Zdroj: Združenie EPS.SR

Jedným zo spôsobov, ako sa vyrovnať s energetickou krízou je zateplenie

03. 10. 2022 Zdieľať

Vyhliadky do najbližšej budúcnosti spojené s vyššou infláciou a stúpajúcimi cenami za energie nás utvrdzujú v tom, že nás čaká energetická kríza. Ako sa s ňou vysporiadať? Na to slúži niekoľko spôsobov. Jedným z dlhodobých môže byť práve zateplenie s využitím expandovaného polystyrénu.

Zateplenie je prínosné pre dom nielen v zime, kedy pomáha so znížením nákladov na vykurovanie, ale aj v lete, pretože zaizolovaná vonkajšia obálka domu v lete udržiava komfortnú interiérovú teplotu. Vďaka tomu nie je potrebná inštalácia a zapínanie klimatizačných jednotiek. To má priaznivý účinok nielen na financie, ale aj na vaše zdravie.

Aká hrúbka tepelnej izolácie z EPS  v zateplení je ideálna?

Všeobecne platí, že zateplenie s tepelnou izoláciou z EPS, ktorá má hrúbku menej ako 10 cm je neekonomickým riešením (až na niekoľko výnimiek). Momentálne sa javí ako optimálne zatepliť s  hrúbkou 10 až 20 cm. Existuje však aj efektívnejší variant – sivý polystyrén, ktorý má v porovnaní s bielym EPS lepšie tepelnoizolačné vlastnosti pri rovnakej hrúbke – a to až o 20 %.

Zateplenie domu

Zdroj: Združenie EPS.SR

Expandovaným polystyrénom smerom k udržateľnosti

Počas posledných 50 rokov nastal zásadný posun v otázke výroby, spracovania a používania expandovaného polystyrénu. Keďže je to materiál, ktorý tvorí z 98 % vzduch a pri výrobe sa používa ekologický retardér horenia, je aj jeho  použitie výhodnejšie. To však nie je všetko. Je to materiál, ktorý je 100 % recyklovateľný , čo znamená že predstavuje veľmi nízku záťaž pre životné prostredie. „Ľudia však túto informáciu stále nevedia a často sa stáva, že likvidácia stavebného odpadu neprebieha správne. Jeho zvyšky stále možno nájsť v plastoch, či v komunálnom odpade. Pritom ho stačí po dokončení stavby odviezť na zberný dvor,“ vysvetľuje predsedníčka Združenia EPS SR, Marta Strapková a pokračuje: „Dnes na Slovensku dochádza k recyklácii približne 30 % odpadu z EPS. Snažíme sa robiť všetko pre to, aby sa tento podiel do roku 2025 zvýšil na viac ako 50 %.“

Zateplenie domu

Zdroj: Združenie EPS.SR

Výborný pomer ceny a kvality, vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti

Svetový vývoj a výkričníky nad využívaním prírodných zdrojov otvárajú diskusiu, ako pristúpiť k ekológii aj v stavebnej oblasti. Tepelnoizolačný systém ETICS, ktorý využíva polystyrénové dosky je mimoriadne obľúbenou formou zateplenia  Okrem výborného  pomeru  ceny a kvality, vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností má polystyrén aj množstvo  ďalších vlastností, ktoré ho zvýhodňujú pred inými tepelnými izoláciami. Ide o veľmi pevný a odolný materiál. V súčasnosti sa EPS dosky výhradne používajú v samozhášavom prevedení, a vždy sa používajú pod ochranné krycie vrstvy. Skúsenosti z praxe a zrealizované skúšky ukazujú, že kontaktné tepelnoizolačné systémy ETICS s EPS spĺňajú náročné požiarne požiadavky. Polystyrén sa vyznačuje vysokou životnosťou, takže pri správnej aplikácii môže slúžiť viac ako 50 rokov.

Ak vás zaujíma téma recyklácie expandovaného polystyrénu, môžete si o nej prečítať viac na www.recyklujempolystyren.sk.

Zdroj: PR článok Združenie EPS.SR

Kategória: Energia
Tagy: EPS expandovaný polystyrén tepelnoizolačné materiály
Zdieľať článok