Barista je kaviarenský umelec, ktorý sa nebojí experimentovať
Káve sa baristka Monika Matúšová venuje už roky. Najskôr sa v pražiarni Zlaté Zrnko učila, ako správne pripravovať kávu, postupne za kávou putovala do vzdialených končín. V súčasnosti vydala knihu Zrnká vedomostí o káve.
Kto je vlastne barista?
Pre mňa je barista kaviarenský umelec, ktorý vie správne kávu pripravovať, pekne ju servírovať a pozná celú teóriu o tom, ako sa pestuje a praží. V kávovom svete sa veľa vecí časom mení. Treba sa prispôsobovať novým trendom, učiť sa nové veci a byť vždy informovaný o nových poznatkoch zo sveta kávy a o to sa snažíme aj v pražiarni Zlaté Zrnko.
Čo vy osobne považuje na káve za najzaujímavejšie?
Je to spôsob, ako káva funguje v ľudskom tele. Túto tému som spracovala aj s odborníkmi a veľmi pekne ukazuje ako káva – nielen vďaka kofeínu – ovplyvňuje a doteraz ovplyvňovala naše životy.
Slováci patria medzi milovníkov kávy a vy ich o nej rôznymi formami vzdelávate už roky. Existuje nejaký predsudok alebo mýtus o káve, ktorý sa vám napriek snahe stále nedarí vykoreniť?
Myslím si, že povedomie a vedomosti o káve a kávovej kultúre sú čoraz lepšie. Napriek tomu si stále mnoho ľudí myslí, že káva ukľudňuje. Káva má krásnu vôňu, ktorá naozaj pohladká našu dušu, navyše ju zvykneme piť v rámci prestávky/oddychu. Ale káva je stimulant. Pripraví telo na duševný či fyzický výkon a určite neredukuje stres.
Za kávou ste precestovali tisícky kilometrov. Zmenila váš pohľad na svet kávy Kostarika, Tanzánia alebo nejaká iná krajina?
Kávu si vychutnávam úplne inak, odkedy som mala možnosť navštíviť kávové plantáže v Tanzánii na Kostarike a v Peru. Teraz, keď pripravujem kávu, myslím na všetkých tých ľudí, ktorí kávu pre mňa vypestovali, spracovali, zabalili, prepravili a upražili, aby som si ju mohla pripraviť tak, ako mám rada.
Nové vedomosti a zážitky ste nedávno hľadali aj na Islande. To však nie je typická kávová krajina, alebo áno?
V severských krajinách je najvyššia spotreba kávy. Na Islande som študovala, okrem iného aj vplyv vody a kávy na ľudské zdravie. A dokonca som si tam v gejzíre pripravila kávu. Ale je pravda že práve tam si úplne na kvalitu nepotrpia. Za kvalitnou kávou som sa preto presunula do Kodane, kde sídlia najlepšie pražiarne s výberovou kávou na svete a tam sa inšpirovala.
Ovplyvňuje káva vašu náladu?
Ovplyvňuje a veľmi. Kofeín pomáha s motiváciou, nabudením nie len fyzickým ale aj duševným. Len pozor, ak je človek v strese, káva môže mať opačný efekt a človeku dopraje pocit ešte väčšieho napätia a nervozity.
Prečo ste sa rozhodli napísať knihu o káve?
Na internete existuje miliarda článkov o káve a niektoré ani nie sú pravdivé. A čo sa týka kníh, tie sú pre bežných ľudí zase zbytočne veľmi obsiahle. Tak som sa rozhodla napísať knižku takú, ktorá je plná tých najzaujímavejších informácií, zároveň je tam aj kopec noviniek z kávového sveta, vyvrátených mýtov, ale aj užitočných návodov na prípravu kávy doma.
Zdroj: PR článok Zlaté Zrnko s.r.o.