Zdroj: Shutterstock

Čo zvládnu sadrokartónové steny?

21. 06. 2022
Zdieľať

Pri stavbe sadrokartónových stien a priečok sa dosky upevňujú na podkonštrukciu mechanicky, teda bez mokrých procesov, ako je napríklad použitie stavebného lepidla. Preto pri nich hovoríme o suchej výstavbe. A práve v tomto spôsobe výstavby a použitých materiáloch tkvie podstata ich schopností.

Niektoré prednosti suchej výstavby sú všeobecne dobre známe – napríklad to, že sa do stavby nevnáša vlhkosť tzv. mokrými procesmi. Spolu s rýchlou realizáciou a nízkou hmotnosťou týchto konštrukcií to predstavuje veľkú výhodu nielen pri rekonštrukciách. Veľmi dobre predstaviteľnou výhodou je aj flexibilita – sadrokartónovú priečku pomerne jednoducho nielen postavíte, ale aj zbúrate alebo, lepšie povedané, rozoberiete, takže ak sa rozhodnete pre zmenu dispozície, bude to relatívne rýchle a „bezbolestné“. Konštrukcie na báze sadrokartónu však majú aj ďalšie praktické vlastnosti, ktoré nie sú zrejmé na prvý pohľad alebo o nich panujú rôzne mýty.

Prečítajte si tiež
Čistenie odtokov, škár a starostlivosť o práčku. Ako často upratovať kúpeľňu a na čo sa zamerať?

Sadrokartón a voda

Samozrejme, bežný sadrokartón nie je do vlhkého prostredia vhodný. Tento problém však má jednoduché riešenie – sadrokartonové dosky s impregnovaným povrchom aj jadrom (spoznáte ich podľa zelenej farby kartónu) alebo špeciálne upravené dosky na báze sadry určene do vlhkých aj mokrých priestorov. Dôležitý je pritom výber vhodnej dosky, pri ktorom by ste mali zohľadniť konkrétne podmienky – napríklad či bude konštrukcia vystavená len vyššej vlhkosti vzduchu alebo bude aj v priamom kontakte s vodou (ako stena pri sprche v kúpeľni).

V súvislosti s vodou sú však zaujímavé aj ďalšie vlastnosti sadry, a teda aj sadrokartónu. Sadra, ktorá je hlavnou zložkou sadrokartónových dosiek, totiž obsahuje až 20 % kryštalicky viazanej vody. To sú až 3 litre vody
na 1 m² sadrokartónovej dosky, ktorá pri požiari pôsobí ako „zabudovaný hasiaci prostriedok“. Sadrokartónové dosky tak dokážu odolávať požiaru o čosi dlhšie než iné materiály. Pri zvýšených požiadavkách na protipožiarne vlastnosti sa dá konštrukciou s využitím dosiek so špeciálnymi vlastnosťami dosiahnuť požiarna odolnosť až 180 minút. Sadra je zároveň schopná pohlcovať a uvoľňovať veľké množstvo vlhkosti, čím ovplyvňuje prostredie v interiéri. Ak je vzduch príliš vlhký, sadrokartón z neho vodné pary absorbuje a, naopak, ak je vzduch suchý, sadrokartón dokáže vodu v podobe vodných pár uvoľňovať.

Sivohnedá moderná kúpeľňa so sprchovacím kútom

Zdroj: Shutterstock

Do kúpeľní a ďalších vlhkých priestorov sú určené impregnované sadrokartónové dosky (spoznáte ich podľa zelenej farby kartónu) alebo špeciálne dosky na báze sadry (napr. s impregnovaným jadrom dosky a špeciálnou vodeodolnou tkaninou na povrchu). Dôležitý je pritom výber vhodnej dosky, pri ktorom by ste mali zohľadniť konkrétne podmienky – napríklad či bude konštrukcia vystavená len vyššej vlhkosti vzduchu v priestore alebo bude aj v priamom kontakte s vodou.

Prečítajte si tiež
Ako so skromným rozpočtom vytvoriť v záplavovej oblasti špeciálny dom

Ako je to s hlukom

To, že cez sadrokartónovú priečku bude zo susednej miestnosti všetko počuť, je pomerne častá obava, ktorá stavebníkov od tejto voľby odrádza. Ide však o omyl, respektíve neznalosť. Isteže, ak by ste bežnú podkonštrukciu len opláštili obyčajnými doskami, nedosiahnete ktovieaký akustický útlm. No takáto konštrukcia by bola nevyužitou príležitosťou.

Útulná béžová spálňa

Zdroj: Shutterstock

Najvyššiu vzduchovú nepriezvučnosť totiž dokážu zabezpečiť prvky zložené z niekoľkých rozličných vrstiev a túto možnosť ponúkajú práve sadrokartónové steny – riešenie v podobe predsadených konštrukcií opláštených sadrokartónovými doskami a vyplnených minerálnou izoláciou sa preto bežne používa aj na zlepšenie zvukovoizolačných vlastností murovaných stien.

Pri izolácii proti hluku nie je kľúčom k čo najlepšiemu výsledku jeden materiál, ale vrstvy viacerých materiálov.

Faktom je, že sadrokartónová priečka môže mať podstatne lepšie akustické vlastnosti ako rovnako hrubá priečka vymurovaná z klasických tehál alebo pórobetónu. V jej skladbe totiž dokážu pohlcovať zvuk viaceré materiály, a to na viacerých úrovniach – kým sadrokartón tlmí hlbšie zvuky, výplň z minerálnej izolácie zas účinne pohlcuje zvuk najmä vo vyššej časti spektra. V ponuke sú pritom aj špeciálne akustické sadrokartónové dosky, ktoré majú vyššiu objemovú hmotnosť (hustotu) a tým aj lepšie zvukovoizolačné parametre.

