Z terasy v žalostnom stave je dnes najobľúbenejšie miesto bytu. Tento úžasný nápad z nej urobil dokonalé miesto na relax

22. 11. 2023
Zdieľať

Sympatickí majitelia s nadšením prijali nápad odhaliť krásnu drevenú konštrukciu krovu a po rozhovore s autormi o predstavách a požiadavkách na budúce bývanie zistili, že sú na jednej vlne. Dnes je z tmavého mezonetu priestrannejšie štýlové mestské bývanie s nádychom industriálneho štýlu, ale hlavne útulné a plne funkčné miesto, ktoré si mladí rodičia aj ich dve deti doslova zamilovali.

Aké boli hlavné požiadavky na architektov? Vytvoriť otvorený moderný priestor s využitím materiálov, ktoré sadli industriálnemu štýlu: dreva, tehly, kovu a betónu. Pôvodné pestrofarebné steny si vyslovene žiadali zjednotenie čistou bielou, ktorá sem vniesla lepšiu svetelnosť a na jej pozadí krajšie vynikli štruktúry materiálov. Keďže detské izby nemali dostatok miesta na spoločné hry a bláznenie, bolo treba nájsť či vytvoriť priestor aj na to. Domáci zároveň potrebovali zväčšiť kúpeľňu, vymeniť podlahu, kompletne prerobiť schodisko a z nefunkčnej terasy vytvoriť miesto na relax.

Kov, drevo, sklo a vzduch

Aby spodné podlažie s otvorenou obytnou zónou pôsobilo čo najvzdušnejšie, architekti ho čiastočne prepojili aj s hlavnou spálňou: zväčšený vstup do nej oddeľujú nové dvojkrídlové dvere. Kombinujú čierny kov a vlnité sklo, ktoré po zatvorení zabezpečí súkromie, no zároveň prepúšťa množstvo svetla.

Prečítajte si tiež
Obojstranne presvetlený byt s dvoma terasami prešiel kompletnou zmenou dispozície

Pekným akcentom sa vo vynovenom podkroví stalo nové schodisko, ktoré krásne kombinuje drevené dubové stupne a čiernu kovovú konštrukciu so subtílnym zábradlím. Industriálny prvok čierneho kovu a dreva sa opakuje aj na nábytku či posuvných dverách do kúpeľne.

Pohľad na schodisko v mezonetovom byte v Bratislave.

Schodisko, kombinujúce drevené dubové stupne a čiernu kovovú konštrukciu a subtílne zábradlie, sa stalo pekným akcentom vo vynovenom podkroví. Zdroj: Miroslav Pochyba

Raj pre deti

Priestor pod schodiskom, kde bývala práčovňa, architekti otvorili a vytvorili tu milú miniherňu pre deti aj s úložným priestorom na hračky. Hlavnú herňu síce vytvorili na podlaží, ale vo vzdušnom priestore, takže je vizuálne prepojená s otvorenou obytnou halou. „Pomedzi trámy sme navrhli sieť, ktorá priestor neuzatvára,“ vysvetľuje architektka Eva Petrovičová, „a tvorí multifunkčný priestor, ktorý robí radosť malým aj veľkým.“

Pohľad do malej herničky pod schodami.

„Podschodiskový priestor, kde sa pôvodne nachádzala práčovňa sme otvorili a vytvorili sme tu príjemný hrací priestor pre deti s úložným priestorom na hračky,“ približujú architekti.

Relax v lete aj v zime

Hádam najväčšou premenou prešla terasa, ktorá bola v žalostnom stave – od zábradlia cez podlahu až po nevzhľadné komínové teleso takmer v jej strede.

Podlahu prekryli exteriérovými podlahovými doskami z kompozitu, vymenili osvetlenie a namaľovali zábradlie. „Drevené prestrešenie s lexanom, ktoré sa nám zdalo vhodné vzhľadom na priepustnosť svetla do bytu, sme dali zrepasovať,“ vraví architekt Miroslav Pavle.

Prečítajte si tiež
9 najčastejších chýb pri plánovaní terasy. Radíme, ako sa im najľahšie vyhnete

„Na krytú terasu sme navrhli pohodlné sedenie, kuchynku, bar, úložný priestor aj suchú saunu.“ Tá v konečnom dôsledku esteticky maskuje komínové teleso. Vďaka tejto úprave si v letnom období domáci zväčšili obytnú zónu a terasa sa stala jedným z najobľúbenejších miest vynoveného podkrovného bytu. V chladnom období ju zas vystrieda sauna.

Pohľad do sprchy pred suchou saunou na terase.

Súčasťou exteriérovej sauny je aj sprchovací kút. Zdroj: Miroslav Pochyba

Rekonštrukcia podkrovného mezonetu

Menej je viac, najmä ak chcete dosiahnuť väčšiu vzdušnosť v interiéri. Vyčistite interiér od nánosov predošlých nevkusných prerábok, od nefunkčných rušivých prvkov a získate väčší priestor, vzdušnosť aj lepšiu svetelnosť.

Autori: Ing. arch. Miroslav Pavle, Ing. arch. Eva Petrovičová, pavlestudio.sk
Lokalita: Bratislava-Ružinov
Celková úžitková plocha bytu: 128,60 m2
Terasa: 30,20 m2
Návrh a realizácia: 2020 – 2021

Text: Inéz Búci
Foto: Miroslav Pochyba, Katarína Haršányová
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: byty v Bratislave mezonetový byt premena bytu rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
Jablkový chlieb s orieškami a tonka fazuľkou: jednoduchý a rýchly spôsob, ako si pripraviť lahodný dezertUrob si sám

Jablkový chlieb s orieškami a tonka fazuľkou: jednoduchý a rýchly spôsob, ako si pripraviť lahodný dezert

Chata v prírode s dokonalým maskovanímDom z tehly

Chata v prírode s dokonalým maskovaním

Nový britský panovník Karol III.: Eko aktivista upozorňujúci na klimatickú krízuASB.sk

Nový britský panovník Karol III.: Eko aktivista upozorňujúci na klimatickú krízu

Mestský úrad v Žiline bude mať novú zelenú strechu so suchomilnými rastlinamiASB.sk

Mestský úrad v Žiline bude mať novú zelenú strechu so suchomilnými rastlinami

Diskusia