Zdroj: JohnAlexandr/iStock

Objavili ste na stene nechcené umelecké výtvory? 10 spôsobov, ako ju vyčistiť od pera, farbičiek, voskoviek aj fixy

18. 08. 2024
Zdieľať

Podporovať kreativitu v deťoch je nesmierne dôležité. Napriek tomu, že im na kreslenie ponúknete papier a farbičky, ich pozornosť občas pritiahne obrovské maliarske plátno v podobe stien. Zvyčajne stačí, že sa stihnete obzrieť, a už sú pomaľované detskými kresbami. Čo s tým?

Možno sa to na prvý pohľad zdá ako katastrofa, no mnohé neželané umelecké diela sa zo stien dajú odstrániť prakticky bez stopy. Kým sa však pustíte do čistenia, majte na pamäti, že steny môžu mať rozličné povrchové úpravy a na postupy môžu reagovať rôzne. Pred skúšaním nasledujúcich rád preto najprv vykonajte tzv. bodový test na malej ploche. Až keď sa uistite, že použitie konkrétnej metódy nepoškodí farbu či štruktúru steny, ho môžete aplikovať na väčšie plochy.

Ako zo steny odstrániť farbičky, perá a ceruzky?

Trojica pomôcok, ktorú má doma snáď každý, sa dá odstrániť zo stien pomerne. Pri klasických i farebných ceruzkách vám v niektorých prípadoch môže pomôcť aj obyčajná guma. Pri stenách to však radšej skúšajte len na malých plochách. Guma musí byť zároveň úplne čistá a nesmiete ňou príliš tlačiť. V opačnom prípade by vám na stene ostali horšie fľaky, ako pôvodný maliarsky výtvor detí.

Prečítajte si tiež
Fotopostup, vďaka ktorému nalepíte tehlový obklad na stenu ľahko a rýchlo

Špeciálna špongia

Skvelou alternatívou je použitie špeciálnej hubky, ktorú môžete poznať aj pod názvom magic eraser. Vyzerá ako biela špongia a nájdete ju aj v bežných drogériách za dostupné ceny. Stačí ju trocha navlhčiť teplou vodou a prechádzať ňou pokreslený povrch, kým stopa po perách či ceruzkách nezmizne. Na tapety tento postup zrejme fungovať nebude, no hodí sa na menšie plochy pokryté klasickou farbou. Ak sú však vaše steny náchylné na otery a farba sa rýchlo zmýva, vyskúšajte najprv odstrániť nechcené stopy suchou špongiou, prípadne ju navlhčiť čo najmenej a pracovať s ňou len zľahka.

Detail na ruku v gumenej rukavici čistiacej stenu bielou špongiou.

„Magická“ špongia je vhodná na menšie plochy. Zdroj: Olga Nikiforova/Shutterstock

Sóda bikarbóna

Ak špeciálnu „magickú“ špongiu nemáte po ruke, stavte na klasiku, ktorú doma určite nájdete. Jedlú sódu nasypte na utierku z mikrovlákna, ktorú ste predtým navlhčili vo vlažnej vode, a potierajte ňou pokreslenú stenu dovtedy, kým ju nevyčistíte. Väčšina kresieb by mala zo steny zmiznúť jednoducho, len s malým úsilím. Je potrebné zdôrazniť, aby ste na utierku príliš netlačili, inak by sa čiary od pera či ceruziek ešte viac zaryli do steny. Ak sú pokreslené plochy veľké, je možné, že budete potrebovať väčšie množstvo utierok.

Prečítajte si tiež
VIDEO: Špinavé obkladačky budú za pár minút skoro ako nové! Na čistenie vám postačia len dve suroviny

Náš tip

Zašpinené mikrovláknové utierky je možné vyvariť v hrnci, naplnenom maximálne do trištvrtiny horúcou vodou s pár lyžicami jedlej sódy. Zásaditá látka pomôže zbaviť utierku mastnoty i zápachu. Po čase pridajte 250 ml octu, ktorý zas odstráni zvyšky jedlej sódy i minerálov. Na záver ešte utierky preperte ručne v čistej vode. Vyvárajte ich však len v nevyhnutných prípadoch, napríklad pri silnom znečistení. Mikrovláknu totiž teploty nad 90 stupňov skracujú životnosť.

