Čo majú spoločné vinárstvo a výroba betónových výrobkov Presbeton?
Nalievate si víno do pohára a vychutnávate si jeho farbu, vôňu a chuť. Pri tom sedíte na terase, kde máte čerstvo položenú betónovú dlažbu od PRESBETONU. Viete, čo majú spoločné víno a betónová dlažba?
Vinárstvo sa pýši skutočne dlhou tradíciou ako v Česku a na Morave, tak aj na Slovensku. Vinárske trate, ktorým sa darí v našich úrodných regiónoch, sú pastvou nielen pre oči, ale aj pre dušu. Určite sa zhodneme na tom, že vinárstvo je neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho dedičstva Česka i Slovenska, na ktoré sme právom hrdí.
Spoločnosť PRESBETON dlhou tradíciou disponuje tiež a dnes patrí medzi popredných výrobcov betónových výrobkov na českom i slovenskom trhu. Vďaka širokému portfóliu predstavuje pre vinára možnosť vniesť do architektúry vinárstva prostredníctvom betónu moderné prvky, ktoré sa budú s vínnou révou v okolí skvele dopĺňať.
K dialógu treba dozrieť
Víno sa rovnako ako aj betónové výrobky musia nechať zrieť, aby dospeli do očakávanej kvality.
Zberom bobúľ výroba vína začína. Bobule sa očistia od strapín a zrniek, ktoré by mohli mať vplyv na následnú chuť vína. Lisovaním je získaný vínny mušt, ktorý je potrebné ďalej odkaliť. Procesom kvasenia sa potom mušt mení na víno, ktoré sa stočí a nechá niekoľko týždňov až mesiacov zrieť. Počas doby zrenia víno nadobúda svoju jedinečnú vôňu a chuť. Po prefiltrovaní je víno už pripravené, aby ste si ho mohli náležite vychutnať.
Betón je pomerne dosť „živý“ materiál, ktorý pracuje v čase. Podobne ako víno. Záleží, v akých podmienkach sa nachádza, a akým vplyvom (vonkajším) je vystavený. Vzniku finálneho betónového výrobku predchádza zmiešanie betónovej zmesi (kamenivo, spojivo-cement, prípadne prímes, plastifikačné prísady, pigmenty) s vodou a z výslednej zmesi sa potom vytvára betónový výrobok. Betón/betónový výrobok začína najprv tuhnúť (spravidla v čase cca 45-60 minút podľa podmienok prostredia) a už v tomto bode začína proces zrenia betónu. Nasleduje tvrdnutie, ktoré môže prebiehať niekoľko rokov. Podľa betonárskych noriem je zjednotené časové obdobie 28 dní ako časový interval, kedy má betón už mať 100% svojej deklarovanej pevnosti (t. j. je v podstate úplne vyzretý). Pri bežných klimatických podmienkach (15-25 °C) má betón už po 7 dňoch zhruba 70 % konečnej pevnosti, takže sa dá spravidla použiť aj takto „mladý“.
Betónové výrobky na účely vinárstva
Ak začneme pekne od podlahy, vedľa rozhodne nešliapnete voľbou akejkoľvek betónovej dlažby spoločnosti PRESBETON. PLOŠNÉ DLAŽBY vyrábané v Drahotušiach pri Hraniciach sú výbornou voľbou pre terasy a reštauračné časti. Hladký, reliéfny, tryskaný, kefovaný či vymývaný povrch dlažobných kusov ponúka skutočne široké využitie. Veľmi obľúbenou je plošná dlažba TAŤÁNA s tryskaným povrchom, ktorá je dostupná v 8 rôznych formátoch a 7 farebných odtieňoch.
Genius loci niektorých vinárstiev však skôr zodpovedá rustikálnemu štýlu, ku ktorému by sa mala precízne vyberať aj dlažba a ďalšie prvky. Rad NATURAL zahŕňajúci okrem iného systémy BARK, VERTO a OAK ponúka pre tieto prípady riešenie v podobe odolnej betónovej dlažby, ktorú však na prvý pohľad nerozoznáte od dubových dosiek alebo prírodného kameňa. Štruktúry dreva v exteriéri aj interiéri pôsobia príjemným a útulným dojmom a do niektorých priestorov sa naopak skvele hodí vzhľad kameňa pripomínajúceho staré časy.
Ďalšími betónovými prvkami potom môžete podporiť členitosť terénu (záhradnými stenami STANDARD a PRAKTIK), vytvoriť zaujímavé vertikálne záhrady pomocou betónových kvetináčov alebo začleniť do priestoru efektné osvetlenie H-E-X.
Vychutnajte si kvalitu dobrého vína s kvalitnými výrobkami PRESBETON!
Zdroj: PR článok PRESBETON Nova, s.r.o.