Inšpiratívny dom, v ktorom čarovali s priestorom a jeho atmosférou

09. 09. 2020
Zdieľať

Väčšina rodín, ktoré sa rozhodnú pre nový rodinný dom alebo rekonštrukciu staršieho domu, túži po intenzívnom prepojení záhrady s interiérom. Je to veľmi príjemný spôsob, ako rozšíriť obytný priestor a byť v prírode i v súkromí.

Takúto predstavu o novom domove mali aj majitelia domu v Černošiciach, ktorý vyšiel z dielne ateliéru boq architekti.

Rodinný dom Černošice

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Okrem požiadavky čo najlepšieho kontaktu medzi interiérom a exteriérom (vrátane veľkého presklenia do záhrady) mal byť dom jednopodlažnou stavbou s prevýšeným priestorom. Majitelia domu – manželia s dvoma deťmi – túžili po tmavej masívnej drevenej podlahe, jej odtieň si nakoniec aj sami vybrali. Okrem toho sa presadili aj pri výbere svietidiel.

Rodinný dom Černošice

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Hra s výškou a gradáciou

Napriek jednoduchému obdĺžnikovému pôdorysu a jednopodlažnej stavbe s plochou strechou sa podarilo architektom vniesť do projektu členitosť a originalitu. Celok poskladali z viacerých kvádrov s rôznou konštrukčnou výškou.

Prečítajte si tiež
Klasický dom so sedlovou strechou? Jedinečný dom vás presvedčí, že existujú aj iné riešenia

Vďaka domu dostali vnútorné priestory špeciálnu gradáciu. Vstupná hala má štandardnú svetlú výšku, hlavný obytný priestor s obývačkou, kuchyňou a jedálňou je prevýšený, s veľkými presklenými plochami. Vďaka tomu pôsobí vzdušne a ponúka dostatok prirodzeného svetla na denné aktivity. Na dennú zónu nadväzuje chodba a súkromné krídlo, v ktorom sú spálne a hygienické zázemie. Táto časť má opäť štandardnú výšku.

Rodinný dom Černošice

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

„Princíp gradácie používame veľmi radi, pretože tak sa dá priam čarovať s priestorom a jeho atmosférou. Prechod z prevýšeného priestoru do pracovne a izieb so štandardnou výškou navodí pocit bezpečia. Domáci tak môžu pokojne relaxovať, alebo sa sústrediť na prácu,“ vysvetľujú architekti Miroslav Stach a Jana Stachová, autori tohto zaujímavého projektu.

Zmysluplná dispozícia

Dom riešený ako 5+kk nie je členitý len vertikálne, ale tiež horizontálne. Architektom sa podarilo medzi jednotlivé obytné kvádre osadiť pobytové terasy, alebo kryté závetrie.  Zaujímavo je riešená aj časť určená deťom. Je to vlastne jedna veľká izba, ktorá sa kedykoľvek dá posuvnými dverami rozdeliť na dve samostatné miestnosti. Priestor tak porastie spolu s deťmi a obe budú mať svoje súkromie. Rodičovská spálňa má vlastnú kúpeľňu a šatňu.

Rodinný dom Černošice

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Zo vstupnej haly sa vchádza aj do samostatnej pracovne. Pani domáca má priamo od práce výhľad na celú záhradu a prehľad o tom, čo deti na záhrade robia. Technické miestnosti, šatne a kúpeľne architekti sústredili k severnej fasáde domu.

Prepojenie so záhradou prekvapilo aj majiteľov

„Celý dom je veľkoryso otvorený smerom do záhrady. Obytný priestor dokonca skrz naskrz. Hoci majitelia túto otvorenosť už v návrhu vnímali veľmi pozitívne, predsa len im chvíľu trvalo, kým si na tak výrazné prepojenie so záhradou zvykli. Ale podľa ich slov by dnes určite nemenili,“ opisujú architekti reakcie domácich na výrazné prepojenie interiéru s exteriérom.

Rodinný dom Černošice

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Dubové drevo, biela a antracitová

Interiéru dominuje tmavá drevená podlaha, doplnená bielou a sivou bosovanou omietkou. Úložné priestory v kuchyni vďaka podsvieteniu pôsobia ako keby levitovali. Nechýba široký pracovný ostrovček s drezom a špeciálnou varnou doskou s integrovaným digestorom. Väčšina nábytku v celom dome je vyrobená na mieru v jednotnom dizajne.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Staršiemu kamennému domu chýbalo spojenie s pozemkom, pozrite sa na tú zmenu!

Dennej zóne dominuje knižnica s rozmanitými poličkami. Jej súčasťou je predsadený panel pre televízor. V kúpeľniach figurujú neutrálne odtiene sivej a béžovej a kombinácia hexagonových obkladov a cementovej stierky.

Rodinný dom Černošice

Zdroj: MgA. Tomáš Dittrich

Samostatnou kapitolou je výber osvetlenia – veľká doména majiteľa domu. Je fanúšik inteligentných elektroinštalácií, vďaka čomu má celý interiér nespočetné množstvo alternatív pre vytvorenie konkrétnej atmosféry.

RD Černošice

Architektonický ateliér: boq architekti

Autor: ing. arch. Miroslav Stach, ing. arch. Jana Stachová

Lokalita: Černošice, ČR

Realizácia: 2018

Úžitková plocha:

Sabína Zavarská

Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia