Nízkoenergetická vidiecka vila pri Trnave poskytuje maximálny komfort bývania s minimálnou údržbou

30. 10. 2020
Zdieľať

Ak poznáte okolité dediny pri Trnave, určite viete, že sa v nich nachádza mnoho starších vidieckych usadlostí, ktoré kedysi boli hospodárskymi statkami.

Projekt rodinnej vidieckej vily v Šúrovciach spája dva susediace pozemky do jedného celku. Jeho veľkosť a rovinatý terén umožnili architektke Kataríne Viskupičovej vytvoriť členité a rozlohou bohaté rodinné sídlo.

vnútorné átrium domu s trávnikom a bazénom

Zdroj: Ľubo Fussek

Celá realizácia pozostáva z prestavby existujúceho bloku a novostavby, spája ich krytý prejazd. Pôvodný obdĺžnikový dom so sedlovou strechou bol asanovaný. Jeho forma však prežíva naďalej v podobne novostavby, ktorá starý dom vo viacerých prvkoch pripomína. Zachované boli aj jeho proporcie. Z kocky v severovýchodnej časti pozemku po rekonštrukcii vzniklo hospodárske krídlo. Nájdete v ňom wellness, garáže a zázemie pre hobby majiteľov. V prípade potreby je možné rozšíriť obytný priestor – jednoduchou premenou vznikne dvojgeneračné bývanie.

Prečítajte si tiež
Nízkoenergetický dom na konci ulice majiteľom perfektne slúži (VIDEO)
bazén v átriu rodinného domu

Zdroj: Ľubo Fussek

Funkčné sektory vnútri i vonku

Po nakuknutí do dvora a interiéru je zrejmé, že domáci majú dostatok pohodlia a priestoru ako na spoločné chvíle, tak na čas strávený v súkromí, a to i vonku. Centrálny trakt stavby má sedlovú strechu a otvorený obytný priestor, ktorý funkčne dopĺňajú priečne krídla. Tieto krídla nečlenia len interiér, ale aj exteriér. Vonku vytvárajú funkčné sektory, vrátane dvoch átrií.

Spojená obývačka, kuchyňa a jedáleň využívajú celú výšku priestoru pod strechou. Pôsobí vzdušne nielen horizontálne, ale tiež vertikálne. Celý interiér je riešený na mieru štúdiom A.DOM Trnava.

okrasná zeleň okolo rodinného domu

Zdroj: Ľubo Fussek

Tehla, betón, prírodný a morený dub

Celý interiér spája farebná a materiálová schéma načrtnutá už v exteriéri.

„V interiéri sme použili viaceré atypické prvky. Povrchy tvoria obklady z olejovaného dubového dreva. Kresbu dreva nájdete aj na nábytku z dyhovanej MDF dosky a na dubovej dyhe. Textúru prírodného materiálu dopĺňajú striekané biele a antracitové povrchy nábytkových blokov. Snažili sme sa, aby jednotlivé prvky vytvárali ucelené architektonické bloky vložené do priestoru – tie sú pre náš rukopis charakteristické. Dom je riešený tak, aby poskytoval maximálny komfort s minimálnou údržbou. Každá vec tu má svoje miesto a voľné plochy vytvárajú priestor na umiestnenie výtvarných diel,“ upresňuje detaily interiéru architektka Katarína Viskupičová. Použité materiály v kombinácii so zeleňou všade okolo tvoria príjemný harmonický celok.

denný otvorený priestor domu s kuchyňou, jedálňou a obývacou izbou

Zdroj: Ľubo Fussek

Hruška ako symbol histórie i pokoja

Najdôležitejšiu rolu zo všetkých vonkajších priestorov zohráva oddychové átrium so starou hruškou. Nakoniec, preto nesie stavba názov „Vila pod hruškou“. Tento priestor tvoria dve na seba kolmé terasy, maximalizujúce prepojenie interiéru s exteriérom.

Prečítajte si tiež
Drevená stavba roka 2020? Stala sa ňou táto nízkoenergetická drevostavba s ôsmimi druhmi dreva

Terasu, ktorá lemuje dennú časť vily, prekrýva presah plochej strechy. Súkromie v oddychovej zóne s bazénom chráni prístrešok, ktorý je pokračovaním priečneho krídla domu. Vonkajší priestor však nie je určený len na relax. Popri hranici pozemku sú umiestnené záhony úžitkovej záhrady. Vila je nízkoenergetická, nechýbajú inteligentné systémy a LED osvetlenie.

denný otvorený priestor domu s kuchyňou a jedálňou

Zdroj: Ľubo Fussek

Vila pod hruškou

Architektonický ateliér: A.DOM Trnava

Autori: Ing. arch. Katarína Viskupičová

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Spolupráca: Ing. Martin Šlahor (architektúra, interiér), Ing. Vlasta Lalíková (stavebné konštrukcie), Ing. Marián Petráš (statika)

Lokalita: Šúrovce, okres Trnava

Plocha pozemku: 2 378 m2

Zastavaná plocha: 476,50 m2

Podlahová plocha: 402,46 m2

Obstavaný objem: 2 182,50 m3

Návrh: 2015 – 2016

Realizácia: 2016 – 2019

Použité materiály a riešenia: certifikovaný fasádny systém BAUMIT STAR, silikátová omietka Baumit NANOPOR TOP

Sabína Zavarská
Foto: Ľubo Fussek

Kategória: Návšteva
Tagy: moderné domy nízkoenergetické domy rodinné domy vily
Zdieľať článok

Diskusia