Namiesto vily, rodinná usadlosť. Viacgeneračné bývanie inak

12. 12. 2020
Zdieľať

Obyvatelia lokality pri kanadskom mestečku Saint-Sauveur sa rozhodli spojiť životný štýl bývania v prírodnom prostredí s vymoženosťami malého regionálneho mesta. Tento projekt prinavracia hodnoty viacgeneračného bývania rozčleneného do troch celkov, ktoré navzájom spolupracujú.

Architekt poňal projekt nadčasovo a plne funkčne pre všetkých „zúčastnených“. Členitosť stavby podčiarkuje použitie materiálov, príklad si zobral aj z logiky typických bytových domov z predmestských oblastí. Kombinácia betónových múrov, prechodových schodísk, podesty a terás vytvára doslova sochársky reliéf a zdôrazňuje členitosť stavby. Na betónových základoch sú položené drevené „domčeky, ktoré konzolovito presahujú sokle.

Rodinná usadlosť

Členitosť stavby je to, čo robí tento dom výnimočným. Zdroj: Raphael Thibodeau

Betónový sokel neukrýva len garáž

Vďaka terénnym nerovnostiam základové podlažie z niektorých strán nevidno – vidíte len na prvý pohľad útle drevené chatky, ktoré prirodzene zapadajú do prostredia hory. Samozrejme, zdanie klame. Pod nimi sa nachádza celé rozsiahle podlažie, ktoré autori označujú ako pivničné. Čo sa v ňom nachádza?

Prečítajte si tiež
Rodinný dom na lúke ako letovisko pre tri generácie

V jednom ramene je garáž pre dva automobily a skladové priestory. Na garáž sa kolmo napája ďalšie krídlo, tvoriace samostatný apartmán s kuchyňou obývačkou, spálňou a vlastným vchodom. Tretie krídlo je posunuté čo najviac do súkromia, nadväzuje na hlavný vchod vedľa garáže. V suteréne tohto krídla sa nachádza hosťovská izba, herňa a televízna miestnosť v jednom, hygienické zázemie, technická miestnosť.

Tri krídla, tri generácie

Pozrime sa o poschodie vyššie. Schodmi pri hlavnom vchode sa dostaneme na prízemie, teda do vyššie umiestnenej drevenej časti stavby. Nad garážou sú detské izby a herňa, celé vedľajšie rameno patrí hlavnej spálni so šatníkom a vlastnou kúpeľňou. Tretie rameno zahŕňa práčovňu, kúpeľňu, kuchyňu, jedáleň a obývačku s krbom.

Rodinná usadlosť Maison Koya

Výhľad z obývačky je neskutočný. Zdroj: Raphael Thibodeau

Rodinná usadlosť Maison Koya

Usadlosť je priestranná a moderná. Zdroj: Raphael Thibodeau

Na horné podlažie sa jednoducho dá dostať zvonku aj cez prístupovú terasu. Ďalšie rozmerné kryté i otvorené terasy sa ukrývajú medzi stredným a posledným ramenom domu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Premenou starého bungalovu získala rodina plnohodnotný rodinný dom

V najodľahlejšej časti otvorenej terasy je obdĺžnikový bazén. Na križovatke troch drevených štruktúr autor vytvoril metaforické „miesto stretávania sa troch generácií“ – dá sa sem dostať zo všetkých smerov.

Rodinná usadlosť Maison Koya

Usadlosť je zasadená do prírody. Zdroj: Raphael Thibodeau

Rodinná usadlosť Maison Koya

Vďaka členitosti sú v dome rôzne zákutia a príjemné miesta. Zdroj: Raphael Thibodeau

Céder, dub, orech a jedinečná členitosť

Veľmi pôsobivým momentom celého projektu je jeho horizontálna i vertikálna členitosť. Vďaka nej vznikajú aj v okolí ramien domu rôzne zákutia a príjemné miesta. Jednotlivé priestory v najbližšom okolí stavby prešli pôsobivou záhradnou úpravou, ktorá stavbu ešte intenzívnejšie včleňuje do prírody a domácim spríjemňuje každú sekundu strávenú na tomto čarovnom mieste.

Maison Koya

Architektonický ateliér: Alain Carle Architecte
Hlavný architekt: Alain Carle
Krajinný dizajn: Carlos Ipser
Lokalita: Saint-Sauveur, Québec, Kanada
Plocha: 696
Realizácia: 2019

Sabína Zavarská
Zdroj: v2com
Foto: Raphael Thibodeau

 

Kategória: Návšteva
Tagy: betónová stavba cédrové drevo dubové drevo rodinné domy viacgeneračné bývanie
Zdieľať článok

Diskusia