Hrniec, kastról alebo len rajnica? Veľkosti, pokrievky, úchyty a uši
Koľko kusov a akej veľkosti v kuchyni potrebujeme? Záleží predovšetkým na tom, ako intenzívne a čo všetko chceme variť. Odporučil by som minimálne tri kusy.
Väčší hrniec 5 – 7 litrov, v ktorom uvaríte cestoviny, polievku a podobne. Potom kastról, niekedy obchodne označený ako rajnica, teda nádoba s nižším okrajom a širším dnom. Najmä na dusené pokrmy, pri ktorých sa často na začiatkoch opeká cibuľa a iná zelenina či mäso. Objemovo by mal mať kapacitu 3 – 5 litrov. A po tretie menšia rajnica objemovo do dvoch litrov. Cenovo výhodnejšie súpravy riadu ponúkajú najčastejšie 5 nádob s piatimi pokrievkami, čo v zásade stačí so kuchyne, v ktorej sa pripravuje jedlo pre štvorčlennú rodinu. Väčšinou sa k už spomínaným nádobám pridáva jeden menší hrniec a jeden väčší kastról.
Viac riadu by som si do bežnej kuchyne nezaobstaral a až samotná prax vám ukáže, že nutne potrebujete ešte ďalšiu rajnicu alebo veľký hrniec. Nech je základom päť nerezových kusov riadu, ktoré majú zosilnené dno a celokovové pevne uchytené uši či úchyty. Dbajte na to, aby to bol pevný riad a hneď na prvý dojem mohutný, aby mal jednoducho svoju váhu. Samozrejme, že existuje aj mnoho typov riadu s nepriľnavými povrchmi, hliníkovým telom a v rôznych farebných kombináciách. A prečo nie! Mám však naozaj dlhoročnú skúsenosť s tým, že základné nerezové vybavenie, zakúpené v primeranej kvalite, vám bude slúžiť doslova celý život a časom k nemu pribudne ešte niekoľko špeciálnych kusov.
V súčasnosti sú obľúbené sklenené pokrievky, v tom prípade by som vyberal také, ktoré sú lemované silikónom a to nielen preto, že sú podstatne tichšie ako tie kovové. Veľmi rád používam malé vychytávky pre ľahké cedenie, či odlievanie tekutín z hrncov, kedy sú na pokrievkach premyslene umiestnené prieduchy a otvory. Z toho vyplýva, že je potrebné pred samotnou kúpou dôkladne riad skontrolovať a doslova ohmatať.
Väčšina dnešných modelov riadu je vhodná na všetky typy sporákov, ale pre istotu preverte aj tento faktor, pretože skutočnosť, že dnes varíte na plynovom sporáku sa môže celkom rýchlo zmeniť. Ja osobne sa zaujímam aj o to, kde a kým bol riad vyrobený.
Viac na www.fiskars.sk
Zdroj: Fiskars