Zdroj: Matej Hakár

Malý a tmavý byt v centre Bratislavy prekvapil skrytým potenciálom. Po rekonštrukcii vzniklo príjemné bývanie pre dvoch mladých ľudí

27. 12. 2022
Zdieľať

Od tmavého bytu s malou podlahovou plochou na prízemí starého domu by ste zrejme veľa nečakali. Bytík na známej bratislavskej ulici – Grösslingovej – po úpravách architektov z ateliéru GRAU prekvapuje. Odhalili skrytý potenciál priestoru, ktorému už takmer nikto nedával veľkú šancu, a vzniklo príjemné bývanie pre dvoch mladých ľudí: Barboru a Mareka.

Pôvodný byt bol typickým príkladom bytov z polovice minulého storočia. Malá výmera (38 m2), priechodné izby a pocit temna v celom interiéri. Z troch negatív zostalo len jedno (výmera sa nafúknuť nedala), i to architekti premenili na pozitívum. Starší byt pre mladý pár podstúpil radikálnu premenu.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia bytu v centre Bratislavy odhalila tehly zo zbombardovanej Apolky

Namiesto dreveného stropu betónový s dreveným záklopom

Ihneď, ako vstúpite do interiéru, zapôsobí na vás drevený záklop pôvodného betónového stropu. Pri odhaľovaní základnej podoby bytu prekvapil aj architektov. „Očakávali sme, že tento byt bude mať klasický drevený strop, no odhalili sme jedinečný betónový strop s dreveným záklopom, ktorý bytu pridáva na autentickosti,“ opisujú architekti jedno z hlavných prekvapení, s ktorými sa pri rekonštrukcii stretli.

Obývačka - Malý byt Apartment G v Bratislave

Ihneď, ako vstúpite do interiéru, zapôsobí na vás drevený záklop pôvodného betónového stropu. Zdroj: Matej Hakár

Priečky nahradili nábytkové steny

V takom malom priestore je dôležitý každý jeden centimeter, a preto bolo nevyhnutné dôsledne premyslieť umiestnenie úložných priestorov, ktoré neraz zaberá zbytočne veľa miesta. Architekti našli riešenie v nahradení priečok oddeľujúcich priestory nábytkovou stenou.

Nie je však vysoká až po strop, od dreveného záklopu ju delí niekoľko desiatok centimetrov, čo prispieva k optickému prepojeniu a presvetleniu interiéru.

Biela nábytková stena oddeľujúca spálňu a chodbu

Biela nábytková stena oddeľuje vstupnú chodbu od spálne. Zdroj: Matej Hakár

Biela nábytková stena oddeľuje vstupnú chodbu od spálne a priečka zo svetlého dreva spálňu od kúpeľne. Pri strope ju ukončuje svetlík, a to po celej dĺžke. Presvetľuje priestor kúpeľne a chodby cez deň, v noci vytvára ambientné podsvietenie stropu.

Jednoduché materiály, svieža farebnosť

Otvorený koncept byt výrazne prevzdušnil a rozsvetlil. Svieža farebná schéma bývanie pre mladý pár oživuje, jednoduché materiály s prevahou dreva ho harmonizujú a nechávajú vyniknúť dobový rebierkový strop.

Autori rekonštrukcie navrhli do kuchyne namiesto obvyklých horných skriniek zostavu bielych políc upevnených priamo do steny. I tento moment opticky odľahčuje priestor. Spodná časť kuchynskej linky s pracovnou plochu je tyrkysová. Ďalšia výrazná farba v byte je oranžová, ozvláštňuje inak bielu kúpeľňu.

Kuchyňa - Malý byt Apartment G v B

Autori rekonštrukcie navrhli do kuchyne namiesto obvyklých horných skriniek zostavu bielych políc upevnených priamo do steny. Zdroj: Matej Hakár

Veľké okná vedú na dvor

Výhodou domu sú veľké okná umiestnené oproti kuchynskej linke a v spálňovej časti. Vytvárajú nielen vizuálne, ale aj priame fyzické prepojenie s dvorom – môžete vyjsť von. Výhodou je tiež úzke okno v kúpeľni a okienko napravo od vstupných dverí, ktoré architekti včlenili do úzkeho úložného priestoru v tyrkysovej farbe. Svetlo z neho sa odráža v okrúhlom zrkadle na chodbe, čo umocňuje pocit vzdušnosti.

Apartment G

architektonický ateliér: GRAU
autori: Ing. arch. Andrej Olah, Ing. arch. Filip Marčák, Ing. arch. Matej Kurajda, Ing. arch. Jana Filípková, BSc. Dominika Kopiarová
lokalita: Grösslingová, Bratislava
plocha: 38,50 m²
realizácia: 2022

Sabína Zavarská
Foto: Matej Hakár

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: drevené stropy rekonštrukcia bytu svetlík zmena dispozície
Zdieľať článok
Michal Krištof z ateliéru CHYBIK + KRISTOF: Praha a Brno závidia Bratislave progresívnosťASB.sk

Michal Krištof z ateliéru CHYBIK + KRISTOF: Praha a Brno závidia Bratislave progresívnosť

Martin Čurda odpovedá: Dá sa vytvoriť vyvýšený záhon na slnečnom mieste s ílovitou pôdou?Záhrada

Martin Čurda odpovedá: Dá sa vytvoriť vyvýšený záhon na slnečnom mieste s ílovitou pôdou?

Naozaj to funguje! Jednoduchý a lacný vynález na prevzdušnenie trávnika máte hotový za pár minútUrob si sám

Naozaj to funguje! Jednoduchý a lacný vynález na prevzdušnenie trávnika máte hotový za pár minút

V nemocnici v Čadci zohrieva vodu solárna energia, časom by chceli by aj vlastnú elektrinuASB.sk

V nemocnici v Čadci zohrieva vodu solárna energia, časom by chceli by aj vlastnú elektrinu

Diskusia