Tmavý a preplácaný byt musel dostať novú tvár. Ako dopadla rekonštrukcia?

02. 09. 2020
Zdieľať

Keď sa Susan a David nasťahovali do Outremontu, montrealskej štvrte známej majestátnymi viktoriánskymi domami a širokými ulicami lemovanými alejami stromov, k spokojnosti im chýbalo len jediné – tmavý byt v dome z roku 1908 musel dostať novú, príjemnejšiu tvár.

Byt prešiel počas svojej existencie viacerými renováciami, ktoré mu priveľmi neprospeli. Do rúk nových majiteľov sa dostal zariadený v štýle 90. rokov 20. storočia – tmavý a „preplácaný“.

Architekti z ateliéru SUWA ho zbavili sýtych farieb aj prehnane dekoratívnych povrchov, typických práve pre koniec minulého storočia, a pustili sa do zjednodušovania a presvetľovania celého priestoru.

Byt s troma spálňami

Obývačka je zariadená veľmi jednoducho a veľmi funkčne. Odhalené tehly na jednej zo stien sú pripomienkou viktoriánskej architektúry. Farebne ich dopĺňa pohovka, no inak v celom byte prevažuje biela a prírodné drevo. Zdroj: Élène Levasseur

Susan a David, ktorí pracujú z domu, chceli prispôsobiť byt svojim potrebám a súčasne obnoviť pôvodné viktoriánske prvky. Architekti im navrhli v centre dispozície otvorenú dennú zónu, ktorá sa stala spojnicou medzi nočnou zónou orientovanou do ulice a pracovným priestorom s oknami do záhrady.

Prečítajte si tiež
Byt, ktorý si vyžadoval osobitý prístup: Každá z miestností má vlastnú emóciu

Dennú zónu tvorí kuchyňa, jedáleň a obývačka v jednom priestore, ktorý opticky rozčleňuje dominantný kuchynský ostrov – oddeľuje obývačku od kuchyne a jedálne, v ktorých zároveň maximalizuje úložné možnosti. Plynulý prechod medzi pracovnou a obývacou časťou zaisťujú skladacie sklenené dvere, ktoré zároveň dožičili obom miestnostiam maximum svetla.

Časť pomerne dlhej dispozície bytu medzi dennou a nočnou zónou, v ktorej je, naopak, nedostatok denného svetla, využili architekti na umiestnenie veľkej kúpeľne s toaletou, naproti ktorej situovali práčovňu a šatník prístupný z chodby.

Byt s troma spálňami

Kúpeľňu architekti o niečo zväčšili, jej zariadenie preskupili omnoho praktickejšie a namiesto nepriateľsky tmavého vybavenia z 90. rokov nastolili na mieste očisty puristický poriadok. Okrem praktického sprchovacieho kúta je tu miesto aj na dekoratívnu voľne stojacu vaňu, ktorá na prvý pohľad prostému interiéru dodáva šmrnc. Zdroj: Élène Levasseur

 

Naším cieľom bolo zmeniť dispozíciu a priestor presvetliť, no zároveň zachovať niektoré pôvodné prvky bytu. Na úzkom pôdoryse sme chceli vytvoriť praktické bývanie pre majiteľov, ktorí pracujú z domu, vrátane slnečnej pracovne, veľkej kuchyne, dvoch spální, väčšej kúpeľne a dostatku odkladacích priestorov.

architekti z ateliéru SUWA

Byt s troma spálňami

Aj v jednoducho zariadenom interiéri sa architektom podarilo dosiahnuť príjemnú útulnosť. Spálňa je vzdušná a svetlá a nie je v nej navyše nič, čo by rušilo pohodu majiteľov. Nenápadná biela vstavaná skriňa, lemujúca stenu naproti oknu, neruší svojou prítomnosťou, no poskytuje dostatok úložného priestoru. Zdroj: Élène Levasseur

Na návrhoch architekti úzko spolupracovali s majiteľmi a snažili sa spoločne vytvoriť jednoduchý, no napriek tomu útulný a hrejivý interiér.

Sústredili sa na nekomplikované zariadenie kvalitnými prvkami so zaujímavou štruktúrou, motívom alebo povrchom – ich zámerom bolo dopracovať sa tak k interiéru, ktorý svojou podstatou zodpovedá viktoriánskemu obdobiu a štýlu, v ktorom dom postavili, no zároveň dosiahnuť sviežu, súčasnú atmosféru.

Prečítajte si tiež
Úsporná rekonštrukcia na starom sídlisku 500 bytov: Z bytu starých rodičov byt pre vnučku

Vyberali preto odolné klasické materiály, ktoré kombinovali so súčasným dizajnom a viktoriánskymi prvkami. Výsledkom je nadčasový interiér, ktorý bude starnúť s gráciou.

Byt s troma spálňami

Zdroj: Élène Levasseur

Tip redakcie

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Na vešiak pri dverách na terasu si možno zavesiť sveter alebo čokoľvek, čo sa vám zíde, keď sa vonku navečer ochladí.

Profil

Majitelia

Susan, prekladateľka, jej manžel David, webový dizajnér, ich malá dcérka Dorothy a starý kocúr Tom

Nehnuteľnosť

Byt s troma spálňami a obytnou plochou 106 m2, Montreal, Kanada

Autori rekonštrukcie

Architekti z ateliéru SUWA
www.s-uwa.ca

Text: Martina Paulová
Foto: ÉLÈNE LEVASSEUR
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty rekonštrukcia bytu viktoriánsky štýl
Zdieľať článok

Diskusia