Ako priviedli svetlo do tmavého, vlhkého a neprívetivého bytu

02. 07. 2020
Zdieľať

V prízemí jednej z historických madridských budov si našiel svoje miesto na bývanie hudobník. Po rekonštrukcii by ste ani neverili, že tento priestor bol predtým tmavý, tesný a neprívetivý.

Jediné prirodzené svetlo do temného bytu pôvodne prichádzalo cez dve malé okná. Nič iné nebolo použiteľné ani na vetranie. Viete si predstaviť, aká vlhkosť v takýchto starých domoch býva.

Hlavný zámer architektov bol jasný hneď, ako do priestoru vstúpili. Oslobodiť priestorovú štruktúru.

Prečítajte si tiež
Obývačka, kuchyňa a jedáleň v jednom: Po rekonštrukcii vzniklo nové centrum bytu

Vďaka odstráneniu zbytočných múrov a ich častí sa podarilo vniesť svetlo do celého interiéru. V niektorých častiach si pomohli špeciálnymi svetlíkmi umiestnenými pod stropom.

kuchyňa s pracovným pultom

Zdroj: Joaquín Mosquera

Multifunkčné denné miestnosti

Zaujímavosťou bytu pre hudobníka je, že žiaden z priestorov nie je výsostne špecifický. Každý môže mať viacero rôznych funkcií – denné miestnosti sú univerzálne. V hlavnej časti domu je sústredená kuchyňa, jedáleň a obývačka. V druhej (oddelenej) časti sú súkromné miestnosti – spálňa a hygienické zázemie. Sú tmavšie a menšie, čo je na tento účel ideálne. Okrem prirodzeného osvetlenia autori projektu kládli dôraz aj na umelé, ktoré dotvára atmosféru každej miestnosti aj večer.

Obývačka oddelená od kuchynskej časti stĺpom

Zdroj: Joaquín Mosquera

Oživená drevená konštrukcia a tehla

„Po podrobnej technickej štúdii existujúcej drevenej konštrukcie sme sa rozhodli obnoviť a priviesť do života najvizuálnejšie prvky konštrukcie,“ vysvetľujú architekti proces premeny.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Sú to prvky, ktoré projektu dali reprezentatívnu a novú identitu – drevená konštrukcia a tehlové steny. Zvyšok je jednoduchý, minimalistický, čisto biely. Odhalené murivo architekti použili s citom. V kombinácii s drevom nepôsobí chladne, ako pri niektorých rekonštrukciách. Nájdeme ho v časti kuchyni, ktorá hraničí so vstupnou chodbou a na stene, ktorá upozorňuje na jediné dve okná. Kombinácia dreva a tehál ozvláštňuje aj kúpeľňu.

Obývačka oddelená od kuchynskej časti stĺpom

Zdroj: Joaquín Mosquera

Detaily, ktoré robia priestor jedinečným

Na bielych stenách vynikne industriálne riešenie čiernych elektro-rozvodov a vypínačov. Aj bodové svetlá v podobe žiaroviek majú industriálny charakter – prakticky visia z drevených trámov na čiernych kábloch.

Prečítajte si tiež
Z nepodarenej dispozície nakoniec vyťažili presvetlený byt s krásnymi výhľadmi

Originálne je riešená aj kuchynská časť bytu, pri ktorej je pult. Ten môže slúžiť ako bar, pracovný pult pri varení, ale tiež pracovný kút na prácu s notebookom. Obývačku od kuchynskej časti delí hrubší stĺp z pôvodnej steny.

čierna kúpeľňa so sprchovým kútom

Zdroj: Joaquín Mosquera

Rekonštrukcia bytu pre muzikanta

Architektonické štúdio: idearch studio
Hlavní autori: Syra Abella, Joaquín Mosquera
Spolupráca: Laura Martín, Juan Pablo Ruiz
Lokalita: Španielsko
Plocha: 70 m2
Realizácia: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Joaquín Mosquera

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia