Súťaž Interiér roku: Dom pre rodinu s dvomi deťmi a s výhľadmi na rozkvitnuté čerešne

10. 05. 2020
Zdieľať

Konceptom návrhu bol nadčasový dom, ktorý sa bude svojou účelnosťou a jednoduchými výrazovými prostriedkami vzťahovať na okolie, ale zároveň bude na svojom mieste pôsobiť sebaisto a svojsky.

Racionálne formovaná hmota rodinného domu je ako loď zakotvená v optimálnej polohe uprostred sadu, na parcele, ktorá využíva východné a západné slnko a usmerňuje pohľady z interiéru na vegetáciou bujniaci pozemok, v severnej časti porastený vysokými borovicami a v južnej časti ovocnými stromami.


2650943

Rodinný dom v Slivenci
Studio Savec

Základný objem domu je umiestnený do 2/3 hĺbky pozemku na vzdialenejšom konci od ulice a je ďalej tvarovaný odoberaním (krytý vstup a terasa rodičov) a pridávaním hmoty (strešná terasa). Týmto princípom je dosiahnutý elegantný členitý tvar, ktorý je ako socha formovaný podľa potrieb svojich užívateľov a zároveň je vo svojej podstate blízky jednoduchému, energicky úspornému a hmotovo kompaktnému kvádru.


2650911

Rodinný dom v Slivenci
Studio Savec

Fasáda domu je zo sivej omietky s rôznou hrubosťou a metalickým náterom, vďaka ktorému dom lepšie zapadá medzi okolitú zeleň. Metalický náter bol zvolený, aby sa dosiahlo väčšieho efektu tvarovania hmôt, svetlo sa dopadom na lesklý povrch mení a intenzita farby omietky je tak premenlivejšia a rôznorodejšia, tým vznikajú plochy fasád s rôznymi odtieňmi. Niky a ostenia terás sú naopak navrhnuté zo svetlejších tónov omietok alebo dreveného obkladu a pomáhajú tak presvetliť kúty domu. Hrubozrnná omietka s metalickým náterom v kontraste s tieniacimi prvkami z hladkého pohľadového betónu prepožičiava domu neopakovateľnú meniacu sa štruktúru.

Rodinný dom v Slivenci
Studio Savec

Monochromatická farebnosť domu a relatívna jednoduchosť fasád ctí tradíciu neďalekých barrandovských funkcionalistických víl a necháva naopak užívateľom voľnú ruku pri výbere a zariadení farebnosti interiéru.

Rodinný dom v Slivenci
Studio Savec

Strešné chrliče z pohľadového betónu odvodňujú ploché strechy a pri pohľade z interiéru je voda stekajúca po reťaziach živelným obrazom prírody. Povrchy strešných a záhradných palúb sú vyhotovené z termicky upraveného dreva.

Estetika a materializácia strešnej terasy je navrhnutá v kontexte investorom obľúbenej poetiky lodnej paluby. Komín krbu, ktorý svojím tvarom evokuje parník, je doplnený kapitánskym mostíkom a kormidlom pripevneným o zábradlie terasy. Kapitán domu má odtiaľ dokonalý prehľad a výhľad na široké aj blízke okolie.

Dispozičné riešenie

Dom je na pozdĺžnej parcele umiestnený priečne, tak aby mohol využívať západno-východnú orientáciu. Väčšia časť záhrady sa nachádza na západe. Východná časť záhrady má komornejší charakter s ovocnými stromami – čerešňami, pri ktorých bolo od začiatku projektu jasné, že zostanú zachované. Vstup z ulice je na západnej strane pozemku, kde sú navrhnuté dve parkovacie miesta a jedno miesto pre loď klienta. Spevnenou cestičkou prejdeme okolo čerešne a ocitneme sa vo vstupnej nike s vstavanou drevenou lavicou.


2650937

Rodinný dom v Slivenci
Studio Savec

Na prízemí sa nachádza vstupné zádverie s pridruženými úložnými priestormi, hosťovská izba (pre babičku) s kúpeľňou a WC a obytný priestor s kuchyňou. Z kuchyne je priamy vstup do záhrady a na drevenú terasu na východnej strane domu. Kuchynský priestor nadväzujúci na jedálenskú časť prepája východnú a západnú stranu domu a má tak optimálne svetlo po celý deň. Obývacia izba sa cez veľkorysé posuvné dvere otvára do väčšej západnej časti záhrady.

