Zdroj: Maroš Fečík

Drevodom na Devíne sa jednoducho nedá prehliadnuť. Pod strohým exteriérom sa však skrýva úplne iné vnútro, ako by ste čakali

10. 06. 2024
Zdieľať

Poschodový rodinný dom s drevenou fasádou v bratislavskom Devíne zaujme už z diaľky svojou polohou vo svahu. Dom poskytuje nádherné výhľady na Devínsky hrad z terás na všetkých podlažiach aj zo strechy. Architekti zužitkovali svahovitý pozemok na maximum a vytvorili pohodlné bývanie v kontakte s prírodou.

Pri prechádzke bratislavským Devínom uvidíte mnoho pekných domov, i keď pútavých novostavieb je len zopár. Poschodový rodinný dom s drevenou fasádou však zaujme na prvý pohľad, pretože vzhľadom na jeho umiestnenie vo svahu ho uvidíte už z diaľky. O to krajšie výhľady poskytuje domácim, a to nielen zo samotného pozemku, ale najmä z terás na všetkých podlažiach. Pobytová je dokonca i strecha.

Moderný trojposchodový dom s dreveným obložením a minimalistickým dizajnom.

V dome na Devíne býva športovo aktívna štvorčlenná rodina so psom Messim. Zdroj: Maroš Fečík

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Nepraktický pozemok

Hoci je svahovitý pozemok, navyše nepravidelného tvaru (pozdĺžne prevýšenie pozemku je 8,5 m, priečne 4,2 m), zvyčajne považovaný za nevýhodu, v tomto prípade ho architekti zužitkovali priam dokonale.

Prečítajte si tiež
Neverili by ste, že toto je interiér v starej košickej bytovke. Za dojem ako v novostavbe vďačia majitelia zmene dispozície

Neodmysliteľným benefitom pozemku je priamy kontakt s chránenou oblasťou Devínska lesostep a výhľad na Devínsky hrad. Od týchto daností sa odvíjal celý koncept projektu novostavby. Architekti Maroš Fečík a Filip Kandravý hmotu domu osadili tak, aby bol prístupný zo severnej strany. Naopak, denná časť sa otvára od juhovýchodu po juhozápad.

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Moderný interiér obývacej izby s vysokým stropom a drevenými prvkami

Kým zo severnej strany vyzerá dom anonymne a stroho, z druhej strany je otvorený a prepojený zvnútra von. Zdroj: Maroš Fečík

Presklenie cez dve podlažia

Vykonzolované drevené terasy plynulo predlžujú interiér smerom k odrasteným stromom a vytvárajú pocit obydlia v ich korunách. Ten umocňuje aj veľkorozmerné presklenie siahajúce cez celé dve podlažia obytného priestoru. Miestnosti sú vďaka nemu v kontakte s protiľahlým zalesneným svahom.

Prečítajte si tiež
Z terasy v žalostnom stave je dnes najobľúbenejšie miesto bytu. Tento úžasný nápad z nej urobil dokonalé miesto na relax

Juhozápadnú terasu dopĺňa malý bazén s napnutou vodnou hladinou (hladina vody až po horný okraj bazéna – poznámka redakcie). Z terasy prejdete po pororoštových stupňoch do terénne usporiadanej záhrady. V jej najužšej časti majú domáci saunovací domček.

Moderný dom s veľkými sklenenými oknami a záhradou

Do záhrady sa na prízemí dostanete cez terasu spojenú s dennou zónou. Zdroj: Maroš Fečík

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Drevostavba na pilótach

„Rodinný dom je primárne orientovaný do zelene na južnej a západnej strane. Usporiadanie okenných otvorov na severnej fasáde umožňuje výhľady na hrad Devín. Dom je založený na betónových pilótach a železobetónovej doske. Nadzemná časť – drevostavba zo systému Lignotrend – má prevetrávanú fasádu, ukončenú cédrovými doskami,“ spresňujú technické detaily stavby autori projektu.

„Chceli sme, aby dom vytváral pokojnú domácku atmosféru bývania medzi stromami. Podarilo sa.“

Denná zóna

Prízemie domu plní spoločenskú funkciu. Najväčší priestor zaberá otvorená obývačka s kuchyňou a jedálenským kútom, ktorá je za každého počasia zaliata prirodzeným svetlom. Vďačí za to preskleniu po celej šírke steny a do výšky dvoch podlaží. Súčasťou obývacej izby je kozub. V časti prízemia orientovanej na sever našla miesto hosťovská izba, kúpeľňa a technické zázemie. V nadväznosti na vstupnú časť domu autori projektu umiestnili tieniacu pergolu pre tri autá a sklady.

Denná zóna v drevodome s modernou kuchyňou s ostrovčekom, otvorenou knižnicou a hnedou koženou sedačkou.

