Zdroj: Shutterstock

Obohaťte svoj jedálniček a vyskúšajte naše najobľúbenejšie a zdravé zeleninové recepty ako stvorené na leto

08. 07. 2023
Zdieľať

Leto nám prináša možnosť vychutnať si veľké množstvo plodov zeleniny a ovocia priamo zo záhradky. Ak ju nemáte, stačí zájsť na miestny trh.

Určite viete, že lokálna zelenina a ovocie – zo záhrad či z miestnych fariem – je tým najkvalitnejším zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny, ale aj rôznych antioxidantov.

Vravíte, že teória je nudná? V tomto prípade máte určite pravdu, omnoho lepšie je zahryznúť do čerstvo pripravenej chrumkavej dobroty, ktorú si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia.

Tieto recepty v našej redakcii získali najvyšší počet bodov. Vyskúšajte niektorý z nich.

Pestrý šalát z nových zemiakov so špargľou, hráškom a vajíčkom

Vychutnajte si aktuálne dostupnú špargľu a skvelé nové zemiaky v šaláte s domácou majonézou. Má vysoký obsah bielkovín a vlákniny.

Výživová hodnota na 1 porciu:
685 kcal, 44 g tuku – z toho 5 g nasýteného, 46 g sacharidov – z toho 10 g cukru, 9 g vlákniny, 21 g bielkovín, 0,9 g soli

Šalát z nových zemiakov so špargľou, hráškom a vajíčkom

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 300 g menších nových zemiakov, očistených, ale nešúpaných
  • 1 vetvička mäty
  • 2 vajcia
  • 200 g špargle
  • 50 g čerstvého hrášku
  • 4 lyžice majonézy (recept v plôške)
  • 1 zelené jablko, nakrájané nadrobno
  • 3 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno
  • 1 čajová lyžička kapár
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 1 hlávka šalátu
  • 3-4 hrste čerstvých byliniek (žerucha, estragón, petržlenová vňať, mäta, pažítka)

Postup

  1. Do hrnca dajte vodu, keď začne vrieť, pridajte zemiaky, mätu, 1 ČL soli a 15 minút duste domäkka. Uvarené zemiaky sceďte a vetvičku mäty vyhoďte.
  2. Medzitým uvarte vajcia (6 minút). Sceďte ich a nechajte vychladnúť pod studenou vodou. Potom ich olúpte.
  3. V ďalšom hrnci uvarte očistenú špargľu nakrájanú na tri časti. Stačia 3-4 minúty, kým nezmäkne. Potom ju hneď prepláchnite v studenej vode. Nakoniec povarte 2-3 minúty hrášok a preceďte ho.
  4. Uvarené zemiaky zmiešajte s 2 lyžicami majonézy, nakrájanými jablkami, jarnou cibuľkou a kaparami.
  5. Vymiešajte spolu olivový olej a biely vínny ocot, pridajte korenia. Nálevom polejte šalát, bylinky spolu so špargľou a hráškom a dobre premiešajte. Zvyšnú majonézu rozotrite po tanieri, na ňu uložte zemiaky a upravený šalát, rozpoľte vajcia a podľa chuti ešte pridajte majonézu.

Ako si pripraviť domácu majonézu?

Vo veľkej mise vyšľahajte 2 žĺtky, ½ lyžičky soli, 1 lyžičku dijonskej horčice a šťavu z ½ citróna. Za stáleho šľahania pridávajte po kvapkách 200 ml rastlinného oleja. Ak sa majonéza „rozbije“, stačí pridať citrón a intenzívne šľahať ďalej – spojí sa.

Nakoniec pridajte 100 ml extra panenského repkového oleja, opäť prešľahajte, potom pridajte 2 lyžice vody, štipku kajenského korenia a štipku bieleho korenia. Šľahajte ďalej dokrémova.

Domáca majonéza

Zdroj: Shutterstock

Zdravé cestoviny primavera

Ak máte radi cestoviny, tento recept určite vyskúšajte. Je ľahký, svieži a so zamatovou textúrou vďaka syru ricotta.

Výživová hodnota na 1 porciu:
476 kcal, 9 g tuku – z toho 3 g nasýteného, 74 g sacharidov – z toho 6 g cukru, 9 g vlákniny, 20 g bielkovín, 0,1 g soli

Zdravé cestoviny primavera

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 75 g mladej fazule
  • 200 g špargle
  • 170 g hrášku
  • 350 g špagiet alebo tagliatelle
  • 175 g póru, nakrájaného na plátky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 200 ml syra ricotta
  • hrsť čerstvých nasekaných byliniek
  • parmezán

Náš tip

Nebojte sa pridať akýkoľvek druh obľúbenej zeleniny – brokolicu, paradajky, cuketu –, výsledok bude vždy chutiť skvele.

Postup

  1. Priveďte do varu osolenú vodu a naparte nad ňou fazuľku, špargľu a hrášok domäkka. Uvarte cestoviny.
  2. Kým sa varia, na oleji a masle jemne opražte pór – asi 5 minút. Pridajte ricottu a za stáleho miešania jemne prehrejte. Pridajte bylinky a naparenú zeleninu s troškou vody z cestovín.
  3. Cestoviny sceďte a vmiešajte do omáčky. Dochuťte korením, podávajte posypané syrom a pokvapkané trochou olivového oleja.
Prečítajte si tiež
Grilovacia sezóna odštartovaná! Vyskúšajte domácu bylinkovú salsu

Kuracie mäso s čerstvou zeleninou z jedného hrnca

Recepty z jedného hrnca šetria čas. Nie sú určené len na zimné večere. Toto ľahké jedlo s kuracinou je plné zeleniny a bylinkového pesta.

Výživová hodnota na 1 porciu:
339 kcal, 10 g tuku – z toho 3 g nasýteného, 27 g sacharidov – z toho 12 g cukru, 8 g vlákniny, 36 g bielkovín, 0,5 g soli

Kuracie mäso s čerstvou zeleninou z jedného hrnca

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 500 g vykosteného kuracieho stehna bez kože
  • 300 g malých nových zemiakov
  • 425 ml zeleninového vývaru
  • 350 g brokolice, nakrájanej na ružičky
  • 350 g ľubovoľnej čerstvej zeleniny (mrkva, spargľa, stonkový zeler, kaleráb, vňate)
  • 140 g hrášku
  • zväzok jarnej cibuľky, nakrájanej na plátky
  • 2 lyžice bylinkového pesta

Postup

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte olej a osmažte cibuľu domäkka. Pridajte kuracie mäso a opekajte ho z každej strany, kým sa nezatiahne.
  2. Vložte do hrnca s mäsom zemiaky, vývar, čerstvo pomleté čierne korenie a priveďte do varu. Prikryté varte 30 minút.
  3. Pridajte ostatnú zeleninu, dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút. Nakoniec vmiešajte pesto a prehrejte.

Ako si pripraviť domáce bylinkové pesto?

Chutné domáce pesto máte hotové za desať minút. Potrebujete 2 lyžice nadrobno nasekanej čerstvej pažítky, 1 a 1/3 šálky zmiešaných čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať), 1/3 šálky opečených nasekaných mandlí, 2 nakrájané strúčiky cesnaku, 1/2 šálky olivového alebo hroznového oleja a 1/3 šálky nastrúhaného parmezánu.

Pažítku, bylinky, mandle a cesnak rozmixujte dohladka. Pomalým rovnomerným prúdom pridávajte olej a priebežne mixujte. Pesto preložte do misky, pridajte parmezán, dochuťte soľou a korením. Všetko ešte dobre premiešajte a môžete podávať alebo odložiť do chladničky.

Domáce bylinkové pesto

Zdroj: Shutterstock

Krémová polievka z póru, hrášku a žeruchy

Obľubujete skúšanie nových netradičných receptov? Nedajte si ujsť túto chutnú zelenú polievku s krémovou konzistenciou.