Súčasťou zadania bol aj návrh interiéru – kuchyne a vstavaného nábytku. V efektivite využitia každého voľného kúta v objekte sme zašli až tak ďaleko, že sa pracuje aj s inak ťažko prístupným priestorom pod schodiskom, v ktorom nie je po celej výške maximálna pochôdzna výška. Z jednej strany – od kuchyne – sú v prednej častiumiestnené skryté dvere, ktoré vedú do relatívne veľkej špajze, ktorá je čiastočne pod výstupným ramenom schodiska – to je tu už dosť vysoko a ide tak o plnohodnotný úložný priestor. Zo strany kúpeľne v 1. NP je pod schodiskom vstavaná práčka, sušička a výsuvné zásuvky na špinavú blielizeň.


2650927

Rodinný dom v Slivenci
Studio Savec

V 2. NP sú umiestnené dve detské izby a kúpeľňa, spálňa rodičov s vlastnou terasou, kúpeľňou a šatníkom/pracovňou. Ďalej sa tu nachádza technická miestnosť a výstup na strešnú terasu.

Technické riešenie

Dom je podľa prianí investora navrhnutý z ťažkých materiálov. Obvodové steny sú z tepelnoizolačných keramických tehál od firmy Wienerberger. Zvonku i znútra sú omietnuté, zvonku je dom natretý metalickým fasádnym náterom sivej farby.

Stropné dosky sú železobetónové, monolitické. Stropná doska nad 1. NP je pohľadová, priznaná, so štruktúrou smrekových paluboviek, ktoré sa vložili pred betonážou do debnenia. Smer uloženia je vedený von za svetlom, tak aby priestor pôsobil maximálne otvoreným dojmom. Drevené palubovky terás sú orientované rovnakým smerom.


2650931

Rodinný dom v Slivenci
Studio Savec

Objekt má drevené okná s trojitým sklom. Zatienenie veľkých okien v 1. NP je urobené pomocou vykonzolovaných pohľadových železobetónových striešok – vizuálne predlžujú stropnú dosku objektu von. Zatienenie ostatných okien je riešené pomocou screenových textilných exteriérových roliet v zaomietnutých kazetách.

Tip: Všetky sedačky na jednom mieste

Pochôdzna vrstva terás domu je realizovaná z moreného sibírskeho smrekovca. Terasy aj strecha sú odvodnené pomocou vonkajších chrličov. Ploché strechy domu majú klasickú skladbu. Klampiarske výrobky sú z čierneho titánzinku.

Objekt má po celej ploche podlahové vykurovanie. Podlahy sú v obytných miestnostiach z viacvrstvových dubových parkiet, v priestoroch s potenciálnou vlhkosťou je keramická dlažba.


2650939

Rodinný dom v Slivenci
Studio Savec

Interiér objektu a vstavané stolárske výrobky sa držia vizuálne v pozadí – vo veľkej väčšine sú navrhnuté z bielych lakovaných MDF dosiek. Prvky interiéru, na ktoré sme chceli upozorniť, sú navrhnuté z dubovej dyhy.

Detaily na fotografiách vrátane kuchyne, schodiskového zábradlia z dubovej dyhy, kovového plota z čiernych L-profilov s posuvnou bránou a pohľadovým betónovým soklom, strešných chrličov sú navrhnuté nami na mieru. Na stvárnenie detailov sa snažíme klásť dôraz a patrí to k jednej z našich radostí.


2650941

Rodinný dom v Slivenci
Studio Savec

Objekt je navrhnutý aj s ohľadom na ekológiu. Dom je dôkladne zateplený a tiež sú vyriešené tepelné mosty medzi interiérom a exteriérom. Zároveň je využívaná dažďová voda, ktorá je zvedená do retenčnej nádrže na východe záhrady. Odtiaľ je čerpaná späť do objektu a používa sa na splachovanie WC a polievanie záhrady.

Rodinný dom v Slivenci

Praha – Slivenec, Česká republika, 2016 – 2019

Autori interiéru:

Ing. arch. Michal Gabaš, Ing. arch. Eva Gabaš Rosenová, Ing. arch. Tomáš Beránek

Foto: Studio Savec

SÚŤAŽ INTERIÉR ROKU

V rámci súťaže Interiér roka sú každoročne oceňované výnimočné súkromné i verejné interiéry navrhnuté českými a slovenskými architektmi (doma i v zahraničí), a to v siedmich kategóriách.

Viac o súťaži Interiér roku 2019

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: Interiér roku rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia