Moderná kúpeľňa s dvoma umývadlami , vaňou a veľkým sprchovacím kútom.
Zdroj: Lotus Design/Unsplash

Ako vybrať nábytok do malej kúpeľne?

28. 06. 2024 Zdieľať

Máte malú kúpeľňu, ale aj napriek tomu sa  nechcete cítiť obmedzený? V tom prípade si prečítajte nasledujúci článok a inšpirujte sa, ako zariadiť malú kúpeľňu.

Pamätajte, že pri výbere nábytku do kúpeľne je dôležité zohľadniť nielen estetickú stránku, ale aj praktickú stránku. Výberom vhodného nábytku môžete vylepšiť úložný priestor v kúpeľni a vytvoriť príjemné prostredie. V kúpeľni potrebujeme nájsť miesto na množstvo základných vecí, takže sa bez skrinky nezaobídeme.

Ktorý variant skrinky do kúpeľne si vybrať?

Najprv si premyslite, čo vlastne od skrinky očakávate a aký nábytok už v kúpeľni máte. Podľa toho si vyberte typ skrinky, ktorý budete hľadať. Existuje niekoľko možností:

  • Kúpeľňové skrinky s umývadlom: Táto možnosť je veľmi praktické riešenie, pri ktorom je umývadlo už súčasťou skrinky a nemusíte ho vyberať zvlášť. Máte obavy, či nájdete dizajn presne podľa vašich predstáv? Nemusíte sa obávať, ponuka skriniek s umývadlom je naozaj široká.
  • Kúpeľňové skrinky pod umývadlo: Ak už máte umývadlo alebo si ho chcete vybrať samostatne, zaobstarajte si skrinku pod umývadlo. Tá by mala šikovne skryť odpad a stále ponúkať dostatok úložného priestoru.
  • Kúpeľňové skrinky pod dvojumývadlo: Vo väčších kúpeľniach alebo pre väčšie rodiny sa oplatí zvážiť aj podomietkové skrinky. Tie ponúkajú viac priestoru pre hygienu aj úložný priestor.
  • Kúpeľňové skrinky nad umývadlom: Ďalšou možnosťou sú skrinky na zavesenie nad umývadlo alebo horné skrinky. Tie ponúkajú ďalší úložný priestor a môžu mať podobu klasických skriniek s dvierkami alebo dokonca políc.
  • Kúpeľňové skrinky s košom: Ďalším obľúbeným typom skrinky je skrinka, v ktorej sa nachádza kôš na bielizeň. Šetria miesto a sú vhodné do malých kúpeľní. Najčastejšie majú podobu vysokých skriniek, ale nájdete aj nízke varianty.

Farby a dekory

V neposlednom rade je tu otázka dekorov a farieb. Tie by mali byť v súlade s celkovým štýlom a vybavením kúpeľne. Pri zariaďovaní majte na pamäti, že svetlé farby opticky zväčšujú priestor, čo oceníte najmä v menších kúpeľniach, zatiaľ čo tmavšie farby priestor opticky zmenšujú, ale pôsobia útulným dojmom.

V súčasnosti sú populárne rôzne drevené dekory, ktoré zodpovedajú módnemu škandinávskemu alebo nadčasovému rustikálnemu štýlu. Industriálnu kúpeľňu možno dokonale doplniť betónovým dekorom. Môžete si však vybrať aj z rôznych farieb a rozhodnúť sa pre klasickú bielu, prípadne extravagantnejšiu červenú alebo čiernu skrinku,” hovorí špecialista na kúpeľne z obchodu DOMOSS.sk.