Výživová hodnota na 1 porciu:
154 kcal, 5 g tuku – z toho 1 g nasýteného, 15 g sacharidov – z toho 9 g cukru, 9 g vlákniny, 8 g bielkovín, 0,5 g soli

Krémová polievka z póru, hrášku a žeruchy

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 póry, nakrájané nadrobno
  • 4 malé strúčiky cesnaku
  • horúci zeleninový vývar
  • 80 g žeruchy
  • 400 g hrášku
  • kôra a šťava z ½ citróna
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 1 lyžica kyslej smotany

Postup

  1. Na rozohriatom oleji opečte pór a cesnak domäkka. Zalejete ich horúcim vývarom a varte 5 až 10 minút.
  2. Pridajte žeruchu (nechajte si niekoľko listov na ozdobu), potom hrášok a varte 5 minút.
  3. Zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Primiešajte citrónovú šťavu a kôru, polovicu petržlenovej vňate a dochuťte.
  4. Polievku podávajte v miskách s kôpkou kyslej smotany, posypanú zvyšnou petržlenovou vňaťou, odloženou žeruchou a pokvapkanú olivovým olejom s krutónmi alebo opečeným chlebom.

Šalát s kuracím mäsom, brokolicou, cviklou a avokádovým pestom

Ideálne ľahké jedlo plné ingrediencií, ktoré vášmu telu dodajú potrebnú vzpruhu.

Výživová hodnota na 1 porciu:
320 kcal, 18 g tuku – z toho 3 g nasýteného, 8 g sacharidov – z toho 6 g cukru, 6 g vlákniny, 29 g bielkovín, 0,3 g soli

Šalát s kuracím mäšom, brokolicou, cviklou a avokádovým pestom

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 250 g brokolice
  • 2 čajové lyžičky avokádového oleja
  • 3 ks kuracích pŕs bez kože
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 100 g žeruchy
  • 2 surové cvikly, olúpané a nastrúhané
  • 1 lyžička semienok čiernej rasce

Na avokádové pesto

  • pár stoniek bazalky
  • 1 avokádo
  • ½ strúčika cesnaku
  • 25 g mletých vlašských orechov
  • 1 lyžica avokádového oleja
  • šťava a kôra z 1 citróna

Postup

  1. Uvarte vo vode brokolicu, stačia dve minúty varu a hneď ju osviežte pod studenou vodou. Na panvici rozohrejte olej, pridajte brokolicu a opekajte 2-3 minúty. Odložte nabok.
  2. Kurča potrite zvyšným olejom a okoreňte. Opekajte 3-4 minúty z každej strany, nechajte vychladnúť a nakrájajte na hrubé kúsky.
  3. Pripravte pesto. Rozmixujte bazalku, avokádo, cesnak, orechy, olej, šťavu z citróna, pridajte korenie. Nakrájate cibuľu, pokvapkajte ju zvyšnou citrónovou šťavou a nechajte niekoľko minút odstáť.
  4. Žeruchu uložte na veľký tanier. Na ňu položte brokolicu a cibuľu spolu s citrónovou šťavou. Navrch dajte cviklu a kuracie mäso. Posypte lístkami bazalky, citrónovou kôrou a semienkami čiernej rasce. Podávajte s avokádovým pestom.

Text: Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: leto recepty zelenina
Zdieľať článok
Čo znamená druhý výsev a ktorú zeleninu môžeme v lete vysievať? Viac prezradil v rozhovore odborník na osiváZáhrada

Čo znamená druhý výsev a ktorú zeleninu môžeme v lete vysievať? Viac prezradil v rozhovore odborník na osivá

Zaplňte prázdne hriadky! Poradíme vám, čo teraz vysievať a ako sa o tieto výsevy staraťZáhrada

Zaplňte prázdne hriadky! Poradíme vám, čo teraz vysievať a ako sa o tieto výsevy starať

TOP tip na horúce dni: Vyrobte si jednoduchú zavlažovaciu nádobu, ktorá dopraví vlahu priamo ku koreňomZáhrada

TOP tip na horúce dni: Vyrobte si jednoduchú zavlažovaciu nádobu, ktorá dopraví vlahu priamo ku koreňom

25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbraZáhrada

25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra

Diskusia