Zdroj: José Campos

Ako sa môže stará hospodárska stavba určená na uskladnenie zeleniny a obilnín premeniť na útulný kamenný domov s minimalistickým interiérom

18. 11. 2022 Zdieľať

V čarovnej lokalite Portugalska – Gondomar sa nachádza mnoho vidieckych stavieb vrátane pôvodných hospodárskych budov. Jednu z nich dostali za úlohu premeniť na obytný dom architekti Pedro Mosca a Pedro Gonçalves.

Charakter pôvodnej budovy bol do veľkej miery určený materiálmi, z ktorých bola postavená – bridlicou a žulovým kameňom. I keď bolo jasné, že priestory potrebujú zmenu, aby sa stali obývateľnými, pre architektov bolo dôležité ponechať pôvodnú atmosféru – prioritne zvonku.

Exteriér - JS House v Portugalsku

Usadlosť obkolesuje nižší múrik z rovnakých stavebných materiálov – z bridlice a žuly. Zdroj: José Campos

Okrem základných materiálov zostali po premene aj pôvodné dve podlažia. Prízemie tvorí spoločenskú časť domu s otvorenou kuchyňou a obývačkou, z ktorých smerujú dvoje presklené dvere na vydláždený dvor. Nad nimi sa nachádza súkromná časť rezidencie – spálňa a kúpeľňa.

Prečítajte si tiež
Malá hospodárska stavba vo vinici sa po rekonštrukcii premenila na moderný kamenný dom

Prvky z okolitých stavieb na moderný spôsob

„Naším hlavným zámerom bolo reinterpretovať prvky, aké boli prítomné v tradičných stavbách v okolí domu a aplikovať ich súčasným spôsobom. Pritom kladieme dôraz na úpravu okenných a dverných otvorov. Rozhodli sme sa použiť červenú farbu, pretože to bývala charakteristická farba tohto typu konštrukcie; ako aj bridlicový kameň, ktorý sme použili pri schodisku ako odkaz na pôvod stavby,“ opisujú svoj postup architekti Pedro Mosca a Pedro Gonçalves.

Kuchyňa - JS House v Portugalsku

Prízemie tvorí spoločenskú časť domu s otvorenou kuchyňou a obývačkou. Zdroj: José Campos

Fasády sú drsné, interiér vyhladený

Kamennú stavbu s výraznými červenými otvormi – rámami a okenicami okien, dverí, balkónových dverí s nízkym zábradlím na poschodí, prikrýva svetlejšia červená šindľová strecha. Z prvého poschodia, teda zo spálne môžete po vonkajšom schodisku vyjsť priamo na dvor. Celý interiér je minimalistickou kombináciou svetlého dreva a bielej farby. Červené rámy okien a dverí osviežujú každú miestnosť i zvnútra.

Balkónové dvere s červenými okenicami - JS House v Portugalsku

Červené rámy okien a dverí osviežujú každú miestnosť i zvnútra. Zdroj: José Campos

Históriu nájdete aj na dvore

Na dvore sa nachádza tradičná drevená sýpka, ktorú Portugalci nazývajú raccard. Stojí na štyroch kamenných stĺpoch a v tieni pod sebou ukrýva kovovú lavičku s ornamentálnym sedením. Usadlosť obkolesuje nižší múrik z rovnakých stavebných materiálov – z bridlice a žuly, ktoré pevne ohraničuje súkromný priestor. Autori rekonštrukcie ponechali v múroch stavby aj tradičné malé okienka.

Okienko v kamennej fasáde - JS House v Portugalsku

Autori rekonštrukcie ponechali v múroch stavby aj tradičné malé okienka. Zdroj: José Campos

JS House

architektonický ateliér: Pedro Mosca & Pedro Gonçalves Arquitectos, Lda.
autori: Pedro Mosca, Pedro Gonçalves
spolupráca: Luísa Barreira
lokalita: Gondomar, Portugalsko
plocha: 90 m2
realizácia: 2020

Sabína Zavarská
Foto: José Campos

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojpodlažný dom hospodárska budova kamenný dom
Zdieľať článok