Sóda bikarbóna v miske.

Sóda bikarbóna je univerzálny čistiaci prostriedok. Dokonca aj na steny. Zdroj: Alexander Ruiz Acevedo/Shutterstock

Zubná pasta

Ďalším zo spôsobov, ako odstrániť stopy pier a ceruziek, je zubná pasta. Naneste jej malé množstvo na stenu, chvíľu počkajte a zotrite suchou alebo jemne vlhkou handrou. Postup funguje dobre aj na steny s ľahko zmývateľnou maliarskou farbou. Aby ste však predišli jej nechcenému zafarbeniu, použite čisto bielu alebo priesvitnú gélovú pastu.

Detail na ženu vytláčajú pastu na zubnú kefku.

Každá pasta je jemne abrazívna, avšak ak ňou skúšate čistiť steny, vyberte si jemný a ideálne biely druh. Zdroj: Ridofranz/iStock

Prečo chlieb nie je najlepší nápad, aj keď funguje?

Niektoré zdroje radia použiť na vyčistenie stien striedku z chleba. Pred použitím ju treba zbaviť kôrky, zo zvyšku vyrobiť guľôčku a použiť ju ako gumu. Hoci chlieb naozaj dokáže v niektorých prípadoch odstrániť stopy po ceruzkách aj pere, zároveň je to veľmi jemný a prácny spôsob, ako to urobiť. Ak sa obávate aplikovať na steny pastu či abrazívnu sódu, chlieb pre vás môže byť bezpečnou voľbou. Treba však rátať s náročnejšou manipuláciou, zdĺhavým drhnutím a najmä všadeprítomnými odrobinkami, ktoré budú z chlebovej striedky postupne padať na zem.

Prečítajte si tiež
Bezpečné a jednoduché tipy na čistenie detských hračiek. Ako vám pri tom pomôže mraznička?

Ako odstrániť zo steny voskovky?

Čistenie voskoviek zo steny bude o niečo zložitejšie. Vosk je totiž mastnejší, a tak budeme musieť siahnuť po iných metódach ako v prípade farebných ceruziek.

Fén a utierka

Jedným zo spôsobov odstránenia voskoviek je použitie fénu. Teplý vzduch totiž dokáže zanechané stopy zmäkčiť, vďaka čomu zídu z stien jednoduchšie. Fén nastavte na strednú teplotu a priblížte ho k stene. Fénujte ním asi minútu a potom utrite zvyšky pomocou suchej, prípadne jemne navlhčenej mäkkej handričky. Používajte jemné pohyby a zároveň stenu utierajte handričkou do sucha, aby ste predišli vytváraniu pruhov.

Detail na dieťa kresliace voskovkami po stene.

Voskovky sú odolnejšie ako farbičky či ceruzky, ale platí na ne viacero spôsobov odstránenia. Zdroj: Wimammoth/iStock

Sprej na vlasy

Jemným, ale zato účinným spôsobom je aplikácia spreju na vlasy, ktorý funguje ako rozpúšťadlo. Stačí ho nastriekať na stenu v primeranej vzdialenosti, pár sekúnd počkať a suchou, prípadne jemne navlhčenou handričkou utrieť voskovky. Zmiznúť by mali bez stopy. Pri striekaní si môžete nepokreslenú časť steny prekryť handrou, aby sa lak zbytočne neusádzal na čisté plochy.

Peroxid vodíka

Prípravok určený nielen na zosvetlenie vlasov, ale aj na dezinfekciu rán nájdete v každej lekárni. Na čistenie stien úplne postačí aj bežný trojpercentný roztok. Navlhčite ním handričku alebo vatový tampónik a aplikujte na stopy po voskovskách. Počkajte asi pol minúty a jemne utierajte, kým voskovka nezmizne.

