Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?

01. 03. 2019
Zdieľať

Mladý pár – dvojica vášnivých zberateľov, oslovil architektov s požiadavkou rekonštrukcie bytu. Z bytu s rozlohou 70 metrov štvorcových potrebovali vytvoriť priestor, kde budú môcť nielen pohodlne bývať, ale aj pracovať.


Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?

Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?
Ricardo Bassetti

Architekti najskôr byt s dvoma samostatnými izbami otvorili a zjednotili, potom ho šikovne rozčlenili na funkčné časti, ktoré sa navzájom prepájajú a spolu súvisia. 

 


Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?

Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?
Ricardo Bassetti

Maximálna optimalizácia

Keďže architekti zo štúdia Pascali Semerdjian arquitetos dostali za úlohu urobiť z neveľkého bytu čo najprehľadnejší priestor so všetkými potrebnými funkciami, potrebovali ho do maximálnej miery optimalizovať. Podarilo sa to vďaka na mieru vyrobeného nábytku.

V byte nie je nič iné okrem pohovky, jedálenského stola, postele, nočného stolíka a priečelia postele, ktoré zahŕňa pracovný stôl aj úložné priestory. Domček pre psa našiel miesto v časti bieleho dreveného vstavaného nábytku v kuchyni.  


Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?

Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?
Ricardo Bassetti

Brazílske železné drevo

Charakteristickým prvkom interiéru po rekonštrukcii je použitie červeno-hnedého tvrdého dreva „Pau Ferro“, ktoré sa často používa na výrobu hudobných nástrojov. Tomuto drevu sa hovorí aj brazílske železné drevo. Je obľúbené najmä vďaka dramatickej kresbe. V prípade tohto interiéru ho architekti použili na organizáciu a vyčlenenie jednotlivých funkčne odlišných častí. Oddeľuje priestor na spanie od hlavnej obytnej miestnosti, pričom tento predel sa dá použiť ako pracovňa či študovňa. V prípade potreby je možné posteľ oddeliť od ostatného priestoru závesom.


Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?

Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?
Ricardo Bassetti

Pohovka „objíma“ stĺp

Kuchyňa je riešená z nehrdzavejúcej ocele vo vínovej farbe. Stena za linkou je obložená dekoratívnymi obkladačkami s jednoduchým geometrickým vzorom. Inovatívnym spôsobom je riešená pohovka v obývacej časti bytu. Problémom bol široký valcovitý stĺp uprostred miestnosti. Aby pohovka nezaberala priveľa priestoru, a zároveň poskytovala dostatočné pohodlie, architekti navrhli gauč, ktorý „objíma“ stĺp a pôsobí akoby levitoval. 


Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?

Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?
Ricardo Bassetti

Farby dávajú bytu osobnosť

Farby vybrali starostlivo tak, aby podporili pocit jasného a vzdušného priestoru a aby medzi nimi nedochádzalo k žiadnemu konfliktu. Základom je biela a hnedo-červená farba dreva, spestrená svetlomodrou farbou pohovky. Zaujímavo pôsobí aj podlaha, ktorá je v žltej epoxidovej farbe. 

„Farby sme vyberali tak, aby celý projekt dostal osobnosť. Nechceli sme vytvoriť len monochromatický priestor bez výrazu a charakteru,“ dodávajú architekti Domingos Pascali, Sarkis Semerdjian. Punc luxusu bytu dodávajú mramor, zlaté kohútiky, zrkadlá a jemné závesy. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?

Svoj pôvodný dvojizbový byt zbavili priečok, čo tým získali?
Ricardo Bassetti

 

RA APARTMENT v skratke

Architektonické štúdio: Pascali Semerdjian arquitetos

Hlavní architekti: Domingos Pascali, Sarkis Semerdjian

Lokalita: São Paulo, Brazília

Rozloha: 70 m2

Realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Ricardo Bassetti

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty nábytok na mieru priečky rekonštrukcie bytov
Zdieľať článok

Diskusia