Zdroj: iStock

Ako mať doma útulnejšie? Skúste tieto ľahké triky na stene

10. 03. 2023
Zdieľať

Ak sa vám zdá, že váš domov nie je dostatočne útulný, skúste sa zamerať na steny. Ak sú prázdne a holé, dôvod je jasný. Našťastie, jednoduchých spôsobov, ako to napraviť, je niekoľko, stačí si vybrať ten svoj.

Aj nájsť ten najjednoduchší trik na skrášlenie domova môže byť niekedy umenie. Pritom stačí málo. Radi vás inšpirujeme.

kompozícia z obrazov a fotografií nastene

Skombinujte svoje ošumelé dielo z minulého storočia s modernou grafikou, so starou školskou mapou alebo skicou od priateľky v zlatom vintage ráme. Zdroj: MARTA X. PEREZ

Aktualizujte galériu

Ak ide o rodinné fotografie, nie je nič jednoduchšie ako obrázky v rámoch jednoducho vymeniť za nové. V prípade umeleckých diel sa musíte rozhodnúť, či majú potenciál alebo ich radšej ponúknete na predaj. Možno to chce len nový rám a lepšie umiestnenie. Ak ste medzičasom presunuli nábytok, nemôžete sa diviť, že obrazy zavesené na pôvodnom mieste stratili žiadaný efekt. A možno to chce len viac odvahy! Skombinujte svoje ošumelé dielo z minulého storočia s modernou grafikou, so starou školskou mapou alebo skicou od priateľky v zlatom vintage ráme a premeňte nudný kút na ohromujúcu umeleckú galériu!

TIP, AKO VYBRAŤ SPRÁVNY RÁM

Rodinným fotografiám svedčia hlboké rámy, ktoré ešte viac umocnia zachytenú atmosféru. Na zavesenie plagátu môžete použiť jednoduchý drevený rám s magnetmi, v obojstrannom sklenenom rámčeku sa budú zase krásne vynímať napríklad aj sušené kvietky.

Zaveste zrkadlo

Vneste do svojho domova viac svetla. Umyte okná, odhrňte závesy a – zaveste zrkadlo! To už dávno nie je iba prostriedkom na skúmanie a kontrolu nášho zovňajšku. Je schopné znásobiť jas i všetko pekné, čo sa v ňom zrkadlí. Využite jeho prednosti a zaveste ho nad pohovku, k jedálenskému stolu alebo do spálne nad posteľ. Môžete použiť jedno alebo skombinujte dve-tri v rôznych veľkostiach a rozmiestnite ich blízko seba na steny  ako obrazy. Vždy si všímajte, čo sa bude v zrkadle odrážať. Dbajte na to, aby prvky, ktoré zdôrazňovať nechcete, v zrkadlách vidieť neboli.

tehlová stena so srkadlom natretá na hnedo-červeno

Zrkadlo znásobí jas i všetko pekné, čo sa v ňom zrkadlí. Interiéru dodá nový vzhľad aj náter jednej steny. Zdroj: TOM TAYLOR

Nová farba steny

Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako dodať interiéru celkom nový vzhľad, je nový náter. Nebojte sa, nejdeme vás nahovoriť, aby ste premaľovali celý interiér. Úplne stačí, ak si vyberiete jednu jedinú stenu a zvýraznite ju odlišnou farbou alebo minimálne tmavším odtieňom. Tehlový či drevený obklad priestor zahreje a zútulní, pretože doň vnesie aj tretí rozmer.

Prečítajte si tiež
Farbami nešetrili, ale gýču sa vyhli. V dome pre rodinu s tromi deťmi majú veľa praktických riešení a ružový kuchynský ostrovček

Vyskúšajte tapetu

Tapety sú jedným z najgeniálnejších vynálezov, ktorým dokážete za pomerne krátky čas zútulniť holé steny a výrazne tak zmeniť vzhľad celého interiéru.

stena s čiernobielou tapetou a skrinka so zrkadlom navrchu

Tapetu môžete nalepiť aj do polovice výšky steny. Ak ju správne doplníte, bude to pôsobiť zaujímavo a ušetríte. Zdroj: MEDINA GRILLO

Nalepiť si ich viete dokonca aj celkom sami. Úplne pritom postačí, ak pomocou nich ozvláštnite iba jednu zo stien. Medina Grillo použila tapetu vo svojej vstupnej hale len do polovice jej výšky, a hoci ju k tomu pôvodne viedla úspora financií, musíte uznať, že výsledok je perfektný.

Text: Katarína Paukeje
Foto: TOM TAYLOR, MARTA X. PEREZ, MEDINA GRILLO, iSTOCK
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Dekor Doplnky
Tagy: tapetovanie úprava stien zrkadlá
Zdieľať článok
Výroba tesnení, šablón aj rekonštrukcia heligónky! Pozrite, na čo všetko sa dá využiť laserová gravírovačkaUrob si sám

Výroba tesnení, šablón aj rekonštrukcia heligónky! Pozrite, na čo všetko sa dá využiť laserová gravírovačka

Ako ochladiť byt aj bez klimatizácie? Expresné tipy, ktoré môžete vyskúšať okamžiteUrob si sám

Ako ochladiť byt aj bez klimatizácie? Expresné tipy, ktoré môžete vyskúšať okamžite

Aká by mala byť hrúbka základovej dosky?Dom z tehly

Aká by mala byť hrúbka základovej dosky?

Takto ste fazuľu možno nepoznali! Tieto tri popínavé krásky kombinujú pôvab s úžitkomZáhrada

Takto ste fazuľu možno nepoznali! Tieto tri popínavé krásky kombinujú pôvab s úžitkom

Diskusia