Na brehu Neziderského jazera sa maštaľ premenila na romantický vidiecky dom

09. 05. 2016
Zdieľať

Na romantickom vidieckom domčeku je na prvý pohľad zvláštne možno len to, že ustúpil z línie tradičného uličného domoradia a stojí obďaleč, skrytý v zeleni dlhého úzkeho pozemku, aké sú pre túto oblasť Rakúska typické. Ďalšie zvláštnosti však čakajú za vstupnými dverami. A mnohé z nich vysvetľuje história tejto pôvabnej stavby.

Dediny v rakúskom Burgenlande sa kedysi veľmi nelíšili od tých na západnom Slovensku, na svahoch Malých Karpát okolo Modry či na Záhorí – ulice lemovali štítové priečelia domov a úzke dlhé dvory boli ohraničené „vláčikmi“ prízemných stavieb. Za domom s prednou izbou, kuchyňou a zadnou izbou nasledovali chlievy, maštale, sklady, dielne… prípadne ďalší susedia. Podobne sa začal aj príbeh domu vo Weidene, v dedinke na brehu Neziderského jazera. 


Záhrada pred aj za domom. Dom je odsadený od pôvodnej uličnej zástavby, takže klasický dlhý a úzky pozemok rozdeľuje netradične na dve časti.

Záhrada pred aj za domom. Dom je odsadený od pôvodnej uličnej zástavby, takže klasický dlhý a úzky pozemok rozdeľuje netradične na dve časti.
VELUX

Spredu tradičný, zozadu súčasný. Vysoké zasklenie v hliníkovom ráme osadené v severozápadnej fasáde prezrádza moderný interiér otvorený cez dve podlažia, na jedáleň v dome nadväzuje letná jedáleň na terase za domom.

Cesta ku koreňom

Voľakedy býval hospodárskou stavbou, zaradenou spolu s ďalšími v obvyklom poriadku za domom, ktorý stál v úhľadnom uličnom rade. V 60. rokoch minulého storočia však pôvodný dom aj ďalšie budovy zbúrali a maštaľ s kamennými múrmi prestavali. Dostala úlohu nového prízemného rodinného domu, ktorý sa tak ocitol netypicky ďalej od ulice, v strede tradičného dlhého pozemku.

V roku 2009 pozemok aj s domom predali a nový majiteľ sa pustil do druhej zásadnej rekonštrukcie. Nešlo pritom len o nové podlahy a omietky či zlepšenie technických parametrov stavby, chceli tiež nadviazať na tradičnú vidiecku architektúru tohto regiónu. Pri prestavbe v prvom rade odstránili všetky stavebné zásahy z minulých rokov a objekt očistili až na pôvodné hrubé kamenné murivo. Stavbe tak prinavrátili pôvodný pôdorys a získali voľný vnútorný priestor. V duchu dnešných trendov a potrieb mladej rodiny zobytnili podkrovie a za domom doplnili terasu zohľadňujúcu jeho novú podobu. Domček dostal aj nové, avšak tradične, podľa vzoru panónskych obytných domov, členené priečelie. Jeho súčasťou sú aj drevené špaletové okná v regionálnom štýle – nahradili nimi štvorcové okná typické pre 60. roky minulého storočia, ktoré tu osadili predchádzajúci majitelia.


Vo farbách je jednota. Vďaka bielym stenám v celom dome a svetlej neutrálnej farebnosti pôsobí interiér celistvo, čisto a harmonicky. Ďalším efektom je optické zväčšenie vnútorného priestoru.

Vo farbách je jednota. Vďaka bielym stenám v celom dome a svetlej neutrálnej farebnosti pôsobí interiér celistvo, čisto a harmonicky. Ďalším efektom je optické zväčšenie vnútorného priestoru.
VELUX

Druhá tvár. Exteriér domu ctí tradície vidieckej architektúry, jeho interiér je však navrhnutý v duchu dnešných trendov – otvorene, prakticky a logicky. Celé prízemie je venované spoločnému životu rodiny.

Nadčasový tip. Dosky plávajúcej podlahy zo svetlého dreva pripomínajú tradičnú vidiecku palubovku, zároveň pôsobia čisto a moderne.


Vzdušná kulminácia. Dispozícia domu vrcholí vo vzdušnom priestore otvorenom cez dve podlažia – na jedálenskú zónu na prízemí tu nadväzuje otvorená galéria rodičovskej spálne v podkroví.

