Dom na pozitívnom základe

Dom na pozitívnom základe

19. 05. 2009
Zdieľať

Dom, najmä nový, stvorený podľa architektonického návrhu v súlade s prianím tých, čo v novostavbe bývajú, sa stane obyčajne plusom životného štýlu domácich. Dom+ vyzrel svojimi plusmi na typické pomery vidieckej architektúry v susednom Poľsku. Vyrástol na zriedkavom pôdoryse v tvare plus s pozitívnym prepojením na okolitú krajinu.


Dom na pozitívnom základe

197013

Pozitívne myslenie, pozitívny človek, pozitívne postoje. Pojem pozitívny sa nám vtiera do priazne prostredníctvom televíznej obrazovky, záplavy článkov v záplave časopisov, plynie éterom priamo do uší ovisnutých dennými starosťami. Už sme natoľko naprogramovaní na neopozitivizmus, že nevdojak rozťahujeme do povinného úsmevu naše ústne otvory aj vtedy, keď sa nám vôbec nežiada. Z lacného pozitivizmu však možno ťažko obviniť architektov z Wroclavského ateliéru. Pri svojich úvahách o stavbe domu s pôdorysom v tvare symbolu plus sa pravdepodobne pridržiavali filozofického významu pozitivizmu. Vychádzali totiž z preukázateľne dobrých skúseností, v tomto prípade s rázovitým vzhľadom stodôl, ktoré oddávna dokresľujú obraz krajiny na poľskom vidieku.

Šedá stodola uprostred poľa


Dom na pozitívnom základe

197014

Kde bola tam bola, vyrástla stodola. Tmavošedá, s moderným obytným interiérom. Rozložila sa na štyri strany sveta na rozľahlej parcele s plochou 1,4 ha ako výsledok prieniku dvoch pozdĺžnych objektov a snahy architektov vkomponovať do archaickej formy súdobý štýl bývania. K nemu patrí aj veľká miera otvorenosti k vonkajšiemu prostrediu. A tak sa nielen uzatváralo do obvodových stien, ale aj zasklievalo a vysúvalo pomocou terás a chodníkov, ktoré prirodzene spojili vnútrajšok s vonkajškom. Ramená domu sa teraz vystierajú do rovinatej krajiny, okolitých polí a k neďalekému lesnému porastu, ktorý usadlosť statočne oddelil od susedných domov. Solídnu ramenatú stodolu pokrytú bridlicou navrhli a postavili pre ľudí, ktorí si privykli často prijímať návštevy. Je príliš dokonalá na to, aby sa okoloidúcemu nežiadalo nahliadnuť cez veľké posuvné okná, ako sa v nej zabývala trojčlenná rodina.


Dom na pozitívnom základe

197018

Väčší pozemok, väčšia obytná plocha

„Túto krajinu charakterizuje rovina. Rozhodol som sa teda pre solídnu a jasne vyrysovanú masívnu budovu. Svojou formou dom pripomína predvojnové vidiecke statky, ktoré sú pre oblasť Wroclavu a Dolného Sliezska charakteristické,“ hovorí autor projektu, architekt Tomasz Głowacki. Dve obdĺžnikové stavby, jedna dlhá 21metrov, druhá 25 a obe široké po 7 metrov, sa prelínajú v pravom uhle. Z interiéru sa núka pohľad na funkčne rozdelené vokajšie zóny. Výsledná stavba v tvare symbolu plus rozdeľuje pozemok, vymedzuje priestor na kryté prístavby, vstup s príjazdovou cestou, oddychovú časť okolo terás, ale aj návštevnú a administratívnu zónu. Budúci majitelia chceli, aby sa architektonický návrh prispôsobil rozľahlému pozemku tvarom budovy a pritom využil výhodu veľkej plochy, na ktorej sa mohla usadiť rozložitá stavba s veľkorysou obytnou plochou. Jednoliatosť vzhľadu masívnej stavby sa docielila vďaka rovnakému materiálu, ktorým zaodeli budovu. Strechu i fasády pokryli bridlicovými šablónami.
 

Vstupné podmienky projektu
šikmá strecha, investor žiadal veľkú obytnú plochu s otvorenou dispozíciou, optické a funkčné prepojenie so záhradou

Východiská architektonického návrhu
• Veľký pozemok si vynútil veľkorysé riešenie vnútorného priestoru, ktoré na primeranej ploche zabralo požadovaný priestor.
• Jestvujúca okolitá zástavba, ktorú tvoria domy z obdobia 2. svetovej vojny, poľnohospodárske budovy a tradičné stodoly.

Architektonické riešenie
• rozloženie budovy do tvaru kríža
• terasy, ktoré spájajú interiér so záhradou
• centrálny blok s komínom, kozubom, toaletou a schodmi do podkrovia
• jednotná povrchová úprava obvodových stien a strešnej krytiny (Structonit)
• farba domu nadväzuje na odtieň černozeme v okolí
• skryté žľaby a odkvapové rúry
• okná umiestnené v štítových stenách
• skryté vykurovanie v podokenných kanáloch
• kontrast medzi tmavým vzhľadom fasády a presvetleným interiérom budovy


