Zdroj: Marcin Jucha/Shutterstock

Príliš veľa tekvíc? Vyskúšajte 5+ skvelých tipov, ako ich zužitkovať v kuchyni od dužiny po semiačka

Tekvica k jeseni jednoducho patrí. Jej jemná, mierne sladká chuť a krásna oranžová farba z nej robia ingredienciu, ktorá oživí polievky, cestoviny, koláče aj slané hlavné jedlá. Dokonca ju možno použiť netradične aj na hummus či džem. A čo je najlepšie, dá sa spracovať takmer celá - od dužiny cez semienka až po vláknitú časť, ktorú väčšina z nás bežne vyhadzuje.

Klasická tekvicová polievka

Tekvicová polievka patrí k najobľúbenejším jesenným jedlám. Je hrejivá, jemná, presne taká, akú chceme počas sychravých dní, keď sa potrebujeme zahriať. Na jej prípravu stačí tekvicu upiecť v rúre alebo povariť v hrnci spolu s cibuľou a mrkvou. Dochuťte ju soľou, červenou paprikou a obľúbeným korením – výborne sa hodí muškátový oriešok, kurkuma či karí. Pre hustejšiu konzistenciu môžete pridať aj pár kúskov zemiakov.

Keď je zelenina mäkká, rozmixujte ju na hladký krém a podľa potreby zrieďte zeleninovým alebo kuracím vývarom. Nakoniec ju zjemnite smotanou na varenie alebo kokosovým mliekom. Ak máte radi výraznejšie chute, skúste pridať trochu čerstvého zázvoru či štipku chilli, polievka tak získa príjemne pikantný šmrnc.

Tekvicová polievka.
Tekvicová polievka príjemne zahreje a zasýti. Zdroj: iStock

Slaný koláč

Jednoduchý spôsob, ako si vytvoriť plnohodnotné jedlo z tekvice, je pripraviť si slaný koláč z lístkového cesta. U nás nie je veľmi bežný, preto ním rozhodne prekvapíte blízkych či priateľov. Cesto dajte do hlbšej formu na tart, popichajte ho vidličkou a pripravte si slanú náplň. Budete potrebovať jednu maslovú alebo hokkaido tekvicu podľa chuti. Po ošúpaní ju nakrájajte na menšie kúsky a orestujte na olivovom oleji spolu so soľou, čiernym korením a rozmarínom. Po asi 15 minútach vypnite a tekvicu nechajte vychladnúť.

Medzitým si vyšľahajte tri vajíčka a 180 g smotany. Zmiešajte to s na kocky nakrájaným syrom halloumi (alebo mozzarellou pre jemnejšiu konzistenciu), nastrúhaným tvrdým syrom, napríklad Grana Padano, a pečenou tekvicou. Všetko to nalejte na nachystané cesto a zahnite presahujúce okraje dovnútra. Vrch na záver posypte tekvicovými semiačkami a pečte na 180 °C asi hodinu.

Tekvicové semienka nikdy nevyhadzujte

Stačí ich umyť, usušiť a upiecť s trochou soli či byliniek. Sú zdravým snackom, skvelé do šalátov alebo ako chrumkavý topping na polievku.

Slaný koláč na tanieri.
Pokiaľ chcete diétnejšiu verziu, skúste koláč s jogurtom alebo rastlinnou alternatívou smotany. Zdroj: Shutterstock

Tekvicový džem – jesenná sladkosť do pohára

Zrejme to znie netradične, ale tekvica je skvelým základom aj na prípravu domáceho džemu. Na jeho prípravu sa výborne hodí hokkaido, muškátová alebo maslová tekvica – druhy s prirodzene sladkou chuťou a jemnou dužinou.

Prečítajte si tiež
Neuveriteľné, aké bizarnosti tvorí príroda! 7 netypických odrôd tekvíc, o ktorých ste zrejme netušili, že existujú

Použite približne 1 kg očistenej tekvice, nakrájajte ju na kocky, podlejte trochou vody a varte domäkka. Pre zaujímavejšiu chuť môžete pridať aj ovocie – jablká, hrušky či pomaranče. Výborne sa kombinuje aj s koreninami, ako škorica, klinčeky a zázvor. Asi po 30 minútach varenia pridajte šťavu z pomaranča a citrónu, nasypte želírovací prípravok a ešte chvíľu povarte. Keď zmes začne jemne bublať, doslaďte ju cukrom podľa chuti a varte niekoľko minút, kým nezhustne.

Hotový džem nalejte do čistých pohárov, pevne uzavrite a nechajte vychladnúť. Takto pripravený džem vám vydrží celé mesiace – a skvelo chutí na palacinkách, s toastom alebo ako originálna náplň do koláčov a pečiva.