Vzdušná kulminácia. Dispozícia domu vrcholí vo vzdušnom priestore otvorenom cez dve podlažia – na jedálenskú zónu na prízemí tu nadväzuje otvorená galéria rodičovskej spálne v podkro
VELUX


Vzdušná kulminácia. Dispozícia domu vrcholí vo vzdušnom priestore otvorenom cez dve podlažia – na jedálenskú zónu na prízemí tu nadväzuje otvorená galéria rodičovskej spálne v podkroví.

Z jedálne v zadnej časti domu je prístupná krytá terasa a záhrada za domom. Zasklenie siahajúce cez dve podlažia presvetľuje zvýšený priestor a zároveň umožňuje z oboch úrovní interiéru výhľad do záhrady.

Zvonka tradične, zvnútra po novom

Už na prvý pohľad je zrejmé, že exteriér domu ctí tradície miestnej vidieckej architektúry. Interiér však navrhol architekt s ambíciou nadčasovosti – v duchu dnešných trendov, a pritom s väzbou na minulosť, jednoducho a čisto, zároveň prakticky a logicky. Celé prízemie pôsobí otvorene a celistvo, je venované každodennému spoločnému fungovaniu rodiny: v prednej, juhovýchodnej, časti domu sa nachádza obývačka s veľkým murovaným kozubom, v zadnej, severozápadnej, zasa kuchyňa s jedálňou, z ktorej je priamo prístupná krytá terasa a záhrada za domom. V strede domu sa stretáva symbolické centrum domácnosti – murovaný kozub na jednej strane a kuchyňa na druhej – s pragmatickou časťou dispozície. Na predsieň tu logicky nadväzuje toaleta, na kuchyňu zas komora a technická miestnosť v jednom.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Dominantou obývačky je veľký murovaný kozub, ktorý je tradičným a prirodzeným centrom domácnosti. Okolo neho sa z jednej strany prechádza do kuchyne s jedálňou, z druhej sa po drevenom schodisku vychádza do podkrovia – aj vďaka riešeniu s minimom dverí vyzerá prízemie otvorene a celistvo.

Dominantou obývačky je veľký murovaný kozub, ktorý je tradičným a prirodzeným centrom domácnosti. Okolo neho sa z jednej strany prechádza do kuchyne s jedálňou, z druhej sa po drevenom schodisku vychádza do podkrovia – aj vďaka riešeniu s minimom dverí vyzerá prízemie otvorene a celistvo.
VELUX

Kým predná fasáda sa nesie v tradičnom duchu, zadná prezrádza modernú podstatu interiéru: okno vysoké cez dve podlažia priznáva výšku vnútorného priestoru, ktorý je v tejto časti domu otvorený až po krov. Jedáleň na prízemí sa tu prelína s rodičovskou spálňou na poschodí a vytvára vzdušné vyvrcholenie dispozície. Na opačnom konci podkrovia má pokojné miesto detská izba a v strede podkrovnej nočnej zóny rodinná kúpeľňa.


Spálňa na galérii. Rodičovská spálňa koncipovaná ako otvorená galéria patrí k zaujímavým priestorotvorným prvkom, ktoré príjemne oživujú čistý, striedmy interiér.

Spálňa na galérii. Rodičovská spálňa koncipovaná ako otvorená galéria patrí k zaujímavým priestorotvorným prvkom, ktoré príjemne oživujú čistý, striedmy interiér.
VELUX

Strešné okná privádzajú denné svetlo prirodzene a rovnomerne do všetkých miestností. Elegantne pritom akcentujú najzaujímavejšie zóny – zvýšený otvorený priestor a vstup na schodisko.


Nočná zóna v podkroví zahŕňa okrem rodičovskej spálne aj rodinnú kúpeľňu a detskú izbu orientovanú na juhovýchod.

Nočná zóna v podkroví zahŕňa okrem rodičovskej spálne aj rodinnú kúpeľňu a detskú izbu orientovanú na juhovýchod.
VELUX


Hra so svetlom. Premyslené umiestnenie okien, či už klasických, alebo strešných, rozohralo na drevenom schodisku do podkrovia zaujímavé svetelné predstavenie.

Hra so svetlom. Premyslené umiestnenie okien, či už klasických, alebo strešných, rozohralo na drevenom schodisku do podkrovia zaujímavé svetelné predstavenie.
VELUX

DOM V KOCKE

Bi:St – Dom pri jazere

Rekonštrukcia rodinného domu, Weiden am See, Rakúsko
Autor: Arch. DI Stefan Ehrenberger
Realizácia: 2010 – 2014
Obytná plocha: cca 100 m2

text Erika Kuhnová z podkladov VELUX
foto VELUX
zdroj časopis Môj dom 4/2016

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva rodinné domy strecha velux
Zdieľať článok

Diskusia