Asymetrický dom na nepravidelnej parcele vyniká nádherným výhľadom

Asymetrický dom na nepravidelnej parcele vyniká nádherným výhľadom

13. 06. 2013
Zdieľať

Dom, ktorý si dala postaviť osobnosť známa v Austrálii z televíznych obrazoviek, čnie nad okolím ako vila na kopci. Tento trik sa rovnako ako viaceré ďalšie, ktoré potešia oko, zakladá na umnom narábaní architekta Simona Perkinsa s perspektívou. Dom v skutočnosti postavili na ani nie desaťmetrovej vyvýšenine.

Motív pre krajinkára

Pri vstupe do domu je parcela široká len asi štyri metre, postupne sa však rozširuje až na štvornásobok pri terase. Pre nedostatok priestoru architekt dom priam vpísal do parcely.

Pre dispozíciu bolo pritom rozhodujúce, že susedné domy sú natisnuté až k hranici pozemku. Najmä na východe sa priam dotýkajú. Východná fasáda je preto bez okien, stvárnená ako kubus s atraktívnou farbou dreveného obkladu.

Do otvorov v tvárniciach v múre nasypali hlinu, v ktorej sa darí paviniču (Parthenocissus tricuspidata), opadavej liane známej aj u nás. Listy, ktoré sa na jeseň sfarbia dočervena, nakrátko vytvoria ďalší akcent viditeľný z obývacieho priestoru i z haly.


Zaujímavým detailom je krátky úsek múru nad úzkym oknom do haly, natretý na holubiu modrú. Ladí s horizontálami oceľovej konštrukcie a zároveň umožňuje vyniknúť zvislici obvodového múru, ktorá spolu s múrom pri bazéne vnáša do kompozície protiváhu.

Zaujímavým detailom je krátky úsek múru nad úzkym oknom do haly, natretý na holubiu modrú. Ladí s horizontálami oceľovej konštrukcie a zároveň umožňuje vyniknúť zvislici obvodového múru, ktorá spolu s múrom pri bazéne vnáša do kompozície protiváhu.
Rhiannon Slater

Túto časť domu architekt venoval veľkorysému priestoru – hale členenej vrstvovito usporiadanými plochami, po ktorých sa kĺže svetlo, rozohrávajúc tu premenlivé svetelné divadlo. Priestor haly obyvatelia okrem chvíľ odpočinku ustavične vnímajú. Po niekoľkých krokoch od vstupu sa doň priam vhupne z chodby. Vystreľuje nahor na poschodie, kde sa rozširuje do galérie, z ktorej vedú dvere do všetkých štyroch spální.

Terasa je orientovaná na sever – severná je totiž v tejto časti sveta slnečnou stranou.

Vysoký múr zacláňa terasu a bazén vedľa nej pred pohľadom z terasy na poschodí susedného domu, vzdialeného len niekoľko metrov.

Vzdušná pergola nad terasou tvorí medzistupeň trojdielnej kompozície – polopriehľadnú plochu. Plná strecha by tu pôsobila ťažkopádne.


Asymetrický dom na úzkej, nepravidelnej parcele vyvažuje konštrukcia zastrešenia terasy. Kompozícii prispôsobil architekt aj rozmery stupňov, ktoré z nej vedú do záhrady.

Asymetrický dom na úzkej, nepravidelnej parcele vyvažuje konštrukcia zastrešenia terasy. Kompozícii prispôsobil architekt aj rozmery stupňov, ktoré z nej vedú do záhrady.
Rhiannon Slater

Predstavenie na bielom javisku

Chodba a hala nevedú nikam, ukazujú more, vedú predovšetkým oko. Obraz, ktorý sa vynára na severe, je kompozične priam dokonalý. Morská hladina, nad ňou bujná koruna. Architekt využil krásny cyprus rastúci za plotom, pohľad na hladinu Zálivu Princa Filipa, ktorú brázdia mohutné trajekty Spirit of Tasmania, je tromfom domu. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Hlavný tromf domu – výhľad – láka už od vstupných dverí. 


Pergola. Terasu aj obývaciu izbu obrátenú na slnečnú stranu chráni pred horúčavou približne dvojmetrový presah strechy. Slnko tak vytvára na zemi atraktívnu hru tieňov.

Pergola. Terasu aj obývaciu izbu obrátenú na slnečnú stranu chráni pred horúčavou približne dvojmetrový presah strechy. Slnko tak vytvára na zemi atraktívnu hru tieňov.
Rhiannon Slater

Túžite po zmene interiéru vášho príbytku? Využite jednoduchý a rýchly spotrebný úver na bývanie alebo na čokoľvek iné od ČSOB! Teraz s mimoriadnym znížením úrokovej sadzby až o 2 %. Úver až do výšky 25 000 € môžete navyše vybaviť aj z pohodlia svojho domova na 0850 850 333. Viac na www.csob.sk
ČSOB vám teraz prináša jedinečnú súťaž. Neváhajte a zapojte sa do súťaže „Skvelý domov od ČSOB“ a vyhrajte návrh interiéru podľa vašich snov! Viac na www.skvelydomov.sk.


Nie je veľa miest, z ktorých sa ponúka výhľad na dom z väčšej vzdialenosti. Väčšinou ho zacláňa mohutný cyprus (Cupressus macrocarpa). Jeho konáre sa pri pohľade z domu vynímajú ako krásny ťažký záves.

Nie je veľa miest, z ktorých sa ponúka výhľad na dom z väčšej vzdialenosti. Väčšinou ho zacláňa mohutný cyprus (Cupressus macrocarpa). Jeho konáre sa pri pohľade z domu vynímajú ako krásny ťažký záves.
Rhiannon Slater

Halu zalieva svetlo z dvanásť metrov dlhého svetlíka, priliehajúceho k východnému múru. Svetelný efekt je ešte výraznejší v kontraste s náprotivnou stenou v obľúbenej modernistickej holubej modrej. Atmosféru dotvára príjemné rozptýlené svetlo prúdiace cez doširoka sa otvárajúci susedný obývací priestor. Šíri sa doň cez okná obrátené na všetky svetové strany (vďaka zastrešeniu nad terasou dokonca aj zo slnečnej severnej strany), len predpoludním v ňom slnko nakrátko načrtne ostro ohraničenú tieňohru. 

Viac foto nájdete tu.

Panorámu Zálivu Princa Filipa rámcuje vpravo cyprus, vľavo mohutný prasličník (Casuarina sp.). Jeho tenké konáriky pripomínajú borovicové ihličie či prasličky, nie je však ihličnatým stromom a nemá nič spoločné ani s prasličkou. 


Otvorený priestor. Hala sa nakoniec otvára do obývacieho priestoru, ktorý cez okná obrátené na všetky svetové strany zalieva príjemné rozptýlené svetlo.

Otvorený priestor. Hala sa nakoniec otvára do obývacieho priestoru, ktorý cez okná obrátené na všetky svetové strany zalieva príjemné rozptýlené svetlo.
Rhiannon Slater

Voľný priestor medzi východným obvodovým múrom a galériou umožnil umiestniť vedľa vstupu úzke okno cez dve poschodia. Aj vďaka tomuto detailu pôsobí dom ľahko a vzdušne.


Nápadný efekt „vrstvenia“ vytvára strop prerušený svetlíkom, bok kuchynskej steny, priečka v hale, bariéra galérie i jej podhľad, kde „vrstvy“ podfarbuje bodové osvetlenie.

Nápadný efekt „vrstvenia“ vytvára strop prerušený svetlíkom, bok kuchynskej steny, priečka v hale, bariéra galérie i jej podhľad, kde „vrstvy“ podfarbuje bodové osvetlenie.
Rhiannon Slater

Čistý biely interiér, kde sa popri doplnkovej modrej uplatňujú len prírodné farby a kde sa zbiehajú a pretínajú dlhé línie, potvrdzuje architektovo krédo vyjadrené v jednom z rozhovorov. Uviedol, že má rád jednoduchú lineárnosť a elegantnú klasickosť s minimálnymi detailmi, ku ktorej sa dopracúva postupnou redukciou.


Obe kúpeľne na poschodí sú osvetlené cez úzky svetlík. Kúpeľňa s umývacím pultom z rovnakého materiálu, z akého zhotovili kuchynský ostrov, patrí k detským izbám.

Obe kúpeľne na poschodí sú osvetlené cez úzky svetlík. Kúpeľňa s umývacím pultom z rovnakého materiálu, z akého zhotovili kuchynský ostrov, patrí k detským izbám.
Rhiannon Slater

Dispozícia i priestorové riešenie sú dôsledkom rozhodnutia, že si susedia nebudú hľadieť do okien.


Severná terasa. O tom, že najviac vysunutá časť východnej fasády ostala nerozčlenená, rozhodla blízkosť susedného objektu (vľavo), ktorý sa sem obracia aj oknami.

Severná terasa. O tom, že najviac vysunutá časť východnej fasády ostala nerozčlenená, rozhodla blízkosť susedného objektu (vľavo), ktorý sa sem obracia aj oknami.
Rhiannon Slater

Pleysier Perkins studio

Architektonický ateliér Pleysier Perkins (Melbourne, Austrália) založili v roku 2002 architekti Ramon Pleysier a Simon Perkins. Do ich portfólia patrí množstvo elegantných rezidencií najmä v Melbourne a okolí. Charakteristická je pre nich čistá, moderná architektúra, ktorej typické prvky vychádzajú z austrálskeho podnebia a životného štýlu – rozsiahle presahy striech, poskytujúce ochranu pred slnkom aj prudkými lejakmi, neformálne priestory, veľkorysé zasklenia a plynulý prechod medzi interiérom a exteriérom.

„Mám rád jednoduchú lineárnosť a elegantnú klasickosť len s minimálnymi detailmi, ktorú dosahujem postupnou redukciou.“

Kategória: Návšteva
Tagy: architektúra australia dom moderná vila
Zdieľať článok

Diskusia