Tekvicový džem.
Tekvicový džem prekvapí svojou sladkou chuťou.  Zdroj: iStock

Tekvicové pyré

Pyré z tekvíc je univerzálny základ pre rôzne sladké aj slané recepty. Stačí tekvicu upiecť a rozmixovať. Môžete ho pridávať do koláčov, na lievance, muffiny či omáčky. Pyré sa dá aj zamraziť, takže ho môžete použiť počas celej zimy. Pridáva sa aj do obľúbeného sezónneho nápoja pumpkin spice (teda tekvicového) latte

Tekvicové lievance – jesenný dezert plný vône a farieb

Tekvicové lievance sú dokonalým sezónnym dezertom. Ich chuť je lahodná, najmä v kombinácii s javorovým sirupom, medom či tvarohom. Základom receptu je tekvicové pyré, ktoré si môžete pripraviť vopred. Stačí uvarenú alebo upečenú tekvicu rozmixovať na hladkú kašu.

Spoločne zmiešajte 1 vajíčko s 250 ml mlieka, trochou roztopeného masla, asi 80 g najemno rozmixovanej tekvice a javorovým sirupom podľa chuti. V druhej miske zmiešajte 120g múky, balenie vanilkového cukru, polovicu lyžičky prášku do pečiva a sódy bikarbóny, štipku soli a trocha tekvicového korenia, ktoré si môžete vyrobiť aj sami*. Suché suroviny zamiešajte do tekutých, cesto nalejte na panvicu s trochou oleja a opekajte z oboch strán dozlatista. Lievance podávajte ešte teplé – s medom, orechmi, jogurtom alebo ovocím podľa chuti.

Tekvicové lievance.
Tekvicové lievance môžete podávať preliate javorovým sirupom. Zdroj: iStock

*Domáce tekvicové korenie

Tekvicové korenie nie je nič iné ako zmes korenín v správnom pomere. Na výrobu domáceho mixu zmiešajte 2 lyžice škorice, 2 lyžičky zázvoru, ¼ lyžičky kardamomu a po 1 lyžičke muškátového orieška, nového korenia a klinčekov, samozrejme všetko v mletej suchej forme.

Prečítajte si tiež
Tri sladké recepty s jesenným ovocím: Tradičný slivkový aj makovo-hruškový koláč, jednoduchý crumble

Tekvicový dip – krémová nátierka na každú príležitosť

Tekvicové dipy, nátierky a hummusy vedia byť sladké, slané aj jemne pikantné – záleží len na použitých ingredienciách. Obľúbený je napríklad tekvicový hummus s cícerom, tahini a rascou.

Nátierku si pripravíte doma len z pár surovín. Upečenú tekvicu stačí rozmixovať s lučinou, ochutiť citrónovou šťavou, soľou, korením a čerstvými bylinkami. Takýto dip sa hodí k čerstvému pečivu, k zelenine alebo ako originálna nátierka na pohostenie.

Tekvicový dip v miske s pečivom
Tekvicový dip môžete zjesť kedykoľvek k televízii alebo medzi jedlami, ako zdravú desiatu. Zdroj: iStock

Ako spracovať vláknitú časť dužiny tekvice?

  • na vývar – pridajte k zeleninovým zvyškom a uvarte aromatický bujón,
  • do rizota alebo kaše – rozmixovaná tekvicová dužina dodá jedlu jemnú chuť,
  • do sladkých raňajok – rozmixujte s jablkom a škoricou, pridajte do ovsenej kaše
  • ako šťava – s jablkom, hruškou a korením získate jesenný fresh nápoj,
  • ako pleťová maska – obsahuje vitamíny a zinok, ktoré prospievajú pleti.

Možností, ako využiť tekvicu, je nespočetne veľa – od tradičných receptov až po moderné kombinácie. Či už hľadáte rýchlu polievku na večeru, sladký koláč na víkend alebo originálnu prílohu k hlavnému jedlu, tekvica vám vždy ponúkne riešenie. Navyše je zdravá, sýta a krásne spestrí jesenný jedálniček.

Zdroje: allrecipes.com, bbcgoodfood.com, simplyrecipes.com, giallozafferano.com, sumptuousspoonfuls.com,

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: recept tekvica varenie
Zdieľať článok
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj domaZáhrada

Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma

Máte doma datle? Šup s nimi do týchto troch rýchlych receptovZáhrada

Máte doma datle? Šup s nimi do týchto troch rýchlych receptov

Jahodové recepty, ktoré si obľúbila celá rodina: 4 rýchle tipy od záhradkárkyZáhrada

Jahodové recepty, ktoré si obľúbila celá rodina: 4 rýchle tipy od záhradkárky

S medvedím cesnakom: Vyskúšajte nekysnutý chlebík, tvarohové tyčinky a bylinkovú soľZáhrada

S medvedím cesnakom: Vyskúšajte nekysnutý chlebík, tvarohové tyčinky a bylinkovú soľ

Diskusia