Na základoch horskej chalupy postavili moderný rodinný dom

Na základoch horskej chalupy postavili moderný rodinný dom

29. 07. 2013
Zdieľať

Ako zachovať pevné základy tradičnej horskej chalupy, a pritom vytvoriť komfortné bývanie v súlade s požiadavkami na súčasnú modernú architektúru? Dom v Canejane je ukážkou práve takejto symbiózy, okorenenej úchvatnými výhľadmi do údolia.

Pri návšteve domu v horách na hranici Španielska s Francúzskom by ste si rozhodne nepripadali ako v povestnej španielskej dedine. Všetko tu má zmysel, pravidlá a je premyslené do posledného detailu. Architekti Eduardo Cadaval a Clara Sola-Moralesová mali pred sebou neľahkú úlohu. Mali navrhnúť dom pre viac generácií, ktorý by bolo možné flexibilne prispôsobovať podľa aktuálnych potrieb rodiny. Mal však zároveň vzniknúť na mieste pôvodnej chátrajúcej stavby. Architekti a majiteľ sa dohodli, že by bola škoda nevyužiť konštrukčnú hodnotu základov existujúcej kamennej stavby, vybudovanej tradičnými metódami ľudového staviteľstva. Zachovaním pôvodnej podoby stavby – kompaktnej masívnej hmoty s malými oknami, a teda tmavými interiérmi – by však ostala bez povšimnutia mimoriadna lokalita medzi horskými masívmi Pyrenejí a dych vyrážajúce výhľady do dvoch rôznych údolí. 

Dom postavený na svahoch Pyrenejí ostáva nositeľom pamätí miesta.


Architektúra nového domu svojím tvarom a materiálmi rešpektuje miesto, kde sa nachádza, a ohľaduplne dopĺňa siluetu krajiny či okolitej zástavby.

Architektúra nového domu svojím tvarom a materiálmi rešpektuje miesto, kde sa nachádza, a ohľaduplne dopĺňa siluetu krajiny či okolitej zástavby.
Santiago Garcés

Na pôvodných základoch

Na revitalizované základy preto postavili tretie poschodie s tradičnou sedlovou strechou, ktoré umožnilo otvoriť interiér do krajiny. Každé z troch podlaží ponúka kontinuálny priestor delený vertikálnymi prvkami, ktoré prechádzajú cez všetky podlažia. Vďaka týmto konštrukčným prvkom možno dom rozdeliť na dve samostatné jednotky. Dom je zastrešený nepravidelnou sedlovou strechou, pričom pod jej štítom sa ťahá rad okien – svetlíkov, privádzajúcich do podkrovia maximum denného svetla. Zatiaľ čo výhľady na panorámu južných Pyrenejí orámoval ďalší pás okien, krajinu na východe možno pozorovať cez zasklený štít.

V interiéri nie je nič, čo by odvádzalo pozornosť od fascinujúcich prírodných scenérií v okolí a od opojných výhľadov, ktoré sú hlavnou dekoráciou. 

Pôvodná stavba mala malé okná, ktoré nedoceňovali čarovnosť výhľadov na krajinu, preto ich nahradil priebežný súvislý pás okien, ktoré ponúkajú ničím nerušený výhľad.


Hoci pôvodná budova bola v zlom stave, nerozhodli sa ju celú zbúrať, ale hľadali krásu, ktorá sa ukrývala v materiáloch typických pre túto oblasť a v kvalite tradičného staviteľstva.

Dom vznikol na mieste pôvodnej chátrajúcej stavby. Staré základy poctivo postavené ľudovými staviteľmi využili ako základ nového domu.
Santiago Garcés


Hoci pôvodná budova bola v zlom stave, nerozhodli sa ju celú zbúrať, ale hľadali krásu, ktorá sa ukrývala v materiáloch typických pre túto oblasť a v kvalite tradičného staviteľstva.


Dom je doslova zaseknutý do svahu a zo všetkých troch podlaží sú neodolateľné výhľady do dvoch údolí. Zároveň je každé podlažie v priamom kontakte s exteriérom, aj keď dom má až tri podlažia.

