Byt v centre Bratislavy pripomína históriu aj po premene. Celý život tu plynie medzi troma nábytkovými kvádrami

08. 08. 2021
Zdieľať

Klasický trojizbový byt z 50. rokov v rušnom centre bratislavského Starého Mesta podstúpil premenu, po akej by ste ho nespoznali. Z nepraktického priestoru po rekonštrukcii vzniklo príjemné miesto, ktoré prináša nový pohľad na bývanie.

Autorom premeny je architekt Eugen Kullman. Z pôvodnej dispozície vytvoril vzdušný priestor vyhovujúci súčasným nárokom majiteľov, plný premyslených a na mieru realizovaných riešení. Nepokrivkáva ani po estetickej stránke. Práve naopak.

Nábytkový box v predsieni bytu

Pri vstupe do bytu vás privíta nábytkový box. Zdroj: Pavel Kudiváni

Skeletový nosný systém rekonštrukciu zjednodušil

Cieľom rekonštrukcie bolo vytvoriť priestor, ktorý skĺbi požiadavky mladej rodiny na moderné bývanie a zároveň zachová dominanty pôvodného bytu. Napriek výraznej premene teda stále pripomína históriu bytu a jeho pôvodné priestorové členenie. Pri rekonštrukciách priestorov z polovice minulého storočia je takmer vždy potrebné riešiť celok prakticky „od podlahy“.

Prečítajte si tiež
Z panelového bytu vzniklo po rekonštrukcii moderné bývanie, ktoré si ctí betón, drevo a minimalizmus

Podobne postupoval architekt aj v tomto prípade. Rozsiahla rekonštrukcia odhalila skeletový nosný systém, vďaka ktorému bolo možné priestor bytu celkovo otvoriť. Výsledkom je hneď niekoľko pozitív naraz. Zásahom vzniklo funkčné členenie bytu na dennú a nočnú časť s prihliadnutím na svetlosť a vzdušnosť, ktorá bytu pôvodne chýbala.

Obývačka se šedou pohovkou a betónovým pilierom

Drsný betón je zjemnený svetlým drevom, parketami a príjemnými textíliami vo svetlých tónoch. Zdroj: Pavel Kudiváni

Priestor definujú nábytkové „kvádre“

Potrebné funkčné členenie otvoreného priestoru dosiahol autor premeny vložením troch nábytkových fragmentov, ktoré priestor definujú. Jedným z nich je box položený medzi dennú a nočnú zónu. Z jednej strany zahŕňa kuchynskú linku so vstavanými spotrebičmi i drezom, z druhej strany práčku, technické zázemie a úložný priestor. Architekt ponechal po oboch stranách popri linke voľný prechod do nočnej časti. Obe izby, medzi ktorými je kúpeľňa, sa však dajú od ostatného priestoru oddeliť skrytými posuvnými dverami, čím domáci získajú potrebné súkromie.

Prečítajte si tiež
V byte skombinovali minimalizmus s klasikou: Výsledok je prekvapivo čistý a príjemný

Druhý nábytkový box vás privíta rovno pri vstupe do domu. Okrem úložných priestorov v hornej časti, ponúka naspodku priestor na zaparkovanie bicykla. Vďaka vhĺbeniu do steny nepôsobí rušivo a nezavadzia, keď cez túto časť bytu prechádzate. „Tretí kváder vytvára obloženie kúpeľne a WC s úložným priestorom. Celý život tak plynie medzi týmito troma nábytkovými kvádrami, čo je vlastne aj hlavnou myšlienkou projektu,“ vysvetľuje Eugen Kullman.

Biela linka a drevený ostrovček

Z celého interiéru vyniká biela kuchynská linka až po strop, nabielo sú omietnuté aj steny. Zdroj: Pavel Kudiváni

Žiadna chodba ani deliace dvere

Dispozícia po premene je o čosi iná, na aké sme zvyknutí. Všimnete si to hneď pri vstupe. Nevchádzate totiž do vstupnej haly či chodby, ale rovno do otvoreného priestoru tvoriaceho hlavnú dennú zónu. Presne do časti kuchyne s ostrovčekom a stolovaním. Nenájdete tu žiadne deliace dvere, či priečky. Na kuchynskú časť nadväzuje otvorená obývačka. Za kuchynskou linkou sú dve izby (spálňa a pracovňa), medzi ktorými je kúpeľňa.

Biela linka a prechod do pracovne

Za kuchynskou linkou sú dve izby (spálňa a pracovňa), medzi ktorými je kúpeľňa. Zdroj: Pavel Kudiváni

Zapustené svetlá, ukryté dvere

Vďaka efektívnemu využitiu úložného priestoru celý byt po rekonštrukcii budí dojem uhladenosti a elegancie. Potvrdzujú ju aj detaily v podobe zapustených nenápadných svietidiel do podhľadu, výber dlažby, dokonale ukryté posuvné dvere.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Kút v obývačke so skrinkou a vázou

Priestor zjemňujú aj béžové padavé závesy až po zem. Zdroj: Pavel Kudiváni

Obnažené betónové piliere, repasované radiátory

Už pri vstupe si všimnete surovosť pôvodného betónu, ktorú architekt ponechal v podobe obnažených nosných pilierov. Takto pripomína miesta, kde bol priestor bytu pôvodne rozdelený na jednotlivé samostatné izby. Spomienkou na históriu bytu sú tiež repasované pôvodné liatinové radiátory, nafarbené na bielu farbu. Drsný betón je zjemnený svetlým drevom, parketami a príjemnými textíliami vo svetlých tónoch. Z celého interiéru vyniká biela kuchynská linka až po strop, nabielo sú omietnuté aj steny. Kontrasty utišujú sivé a béžové prvky, ktoré dávajú priestoru jemnosť a útulnosť – napríklad béžové padavé závesy až po zem.

Prečítajte si tiež
Chcete si zariadiť obývačku v minimalistickom štýle? Stavte na jednoduché línie!

BYT K49

Autor: Ing. arch. Eugen Kullman

Lokalita: Bratislava

Podlahová plocha: 80 m2

Projekt: jún 2018

Realizácia: máj 2019

Sabína Zavarská
Foto: Pavel Kudiváni

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: betónové plochy byty byty v Bratislave minimalistický štýl nábytok na mieru rekonštrukcia bytu úložné priestory zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia