešte viac a k tomu všetkému nakupovaniu a pečeniu pridávať aj sťahovanie? Ďalším typickým vianočným javom je, že sa pred nimi všetci snažia stihnúť v práci možné aj nemožné, aby mali v novom roku „čistý stôl“. No a keď sa tento zhon zráta s tým „darčekonakupovacím“ a „dobrotozásobovacím“, tak je z toho jeden veľký chaos a plné cesty. Dopravné zápchy sú najhoršie z celého roka, nikam sa nedá normálne dostať, nič sa už nedá objednať, pretože do Vianoc vám to nestihnú doručiť. Zbytočný stres.

Predvianočný zhon ma desí. Nevidím dôvod, prečo si k všetkému tomu nakupovaniu a pečeniu pridávať ešte aj sťahovanie.

No a do tretice je to hroziaca frustrácia. Mnohí majitelia nových bytov mi potvrdili, že dodržanie termínu dokončenia je skôr výnimkou. Buď bol chybne dodaný materiál, nespoľahliví remeselníci, nečakané odhalenia pri rekonštrukcii, alebo omeškaný nábytok… Je teda pravdepodobné, že plánovaný termín sťahovania nestihnete. To je štatistika. A hroziace sklamanie môže očakávanie výnimočných sviatkov ešte zhoršiť.

ÁNO

„Vianoce sme prežili bez kuchyne, bez pohovky a klasickej TV. Naším najväčším darčekom bol náš nový domov.“ Táňa a Roman žijú v rodinnom dome neďaleko Trnavy so svojimi troma deťmi a malým kocúrom.

Na naše sťahovanie pred šiestimi rokmi sa veľmi dobre pamätám. Dátum bol naozaj šialený – 23. 12. Presúvali sme sa z prenajatého bytu do domu. Je pravda, že dom sme dávali do poriadku už od leta, čiže sme nesťahovali všetko naraz, ale aj tak to bol chaos. Škatule s tým najnutnejším sme mali počas prvých dní uložené pozdĺž jednej steny v obývačke. Zvyšnými sme zaplnili spálňu a postupne ich vybaľovali hádam ešte ďalšie tri mesiace. Náš dom v tom čase ešte zďaleka nebol dokončený, ale našťastie sme v predstihu stihli kúpiť chladničku a práčku. Kuchynskú linku sme do sviatkov nestihli. Nemali sme ani gauč, v obývačke sme mali rozložené matrace a vankúše. Rozprávky sme nášmu dvaapolročnému synovi púšťali na tablete.

Prečítajte si tiež
Kreatívne tipy na balenie vianočných darčekov

Na Štedrý večer sme si v strede izby rozložili kempingový stolík, na ktorý som prestrela vianočný obrus a zapálila sviečku. Stromček stál na betónovom potere. Večeru som robila na dvojplatničke. Vianočné koláče som si našťastie napiekla ešte v starom byte, takže stačilo len otvoriť nádoby a prestrieť. Kým som pripravovala šalát, môj drahý zdobil stromček a náš malý Adam behal horedole a veľmi sa zo všetkého tešil. Pre mňa to boli úžasné Vianoce. Ja nemám z Vianoc stres, keďže nemám na seba vysoké nároky. Chcem mať poupratované, napečených pár koláčov, dobrú večeru, ozdobený stromček, nejaký vianočný obrus, pár sviečok, šťastné deti, uvoľneného muža. Hovorí sa tomu aj sviatky pokoja.Tak my chceme akurát ten pokoj.

Pripravila: Katarína Paukeje

Foto: iStock

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Nábytok
Tagy: sťahovanie upratovanie
Zdieľať článok

Diskusia