Už žiadna tvrdá zmrzlina plná ľadu! S týmito trikmi ju budete mať lahodnú a krémovú aj bez stroja
Lámete si hlavu nad správnym skladovaním zmrzliny? Nestačí ju len odložiť do mrazničky. Skúste niektorý z našich tipov a zmrzlina už viac nebude ako kameň s kúskami ľadu.
Ľadové kryštáliky s mrazničkovou príchuťou, ktoré sa vytvárajú na povrchu zmrzliny, nie sú práve najlákavejšie. Obzvlášť ak ju plánujete ponúknuť návšteve či priateľom. Pri správnom skladovaní však tomu viete zabrániť. Prezradíme, ako na to.
Už žiadne kryštáliky ľadu
Nechcené kryštáliky ľadu sa na zmrzline tvoria z vody, ktorá je jej prirodzenou súčasťou. Vznikajú pri každom jej mrazení, aj tom správnom, no rozhodujúce sú ich rozmery. Kým malé si pri konzumácii zmrzliny ani nevšimneme, väčšie vedia jej textúru nepríjemne narušiť. Dôležité je preto zvoliť si správny spôsob mrazenia, ktorý udrží kryštáliky čo najmenšie.
Faktory, ktoré vplývajú na veľkosť kryštálikov
- rýchlosť zamŕzania
- stabilita teploty
- opätovné zmrazovanie
- vystavenie vzduchu
- zloženie zmrzliny
1. Vyberajte poriadny mráz a odolajte pokušeniu
Pri zmrzline platí, že čím rýchlejšie sa zamrazí, tým menšie kryštáliky sa v nej vytvoria. Preto je dôležité skladovať ju pri teplote aspoň –18 °C a zabezpečiť, aby bola táto teplota stabilná. Jej kolísanie môže spôsobiť napríklad časté alebo dlhšie otváranie mrazničky, preto je dôležité odolať pokušeniu navštevovať spotrebič a nechať ho zatvorený čo najviac.
Nestabilná teplota totiž zamŕzanie zmrzliny predĺži a môže spôsobiť aj opakované rozmŕzanie a zamŕzanie hmoty. V oboch prípadoch sa v zmrzline budú tvoriť väčšie kryštáliky.
Vhodné podmienky pre mrazenie zmrzliny vedia zabezpečiť aj kombinované chladničky vo svojej mraziarenskej časti. No pokiaľ máte samostatnú mrazničku, radšej zmrzlinu skladujte v nej. Samostatné mrazničky totiž dokážu zabezpečiť nižšiu, ale aj stabilnejšiu teplotu mrazenia.
2. Ukryte ju hlboko
Môže sa zdať, že v celej mrazničke je teplota rovnaká, avšak nie je to úplne tak. Zmrzlinu by ste mali umiestniť ideálne do zadnej časti strednej police, ktorá je najchladnejšia a súčasne teplotne najstabilnejšia. Vyhnite sa priestoru vo dverách alebo blízko nich, ktorý je vystavený izbovej teplote po každom otvorení mrazničky. Tiež sa treba vyhnúť skladovaniu zmrzliny spoločne s potravinami so špecifickým pachom, ako sú cesnak, cibuľa, ryby či zabíjačkové špeciality s aromatickým korením.
3. Zabráňte prístupu vzduchu
Prítomnosť vzduchu, ani toho mrazivého, kvalite zmrzliny neprospieva, preto by ste ju mali vždy skladovať vo vzduchotesnej nádobe. V opačnom prípade hrozí, že sa na jej povrchu vytvorí ľadová námraza, nehovoriac o napáchnutí arómami z mrazničky. Ak vzduchotesnú nádobu nemáte, alebo je zmrzlina v pôvodnom obale, omotajte ho potravinovou fóliou, prípadne ho ešte vložte do uzatvárateľného plastového vrecúška.
4.Rozdeľte ju na menšie
Aj keď máte zmrzlinu uskladnenú dobre, pri jej opakovanom vyťahovaní a porciovaní sa jej opätovnému rozmŕzaniu a zamŕzaniu nevyhnete. Aby ste tomu zabránili, skladujte ju v menších porciách. Väčšie balenie rozdeľte aspoň do dvoch menších nádob, každú z nich vložte do uzatvárateľného plastového vrecúška a skladujte klasicky v mrazničke. Menšie porcie zároveň rýchlejšie tuhnú.
Prípadne si zmäknutú zmrzlinu (krátko po kúpe) môžete naporciovať rovno na kopčeky. Poukladajte ich vedľa seba do uzatvárateľnej nádoby a nechajte v mrazničke stuhnúť.
5. Zloženie je dôležité
Diéta vás za to asi nepochváli, ale aj vyšší podiel cukrov a tuku v zmrzline prispieva k jej hladkej a krémovej konzistencii. Obe ingrediencie totiž bránia tvorbe veľkých kryštálikov Cukor ovplyvňuje množstvo voľnej vody a tiež znižuje bod tuhnutia, vďaka čomu bude zmrzlina mrznúť rýchlejšie. Tuk zas funguje ako mechanická bariéra, ktorá obmedzuje rast kryštálikov. Obe suroviny v správnom množstve zároveň podporia krémovejšiu a nadýchanejšiu konzistenciu a lahodnú chuť.
Ako skladovať domácu zmrzlinu?
- Po výrobe domácej zmrzliny sa ju snažte čo najrýchlejšie zamraziť, aby nevznikali veľké ľadové kryštáliky a zachovala sa jej krémová konzistencia.
- V prvých štádiách mrazenia (prvú hodinu až dve v mrazničke) ju pravidelne – približne každých 30 minút miešajte, aby ste rozbili vznikajúce kryštáliky. Krátkodobé otváranie mrazničky jej v tomto štádiu ešte neublíži. Keď už zmrzlina začne tuhnúť a jej teplota sa dostane k -10°C, s miešaním prestaňte a mrazničku už neotvárajte.
- Ako prevenciu vzniku kryštálikov sa snažte nádoby s domácou zmrzlinou vždy naplniť až po okraj a bez voľných medzier.
- Zmrzlinu v nádobe najprv prikryte alobalom alebo potravinovou fóliou a až potom nasaďte uzatvárateľný vrchnák. Pomôže to zvýšiť jej trvanlivosť, zachovať čerstvosť a chuť.
- Ideálnym miestom pre skladovanie domácej zmrzliny je najchladnejšia zadná časť mrazničky so stálou teplotou.
- Zvýšiť trvanlivosť a zabrániť tvorbe kryštálikov si môžete pomôcť aj pridaním stabilizátorov, ako sú vaječné žĺtky, želatína alebo kukuričný škrob. Uprednostnite i čerstvé ovocie a bylinky.
A čo, ak so zmrzlinou cestujete?
Ak plánujete zmrzlinu dopraviť na návštevu, piknik či oslavu, oplatí sa s ňou cestovať v prenosnej chladničke s vopred zmrazenými chladiacimi vložkami. Ako prvá pomoc na kratšie vzdialenosti resp. pri nižších teplotách vám poslúžia aj mraziace termotašky, termoizolačné tašky, ktoré zoženiete v každom supermarkete, alebo klasická bublinková fólia, do ktorej môžete zmrzlinu zabaliť a zabrániť tak jej roztečeniu.
Náš tip
Aby ste predišli nasiaknutiu kornútika roztápajúcou zmrzlinou, vložte na jeho dno pár penových cukríkov, ktoré tekutú zmrzlinu vsiaknu.
Zdroje: icecreamnation.org, icecreamscience.com, jtscreamery.com, thekitchn.com