Prečítajte si tiež
Svetlý priestor, čistý dizajn a zelená stena! Očakávali by ste takýto byt v dome zo 60. rokov?

Lieh

Podobne ako lak na vlasy, aj alkohol dokáže účinne rozpustiť mastnú tuhu voskovky. Zrejme však budete musieť siahnuť po silnejšom koncentráte, napríklad ako je 60% – 80% lieh. Stačí ho aplikovať na handričku z mikrovlákna a jemne ňou pretierať stenu, kým voskovka nezmizne. Pri šetrnom zaobchádzaní postup nepoškodí ani rýchlo sa zmývateľné farby.

Detail na fľašu s isopropyl alkoholom.

Bežný konzumný alkohol nemusí byť na čistenie dosť silný. Dostať však aj lieh s vyššou koncentráciou, ktorý si s kresbami na stene poradí lepšie. Zdroj: Sirawit99/iStock

Pasta zo sódy a vody

Ak vaše steny znesú aj trocha vlhkosti a šúchania, pomôcť vám môže i kombinácia jedlej sódy a vody v pomere 1:1. V prípade potreby môžete do zmesi pridať aj trochu saponátu. Túto zmes naneste na stopy voskoviek, jemne vyčistite pomocou starej zubnej kefky a napokon utrite handričkou.

Detail na ruky v gumených rukaviciach, čistiacich stenu.

3etrnejší spôsob čistenia je naniesť pastu na stenu mäkkou handričkou miesto zubnej kefky. Zdroj: Marut Khobtakhob/iStock

Oceľová vlna

Ak ostali deťmi pokreslené tapety na stenách, využite jemnú oceľovú vlnu. Používa sa na brúsenie a čistenie, no tiež ňou odstránite voskové kresby. Zaobchádzajte s ňou jemne a ťahy vykonávajte jedným smerom. Nikdy ňou nečistite v kruhu ani silno nedrhnite, aby ste si tapetu nepoškodili. Tento postup je vhodný hlavne na pevnejšie a odolnejšie tapety.

Ako odstrániť zo steny fixky?

Na rozdiel od ceruziek či voskoviek sa fixy držia na stenách o čosi tvrdohlavejšie, no i napriek tomu sa zo stien dajú šetrne odstrániť. Na rozpustenie ich stôp sú vhodné prípravky na báze alkoholu, obzvlášť silnejší lieh. Navlhčite ním vatový tampón alebo handričku, jemne pretrite čiary od fixy a utrite dosucha. Ak vidíte, že farba zoslabla, ale nezmizla úplne, postup zopakujte. V prípade stien citlivých na otery je vhodnejšie povrch navlhčenou utierkou netrieť, len prikladať a medzi opakovaniami nechať stenu preschnúť.

Text: Natália Turcovská
Foto: iStock, Shutterstock

Kategória: Detská izba
Tagy: čistenie stien detská izba upratovanie
Zdieľať článok
Záhradníčka radí: Prečo z citrónovníka opadávajú malé plody?Záhrada

Záhradníčka radí: Prečo z citrónovníka opadávajú malé plody?

Učarovala vám stredomorská atmosféra? S týmito krásnymi rastlinami si ju vytvoríte aj vo vašej záhrade!Urob si sám

Učarovala vám stredomorská atmosféra? S týmito krásnymi rastlinami si ju vytvoríte aj vo vašej záhrade!

Zemiaky sú náročné na pôdu. Kedy a ako ich hnojiť?Záhrada

Zemiaky sú náročné na pôdu. Kedy a ako ich hnojiť?

Príroda sa už naplno prebúdza. Aké práce v okrasnej záhrade nás čakajú v apríli?Záhrada

Príroda sa už naplno prebúdza. Aké práce v okrasnej záhrade nás čakajú v apríli?

Diskusia