Oáza uprostred hlavného mesta? V byte bez televízora a rušivých prvkov

08. 09. 2020
Zdieľať

Aktívny pár hľadal vlastnú oázu uprostred hlavného mesta Českej republiky. Kúpili si byt v novostavbe bytového domu v Holešoviciach a o zariadenie interiéru požiadali architektov z ateliéru BOQ architekti.

Chceli, aby priestor bytu pôsobil harmonizujúco a príjemne. Preto sa základom stali tlmené odtiene – antracitová a čierna v kombinácii s obľúbenou farbou majiteľky, ktorou je horčicovo žltá.

interiéru bytu v novostavbe bytového domu v Holešoviciach

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Oceľ a dubové drevo

Nosným prvkom celého interiéru je oceľ, pretína skrz-naskrz celý interiér. Nájdete ju v rôznych podobách: na mieru upravené stolové oceľové nohy ostrovčeka v kuchyni, oceľové police, oceľové prvky na nábytku (stôl, stoličky, konferenčný stolík) a svietidlách.

Prečítajte si tiež
Úsporná rekonštrukcia na starom sídlisku 500 bytov: Z bytu starých rodičov byt pre vnučku

Vďaka oceli dosiahli autori interiéru dôležité vlastnosti priestoru. Napríklad tým, že kuchynský ostrovček priznáva oceľové nohy, je interiér vzdušnejší, celistvejší a ostrovček pôsobí odľahčene. Oceľové police, ktoré vytvárajú decentnú knižnicu sú ako žiletky vsadené do steny. Rovnako pôsobia odľahčujúco, ako keby levitovali. Chlad a industrializmus sálajúci z ocele sa podarilo autorom interiéru odľahčiť prírodným dobovým drevom. Drevo priestor harmonizuje.

interiéru bytu v novostavbe bytového domu v Holešoviciach

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Dispozíciu nemenili, ale…

Dispozičné riešenie zostáva nezmenené. Už pri kúpe mal byt bielu maľovku a drevenú podlahu. Všetok nábytok architekti navrhli na mieru, pričom aktívne spolupracovali so stolárom. Výsledkom výbornej spolupráce je kvalita, ktorú si všimnete špeciálne na detailoch.

Obytnému priestoru dominuje čierna kuchyňa s odľahčeným pracovným ostrovčekom. Na ňu nadväzuje veľmi jednoduchá knižnica, ktorá trochu „klame telom“. Priestor oživujú horčicovo-žlté doplnky a stoličky v jedálenskej časti.

interiéru bytu v novostavbe bytového domu v Holešoviciach

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Bez rušivých prvkov i televízora

Ako sme uviedli v úvode, túžbou majiteľov bytu bolo vlastniť oázu relaxu uprostred rušného miesta. I preto sa spolu s tvorcami interiéru rozhodli, aby v byte bolo čo najmenej rušivých prvkov. Dokonca oželeli aj televízor, bez ktorého si mnohí z nás nevedia predstaviť ani len jeden deň. Samozrejme, bez zábavy nezostali – v rámci obývacej steny je zabudované projekčné plátno.

interiéru bytu v novostavbe bytového domu v Holešoviciach

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

interiéru bytu v novostavbe bytového domu v Holešoviciach

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Zážitok ako z kina

„V tomto interiéri sme výrazne pracovali s atmosférou, slovo dostala inteligentná elektroinštalácia, farba podsvietenia a osvetlenie celej miestnosti. Výsledkom je zážitok ako z kina. Všetok vstavaný nábytok je riešený veľmi jednoducho a účelne. Či už je to sedenie v predsieni, aby ste sa mohli pohodlne prezuť, alebo dvoj-lôžko s knižnicou a nočným stolíkom v spálni, vytvárajúce niky vsadené do nábytkových zostáv,“ vysvetľujú autori interiéru Miroslav Stach a Jana Stachová.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Kompletná rekonštrukcia panelákového bytu v severskom štýle trvala iba 2 mesiace
interiéru bytu v novostavbe bytového domu v Holešoviciach

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Interiér bytu Holešovice

Architektonický ateliér: BOQ architekti

Autori: ing. arch. Miroslav Stach, ing. arch. Jana Stachová

Lokalita: Praha-Holešovice, ČR

Plocha:

Realizácia: 2019

Sabína Zavarská

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty byty v Prahe
Zdieľať článok

Diskusia