Súťaž Interiér roku: Rodinný dom s vlašským krovom

27. 03. 2020 Diskusia Zdieľať

Úzka ulica s čiastočne zachovaným ospalým charakterom starých Jinoníc sa na jednom mieste roztvára, aby vzniklo miesto so studňou. Stál tam opustený dom, hmotový zlepenec, ktorého neskoršie neuvážené prístavby prevyšovali pôvodný prízemný objekt.

Súbor týchto drobných stavieb, vyskladaných vo svahovitej záhrade, sa nachádzal vo veľmi zanedbanom, neobývateľným stave. V návrhu ponechávame iba najstaršiu kamennú časť orientovanú do ulice. Cez ňu je možné vyjsť na hlavné obytné podlažie, rozprestierajúce sa v dvoch nových hmotách.



Rodinný dom v Jinoniciach s vlašským krovom
BoysPlayNice

Najvyššiu časť venujeme deťom. Všetky obytné priestory vrátane podkrovných detských izieb priamo nadväzujú na slnečnú svahovitú záhradu, od ulice chránenú samotným domom.



Rodinný dom v Jinoniciach s vlašským krovom
BoysPlayNice

Starú a novú časť navonok zjednocuje farebnosť štukovej omietky i keramická škridla na streche. Vek jednotlivých častí domu prezrádzajú hlavne detaily; s pôvodným tvaroslovím zľahka kontrastuje súčasné minimalistické poňatie.



Rodinný dom v Jinoniciach s vlašským krovom
BoysPlayNice

Interiéru dominuje drevo – dub a smrek vo svojej prírodnej podobe. Zachovanú prízemnú hmotu s hlavným vstupom do domu obnažujeme až na pôvodnú tehlu a vkladáme výrazný prvok – točité schodisko. Biela kovová konštrukcia je obložená dubovým obkladom. Spojovacia chodba, cez ktorej zasklený strop môžeme vnímať celý navrhnutý objekt, je s ostatným priestorom zjednotená dubovou podlahou.



Rodinný dom v Jinoniciach s vlašským krovom
BoysPlayNice

Hlavná obytná miestnosť sa otvára do krovu, ktorého vlašské krokvy sú významným interiérovým prvkom. Pracovný kútik s výhľadom na ulicu možno oddeliť posuvnou stenou z bielenej biodosky.



Rodinný dom v Jinoniciach s vlašským krovom
BoysPlayNice

Smreková biodoska ďalej preniká interiérom v drevenej stene s knižnicou, ale predovšetkým o poschodie vyššie – v detských izbách s vlastnou malou „povalou“ na hranie. Navrhujeme jednotný hexagonálny tvar obkladov a dlažieb.

Autori interiéru:

Ing. arch. Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl, Veronika Indrová, ATELIER 111 ARCHITEKTI s.r.o.

Viac o súťaži Interiér roku 2019

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: Interiér roku rodinné domy vlašský krov
Zdieľať článok

Diskusia