Dokonale obrátený dom: Ako sa pôvodná tehlová fasáda dostala natrvalo dovnútra domu

13. 01. 2017
Zdieľať

Aj menší obytný priestor – polovica baťovského dvojdomu domu môže mať svoj štýl a originalitu. Dokazujú to architekti zo štúdia Ellement Ing. arch. Jitka Ressová, MgA. Jan Pavézka pri rekonštrukcii stavby v Zlíne a riešení interiéru. Svoj projekt nazývajú tiež Obrátený dom.

Pamiatkovo chránené 

Takzvané poldomy boli najrozšírenejším typom domov, ktorý firma Baťa z Zlíne budovala pre svojich zamestnancov od dvadsiatych rokov minulého storočia až do druhej svetovej vojny. Nečudo, že po takomto čase užívania potrebujú rekonštrukciu a zmodernizovanie. Väčšina takýchto obytných štvrtí je však dnes pamiatkovo chránená, podobne i tejto dom sa nachádza v pamiatkovo chránenej zóne, a tak architekti museli zachovať citlivý prístup.


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element

Z malých priestorov vzdušný interiér

Investorom realizácie úpravy domčeka a interiéru bol mladý pár, ktorý túto časť domu kúpil spolu s prístavbou garáže. „Z finančných dôvodov sme hmotu prístavby garáže ponechali, a to i napriek nízkej svetlej výške. Našim zadaním bolo zrekonštruovať dom po technickej stránke a z pôvodných malých miestností vytvoriť originálny vzdušný interiér pri zachovaní maximálneho odkazu na pôvodnú podstatu baťovského domčeku,“ vysvetľujú svoju úlohu architekti Jitka Ressová a Jan Pavézka. 


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element

Čo sa zmenilo vo vnútri?

Dispozícia predmetnej časti domčeka prešla zásadnou zmenou: kúpeľňa bola z prízemia presunutá na poschodie hneď vedľa spálne, priestor kuchyne bol napojený na obývaciu izbu. Tá vznikla prepojením priestoru z bývalej garáže. Ďalšia izba vznikla v mieste bývalej kúpeľne.

Napriek tomu, že schodisko zostalo v pôvodnom stropnom otvore, je nové a bezpečnejšie – prvé tri stupne majú miernejší sklon a podesta schodiska je zaujímavou súčasťou kuchyne – slúži ako prvok, na ktorý sa dá i posadiť. Zmenou prešiel aj vstup do domu z čelnej strany, jeho súčasťou je nová šatňa. Nový je tiež prístup do pivnice, teraz sa vchádza zo záhrady novovybudovaným schodiskom.


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element

Svetlo vniesli dnu vďaka východu na terasu

Keďže podľa platných pravidiel nebolo možné rozširovať ani presúvať okenné otvory, vstup svetla museli architekti vyriešiť ináč. Podarilo sa im to vďaka veľkorysému preskleniu v severnej stene obývacej miestnosti. Zároveň tvorí aj východ na vonkajšiu terasu a do záhrady. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element

Hra svetla, farieb a času

Mimoriadne originálnym a i funkčným prvkom je vloženie preskleného pásu do podlahy prvého podlažia. Prepúšťa denné svetlo z okien na poschodí až do prízemia a večer naopak – svetlo zo spodných priestorov preniká cez farebné sklá hore a vytvára priam magickú atmosféru, zafarbuje steny na poschodí, tvorí zaujímavé obrazce meniace sa podľa ročného obdobia i dennej doby. 

Veľmi dôležitým prvkom interiéru, podobne ako aj exteriéru domu je tehla. Kým tá originálna na fasáde je prekrytá tehlovými pásikmi, tehlu – zachované pôvodné murivo domu – vo vnútri museli odhaliť. 


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element


Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu

Obrátený dom v Zlíne: Takto pestro vyzerá interiér baťovského poldomu
element

Baťovský poldom Zlín v kocke

Architekti: ellement – Ing. arch. Jitka Ressová, MgA. Jan Pavézka
Adresa: Zlín, Lesná štvrť, Česká republika
Úžitková plocha: 84 m2
Projekt: 2010    
Realizácia: 2011 – 2013
Kolaudácia: 2014

Text: Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ellement

Kategória: Návšteva
Tagy: dom
Zdieľať článok

Diskusia