Denná zóna, ktorá spája obývačku, jedáleň a kuchyňu, zaberá väčšinu prízemia. Okrem nej sa na podlaží nachádza aj hosťovská izba, kúpeľňa a hygienické a technické zázemie. Zdroj: Maroš Fečík

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Terasa na prízemí

Na obývačku s kuchyňou a jedálňou nadväzuje vonkajšia drevená terasa. Okrem posedenia s výhľadom funguje aj ako priechod z interiéru do záhrady po nášľapných kameňoch. Keďže pozemok je svahovitý, záhrada bude mať vo finálnej podobe terasovité členenie.

Prečítajte si tiež
Žiadna záhrada nie je príliš malá aspoň na pár záhonov, vraví záhradný architekt Leffler. Takto radí riešiť nedostatok miesta

Kuchyňa a galéria

Kuchyňa má tri základné časti – minimalistickú linku, ostrovček, ktorý slúži aj ako barový pult, a zelenastú zostavu úložných priestorov, kde je ukrytá chladnička, rúra, vínotéka a ďalšie spotrebiče. Nad kuchyňu architekti „zavesili“ galériu. Z otvorenej pracovne domáci vidia na dianie prakticky v celej dennej zóne. V severnej časti podlažia je dvojposteľová detská izba a kúpeľňa. Z rodičovskej izby môžete vyjsť na úzku terasu nad ulicou s výhľadom na hrad.

Moderná kuchyňa s vysokými skrinkami a veľkým pracovným priestorom.

Cez horizontálne okno nad linkou vidno gabionové oplotenie domu, ktoré postupne prerastá vysadenými bobuľovými kríkmi. Zdroj: Maroš Fečík

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Bočná terasa

Rovnobežne s ulicou pozdĺž plota je o pár schodov nižšie položená terasa s bazénom s hladinou vody siahajúcou až po horný okraj. Vysoký plot chráni súkromie domácich, na jeho opačnej strane sú skôr obslužné miestnosti. Usporiadanie okenných otvorov na severnej fasáde prináša výhľady na hrad Devín.

Exteriér rodinného domu s drevenou fasádou a bazénom na terase.

Bočnú drevenú terasu ozvláštňuje bazén s tzv. napnutou hladinou vody. Zdroj: Maroš Fečík

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Hlavná spálňa

Horné podlažie je interiérovou podlahovou plochou najmenšie, obsahuje len spálňu rodičov, štýlové hygienické zázemie a šatník. Na spálňu nadväzuje väčšia terasa orientovaná do záhrady, a keď vystúpite po schodisku ešte vyššie, ocitnete sa na streche, ktorá je riešená ako pobytová – slúži ako ďalšia terasa s krásnym výhľadom.

Luxusná kúpeľňa s voľne stojacou vaňou a preskleným výhľadom do spálne.

Horné poschodie patrí rodičom, kde majú spálňu spojenú s kúpeľňou. Zdroj: Maroš Fečík

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Drevodom na hranici lesa

Udržateľná novostavba na náročnom pozemku.

Kto tu býva: Športovo aktívna 4-členná rodina a pes Messi.
Stavba:
Trojpodlažný dom s výraznou geometrickou podobou leží na juhozápadnom okraji Devína v tesnej blízkosti lesostepi. 
Ateliér:
Plusminus Architects
Autori: Maroš Fečík, Filip Kandravý)
Spolupráca: Katarína Rojková
Projekt: 2019
Realizácia: 2023
Veľkosť pozemku: 662 m2
Zastavaná plocha: 150 m2
Celková úžitková plocha: 240 m2
Lokalita: Bratislava, Devín
Použité materiály

  • podlahy brúsený betón
  • fasáda cédrové drevo
  • oplotenie medzi pozemkami gabionový plot

Text: Sabína Zavarská
Foto: Maroš Fečík
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: Bratislava drevodomy drevostavba roka
Zdieľať článok
Mohutný projekt získava svoju dominantu: Zwirn Office dosiahol výrazný miľník, vzorovú štvrť dotvorí posledná etapaASB.sk

Mohutný projekt získava svoju dominantu: Zwirn Office dosiahol výrazný miľník, vzorovú štvrť dotvorí posledná etapa

Súčasná kritika môže byť katalyzátorom pre vylepšenie budúcich projektov, priznáva Martin NedobaASB.sk

Súčasná kritika môže byť katalyzátorom pre vylepšenie budúcich projektov, priznáva Martin Nedoba

Búranie pri Miletičke sa blíži: Budova Kovoprojektu ustúpi mohutnému komplexu Nový trhASB.sk

Búranie pri Miletičke sa blíži: Budova Kovoprojektu ustúpi mohutnému komplexu Nový trh

Riaditeľka Alexandra Kusá rok od otvorenia SNG: Galéria nebola nikoho prioritou, dnes je základnou výbavou štátuASB.sk

Riaditeľka Alexandra Kusá rok od otvorenia SNG: Galéria nebola nikoho prioritou, dnes je základnou výbavou štátu

Diskusia