Spôsob inštalácie

Ďalším aspektom procesu výberu je spôsob inštalácie skrinky do kúpeľne. Najčastejšie sa stretávame s tromi riešeniami:

  • Na zavesenie
  • Na postavenie
  • S nožičkami

Všetko do istej miery závisí od požadovaného vzhľadu a tiež možností kúpeľne, ale tento parameter ovplyvňuje aj praktickosť. Závesné skrinky uľahčujú upratovanie, ale na druhej strane sú najnáročnejšie na inštaláciu a vyžadujú si vŕtanie do steny. Na druhej strane kúpeľňový nábytok určený na umiestnenie priamo na podlahu sa inštaluje veľmi ľahko, ale komplikáciou môžu byť spodné časti, pretože budú vystavené častému kontaktu s vodou, čo môže časom ovplyvniť ich stav. Skrinky na nožičkách sú akousi strednou cestou.

Aké príslušenstvo je vhodné do malej kúpeľne?

Pri výbere príslušenstva do kúpeľne je dôležité myslieť na účel a praktickosť každého predmetu. Tu je niekoľko tipov na príslušenstvo, ktoré môžete zvážiť:

  • Police a regály: V malých kúpeľniach je priestor cenný, takže využite každý kúsok. Policami a regálmi môžete vytvoriť viac miesta na ukladanie predmetov, ako sú uteráky, mydlá, šampóny a ďalšie kozmetické výrobky.
  • Zrkadlá: Zrkadlá sú nevyhnutnosťou v kúpeľni, pretože nám umožňujú vidieť samých seba pri vykonávaní našej hygieny. Zrkadlové skrinky s úložným priestorom môžu byť praktickým riešením, pretože umožňujú ukladať kozmetické výrobky.
  • Držiaky na uteráky: Držiaky na uteráky môžu byť inštalované na stenu a poskytujú miesto na zavesenie uterákov. Sú praktické a umožňujú ľahký prístup k uterákom.
  • Závesy a rohože: Závesy a rohože sú dôležité pre zachovanie súkromia a prekrytie sprchového priestoru. V malých kúpeľniach môžu byť využité aj na oddelenie miestnosti a vytvorenie viacúčelového priestoru.
  • Koše na odpadky: Koše na odpadky sú potrebné v každej kúpeľni na ukladanie odpadkov. V malých kúpeľniach môžu byť vhodné menšie koše na odpadky, ktoré zaberajú menej miesta.

Pri výbere príslušenstva do malej kúpeľne by ste mali zohľadniť vaše potreby a preferencie, ale aj veľkosť kúpeľne a jej výzdobu. Môžete zvážiť aj kombinované príslušenstvo, ako sú police so zabudovanými držiakmi na uteráky alebo zrkadlá s úložným priestorom.

Na záver

Ak už zariaďujete novú kúpeľňu, alebo prerábate tú starú budeme radi, ak sa týmto článkom inšpirujete. V prípade akýchkoľvek otázok sa môžete obrátiť na našich odborníkov, ktorí vám s radosťou poradia.

Zdroj: PR článok DOMOSS Technika a.s.

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňové trendy kúpeľňový nábytok zariadenie do kúpeľne
Zdieľať článok
Naplánujte si apríl v úžitkovej záhrade! Vysievame do voľnej pôdy, sadíme a nezabúdame včas pikírovaťZáhrada

Naplánujte si apríl v úžitkovej záhrade! Vysievame do voľnej pôdy, sadíme a nezabúdame včas pikírovať

Tony plastového odpadu: V boji s ním nám pomáhajú baktérie, plávajúce bariéry v moriach aj recykláciaASB.sk

Tony plastového odpadu: V boji s ním nám pomáhajú baktérie, plávajúce bariéry v moriach aj recyklácia

IEA odhaduje, že v roku 2035 už auto so spaľovacím motorom nezoženiete. Elektroautá prevalcujú trhASB.sk

IEA odhaduje, že v roku 2035 už auto so spaľovacím motorom nezoženiete. Elektroautá prevalcujú trh

Martin Čurda odporúča: Toto je vhodný čas na prerezanie a hnojenie trávnikaZáhrada

Martin Čurda odporúča: Toto je vhodný čas na prerezanie a hnojenie trávnika