Dom na pozitívnom základe

197016

Dom a svetlo

Rovnorodý grafitový povrch objektu sa vyníma v zámernom kontraste s veľkými posuvnými zasklenými priehľadmi, drevenými okennými rámami a terasami. Do sedlových striech, ktoré vyrástli nad ramenami stavby, osadili okná VELUX. Do podkrovia prúdi svetlo nielen vďaka dvojiciam veľkých strešných okien, ale aj zasklenými plochami štítových múrov. Nadostač svetla, priestoru a svetlých farieb prežaruje stavbu zvnútra tak, že pri pohľade z interiéru vzniká dojem, akoby vnútorný priestor domu presahoval murivo. Cieľom osadenie okien bolo vytvoriť doplnkový zdroj svetla pre podkrovné spálne a zároveň hlavný zdroj svetla pre dve kúpeľne. Nad schodiskom vedľa komína sa nachádza presvetlenie zhora. Odtiaľ, do stredu kríženia dispozície, padá svetlo až do otvoreného prízemia. Priehľady a vpúšťanie svetla do Domu+ však nemalo narušiť monolitický vzhľad budovy. O zachovanie pocitu z usporiadanej fasády a pokojnej formy sa postaralo pásové usporiadanie okien. Farba pozinkovaného oplechovania s matnou polyesterovou povrchovou vrstvou sa zhoduje s odtieňom strešnej krytiny (struktonit) a s rovnakým obkladom fasády.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Niekoľko správ pre technických fajnšmekrov


Dom na pozitívnom základe

197022

Vzhľadom na netypicky veľké rozmery okenných i dverných otvorov museli architekti a statici spevniť konštrukciu vonkajšej steny domu železobetónovými stĺpmi, ktoré nesú nadokenné a dverné preklady (najdlhšie preklady 5,2 a 6,5 m). Tie plynule prechádzajú a nadväzujú na obvodové stužujúce vence. Okenné rámy a krídla vyrobili na mieru z borovicového lepeného dreva, kovania a posuvné systémy objednali vo firme Slegenia. Zasklenie štítových stien na prízemí i v podkroví tvorí jeden celok v jednom ráme vysokom až 5,5 m. Vyhotovenie nadrozmerných drevených okien, ktoré sa pri otváraní zasunú do kaziet skrytých do konštrukcie štítových stien, vyžadovalo dodatočné zateplenie a utesnenie spojov pred nápormi vetra. Dolné okraje okien tvoria betónové pásy zavesené na špeciálne naprojektovaných oceľových nosníkoch tak, aby sa eliminovala možnosť vzniku tepelných mostov. Projekt, ktorý doprial domu otvorený priestor nielen minimalizáciou počtu priečok na prízemí, ale aj vynechaním stropu nad salónom, musel nájsť statické riešenie na prenesenie vodorovného zaťaženia od krokvovej konštrukcie šikmej strechy. Napokon stužujúce vence v obvodových stenách spriahli oceľovými tiahlami.


Dom na pozitívnom základe

197017

Vnútorné väzby a vonkajšie výhody

Prízemie domu tvorí voľný priestor, ktorý prirodzene plynie jednotlivými krídlami budovy. Obývačku, ktorá zaberá dve podlažia západného krídla, prepojili s kuchyňou a jedálňou. Tie zabrali južné krídlo. V severnom si zariadili pracovňu a malý salónik. Iba východné vstupné krídlo ostalo dispozične oddelené. Vytvorili v ňom priestor na vedenie domácnosti a miestnosť pre opatrovateľku potomka.


Dom na pozitívnom základe

197019

V mieste, kde sa krídla budovy skrížili, postavili kozub a vedľa neho sa dvíha centrálne schodisko. Na vidieku tieto prvky odjakživa patrili k tradičnému poľskému domu. Schodiskom možno vystúpiť do nočnej zóny umiestnenej v podkroví. Okrem spální pre domácich sa v priestore pod strechou ocitli aj hosťovské izby. Časom sa súčasťou usadlosti stane aj vonkajší bazén, neskôr pribudne dom pre hostí so saunou a fitnes. Otvorený priestor domu a prepojenie na krajinu sa ťažko znáša s bežným plotom, a tak súkromie nehnuteľnosti stráži navŕšený val so živým plotom z divokých ruží. Blízke okolie domu charakterizujú lúky a záhrada. Na dôstojnosti im časom pridajú dospelé platany. Pravda je, že väčšina smrteľníkov si nemôže dopriať honosnú obytnú stodolu z dielne renomovaného architekta na pozemku, ktorý si bezpečne pláva krajinou. Dom+ však iste bude zaujímavým príkladom toho, ako moderný architektonický návrh nezabudol na tradíciu a krajinu, do ktorej novostavbu umiestnil.
 

Základné údaje návrhu a realizácie stavby Dom+
autor: dr inż. arch. Tomasz Głowacki
autorská spolupráca: mgr inż. arch. Piotr Gubernat, mgr inż. arch. Łukasz Wojciechowski
spolupráca: mgr inż. arch. Małgorzata Kowalczyk, stud. arch. Dominik Górecki, stud. arch. Paweł Jarosik
interiérová architektúra: Galeria Wnętrz – Alina Grzybowska, Konstanty Jeżewski a Tomasz Głowacki
návrh konštrukčného riešenia: mgr inż. Cezary Ceglarek
generálny dodávateľ: Słoninex, Budmen
plocha pozemku: 14 000 m2
zastavaná plocha: 278 m2
úžitková plocha: 403 m2
projekt: 2003
realizácia: 2003 – 2005

Použité stavebné materiály
keramické tvárnice Porotherm, betón, drevo, cementovo-vláknité dosky, eurookná (vnútorné okenice), strešné okná VELUX

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: dom návšteva
Zdieľať článok

Diskusia