Dom je doslova zaseknutý do svahu a zo všetkých troch podlaží sú neodolateľné výhľady do dvoch údolí. Zároveň je každé podlažie v priamom kontakte s exteriérom, aj keď dom má až tri podlažia.
Santiago Garcés

Jednoduchý interiér a žltá

V interiéri vládnu prírodné tlmené farby – tmavá drevená podlaha je doplnená len bielymi a sivými stenami, bielym a sivým nábytkom a kontrastujúcimi prvkami v žiarivej žltej. Tá vnáša do všetkých podlaží pocit tepla a slnka v dňoch, keď sa mesto zahalí do hmly a dažďa, čo býva v tejto časti Pyrenejí pomerne často. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Interiér je založený na jednoduchosti a bielu farbu stien oživujú iba farebné akcenty zariadenia.  


Obytná časť apartmánu na druhom nadzemnom podlaží je prepojená s veľkou terasou. Kozub zavesený v priestore naznačuje tradičné usporiadanie domu, keď sa rodina stretávala okolo ohniska.

Obytná časť apartmánu na druhom nadzemnom podlaží je prepojená s veľkou terasou. Kozub zavesený v priestore naznačuje tradičné usporiadanie domu, keď sa rodina stretávala okolo ohniska.
Santiago Garcés

Namiesto schodov vytvorili na prekonanie výškových rozdielov medzi kuchyňou a obývačkou rampu.


Apartmán na treťom podlaží pod šikmou strechou má otvorenú vzdušnú dispozíciu a je zariadený veľmi striedmo. Akcentom je žltá priečka, ktorá oddeľuje schodisko a kuchynskú linku za ním.

Apartmán na treťom podlaží pod šikmou strechou má otvorenú vzdušnú dispozíciu a je zariadený veľmi striedmo. Akcentom je žltá priečka, ktorá oddeľuje schodisko a kuchynskú linku za ním.
Santiago Garcés

Všetky úložné priestory sú vstavané a využil sa aj priestor pod parapetom okien, kde sú vstavané police na knihy.

Vzhľadom na to, že dom vyrastá zo svahu, každé poschodie je priamo prepojené s okolitým pozemkom. Prízemie nadväzuje na ulicu, prvé podlažie cez francúzske okná na priestornú kamennú terasu a podkrovný byt na pozemok, z ktorého vyrastá severná polovica strechy z bridlicových škridiel.


Veľké zasklenie celého štítu poskytuje zaujímavé výhľady nielen z interiéru do exteriéru, ale aj naopak. Samozrejme, nočná zóna je pred zrakmi zvonka ukrytá.

Veľké zasklenie celého štítu poskytuje zaujímavé výhľady nielen z interiéru do exteriéru, ale aj naopak. Samozrejme, nočná zóna je pred zrakmi zvonka ukrytá.
Santiago Garcés

Šatníková skriňa je prístupná najmä zozadu, zo šatníka. V obývačke plní skôr dekoratívnu funkciu, preto tu nainštalovali aj dekoratívne osvetlenie.


Skriňa vstavaná do štítovej steny slúži na ukladanie všetkých vecí, ďalší úložný nábytok preto nebol potrebný. Výhľady na krajinu pôsobia ako séria kvalitných fotografií vložených do bielych rámov okien.

Skriňa vstavaná do štítovej steny slúži na ukladanie všetkých vecí, ďalší úložný nábytok preto nebol potrebný. Výhľady na krajinu pôsobia ako séria kvalitných fotografií vložených do bielych rámov okien.
Santiago Garcés

Nijaká fototapeta by nevytvorila atmosféru skutočného sveta vtiahnutého do interiéru.


Nijaká fototapeta by nevytvorila atmosféru skutočného sveta vtiahnutého do interiéru.

Nijaká fototapeta by nevytvorila atmosféru skutočného sveta vtiahnutého do interiéru.
Santiago Garcés

Kuchynská linka v apartmáne na treťom podlaží má rovnako jednoduchý dizajn ako celý interiér. 

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupa dom
Zdieľať článok

Diskusia