VEDELI STE, ŽE…

Sadrokartón dokáže pozitívne ovplyvňovať vnútorné prostredie rôznymi spôsobmi. Má napríklad nízku tepelnú vodivosť, vďaka čomu je, podobne ako drevo, príjemne teplý na dotyk. Priaznivo tak vplýva na pocit tepelnej pohody v interiéri.

Akustická priečka

Zdroj: Rigips

Optimálnym zvukovoizolačným riešením je sadrokartónová konštrukcia, v ktorej sa kombinuje sadrokartón a vložená minerálna izolácia s účinným akustickým útlmom. Schopnosť izolovať proti hluku pritom závisí jednak od vlastností izolačnej výplne, jednak od vlastností opláštenia – v ponuke sú aj špeciálne akustické sadrokartónové dosky, ktoré majú vyššiu hustotu, a teda i lepšie zvukovoizolačné parametre.

Čo vlastne unesú?

I keď sadrokartónové dosky primárne neplnia nosnú funkciu v konštrukcii domu, neznamená to, že sa na statike stavby nemôžu podieľať alebo že ich nemožno zaťažiť bremenami. Napríklad v drevostavbách je nosnou vnútorná drevená konštrukcia sendvičových stien (väčšinou tých obvodových). Pri ich dimenzovaní však možno počítať aj s opláštením, a to v prípade, že sú naň použité dosky so zvýšenou pevnosťou a únosnosťou, ako je Diamant X. „Ide o staticky účinnú stužujúcu sadrokartónovú dosku, ktorá má vysokú tuhosť a vďaka dĺžke 2,75 m, čo vyhovuje pre výšku bežného podlažia, ju možno namontovať bez horizontálnych spojov, ktoré by znižovali statické hodnoty. Parametre tohto materiálu sú certifikované a stopercentne garantované,“ vysvetľuje Ing. Meliš, technický špecialista spoločnosti Knauf.

Prečítajte si tiež
Opýtali sme sa odborníkov, aká je budúcnosť vykurovania

Na sadrokartónové steny sa dajú upevniť nielen obrazy, ale aj ťažšie predmety, ako sú police, kuchynské skrinky či televízor. Aj v tomto prípade je však dôležitá správne zvolená konštrukcia a vhodné kotvenie. Ak tvorí opláštenie stien bežný sadrokartón, pri vešaní predmetov existujú isté obmedzenia – napríklad ťažšie predmety sa kotvia v mieste nosnej drevenej konštrukcie. V ponuke sú však aj sadrokartónové dosky so zvýšenou pevnosťou a únosnosťou, ktoré bez problémov unesú aj skrinky kuchynskej linky, umývadlo či záchod.

Moderná kuchyňa s jedálenským stolom

Zdroj: Shutterstock

Koľko presne taká sadrokartónová stena unesie? To záleží na konkrétnej konštrukcii. Napríklad pri dvojitom opláštení sadrokartónovými doskami KNAUF Diamant X unesie jedna skrutka až 40 kg, pri použití dutinovej rozperky až 65 kg.

ODPORÚČAME

Typy sadrokartónových dosiek aj konštrukcie stien sú rôzne, takže ak chcete priamo do sadrokartónu kotviť nejaké ťažké predmety, napríklad kuchynské skrinky alebo iný nábytok, vyberte si riešenie so zvýšenou únosnosťou upevňovacích prvkov na uchytenie predmetov.

Ďalšie príležitosti

Sadrokartónové systémy ponúkajú riešenia pre rozličné situácie – či už je to zvýšená tuhosť a únosnosť, odolnosť proti vlhkosti, bezpečnosť, alebo izolácia proti hluku. Vyžadujú si však trochu iný prístup: najskôr si treba stanoviť, aké vlastnosti od steny požadujete, a na základe toho navrhnúť vhodnú konštrukciu a vybrať optimálny materiál. Nie je to však tak, že každú stenu v byte či drevostavbe je nutné navrhnúť takpovediac na mieru a využiť na ňu iný typ opláštenia.

Schéma sadrokartonovej konštrukcie

Sadrokartónové konštrukcie – či už priečky, alebo predsadené steny – poskytujú ideálny priestor aj na jednoduché vedenie inštalácií. Zdroj: Viega

K dispozícii sú napríklad aj sadrokartónové dosky, ktoré dokážu splniť viacero požiadaviek naraz. Aj samotný princíp sadrokartónových konštrukcií pritom ponúka príležitosti na rôzne šikovné riešenia – popri vložení izolácie (či už tepelnej, alebo protihlukovej) je to aj vedenie inštalácií. Okrem rozvodov uložených v sadrokartónových priečkach sa táto možnosť využíva napríklad aj pri predsadených inštalačných stenách, a to nielen v drevostavbách, ale aj v murovaných kúpeľniach. Výhodou je jednoduchá realizácia rozvodov a ich dostupnosť (pri oprave alebo rekonštrukcii), ako aj možnosť vložiť vrstvu izolačného materiálu.

Pripravila: Erika Kuhnová

Foto: Shutterstock, Viega, Rigips

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Steny a fasády
Tagy: hluk interiérové konštrukcie priečka sadrokartón steny vlhkosť
Zdieľať článok

Diskusia