Novostavba v Marianke prekvapuje átriom i úrodnou záhradkou na streche

04. 03. 2021
Zdieľať

Obec Marianka sa pomaly, ale isto stáva miestom, kam unikajú obyvatelia hlavného mesta za pokojným bývaním v blízkosti prírody.

Pri návrhu a realizácii jednopodlažného domu v Marianke pouvažoval o úniku z hlavného mesta dokonca aj sám architekt – Peter Moravčík.

átriový rodinný dom v Marianke

Zdroj: Tomáš Manina

Lokalita Panský les, v ktorej sa novostavba nachádza, je novou obytnou zónou. Ako mnohé podobné štvrte nemá jednotnú architektúru. Novodobá slovenská ulica, akou je Karpatská, má rozháranú štruktúru a chaotický rukopis – jednotnú architektonickú líniu by ste hľadali len ťažko.

Prečítajte si tiež
Atypický drevodom na strmom svahu v bukovom lese nad Mariankou

Architekt Peter Moravčík si po zoznámení sa s lokalitou položil otázku: „Kde a kedy v minulosti sa stala tá chyba, že slovenskú staviteľskú pospolitosť opustila schopnosť rozvíjať svoje sídla malebne, účelne a krásne? So zreteľom na celkový výsledok s primeranou mierkou, kultivovanou jednotnosťou a harmonickým výrazom. Aj na Karpatskej sa nakoniec stavia hala-bala, rôzne mierky, rôzne dizajny.“

átriový rodinný dom v Marianke

Zdroj: Tomáš Manina

Parcela na konci slepej uličky

I keď sa v konečnom dôsledku do Marianky nesťahuje, oslovil ho priateľ s rodinou, ktorý práve v tejto oblasti kúpil pozemok. Našťastie, išlo o parcelu na konci slepej uličky, ktorá umožnila otvoriť dom smerom do prírody a naplno využiť pozitíva pozemku s veľkosťou 1 000 m2.

Peter Moravčík však na rozdiel od mnohých stavebníkov uvažoval pri riešení návrhu nad citlivým osadením novostavby do priestoru, a preto navrhol jednopodlažný rodinný dom s átriovým konceptom. Jednou z jeho výhod je aj nerušený výhľad na juh – na zeleň v údolí Mariánskeho potoka.

átriový rodinný dom v Marianke

Zdroj: Tomáš Manina

Súkromné átrium chráni dom z troch strán

Vďaka priestrannému pozemku sa architekt mohol funkčne i esteticky pohrať s tvarovaním formy domu. Sám ho nazýva „scénickou zostavou zábavných vizuálnych vzťahov a priestorových súvislostí“. Zjednodušene – celá hmota rodinného domu je umiestnená do tvaru písmena U. Uprostred neho sa nachádza exteriérové átrium.

Prečítajte si tiež
Racionálne bývanie? Dom v Záhorskej Bystrici rešpektuje potreby rodiny

Átrium plní funkciu vonkajšieho priestoru s maximálnym súkromím, pretože je uzatvorené pred očami okoloidúcich a susedov. Z priestoru átria domáci nevnímajú neestetickú okolitú zástavbu. Ich pohľady smerujú k zeleni a pokojnej prírode.

átriový rodinný dom v Marianke

Zdroj: Tomáš Manina

Mizne vo svahu a nezacláňa susedom

Špecialitou stavby je, že z niektorých pohľadov o nej prakticky ani neviete. Vďaka zapusteniu do jemne stúpajúceho svahu sa dom stáva takmer neviditeľným. A to napriek tomu, že celkovo má až 350 metrov štvorcových. Vďaka tomuto riešeniu sú spokojní aj susedia, pretože ich výhľad na juh sa nezmenil.

Novostavba je dôkazom, že aj v nových vidieckych častiach určených na urbanizáciu môžu vzniknúť účelné stavby, ktoré nerušia charakter daného miesta, ale naopak – prispôsobujú sa mu.

átriový rodinný dom v Marianke

Zdroj: Tomáš Manina

Drevená fasáda, betón, strešná záhradka s jahodami i tekvicou

Z použitých materiálov dominujú: drevená fasáda, vonkajšie betónové atiky, stropy z betónu. Nevšednou je odvážna antracitová farba niektorých stien v interiéri. Strecha je riešená ako zelená, vedie na ňu betónové schodisko. Nemá však byť len zatrávnená, domáci na nej plánujú vytvoriť úrodnú záhradku s patchworkom jahodových, hrachových, cibuľových, šalátových, cuketových, tekvicových a rajčinových lánov.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Novostavba rodinného domu v Záhorskej Bystrici: Jednoduchá kompozičná hra s veľkým efektom
átriový rodinný dom v Marianke

Zdroj: Tomáš Manina

Rodinný dom v Marianke

Autor: Ing. arch. Peter Moravčík

Spolupráca: Ing. Martin Kubica, Mgr. Eva Hanzelová, Ing. Roman Jánoška, Ing. Pavol Hayden

Zastavaná plocha: 350 m2

Podlahová plocha: 350 m2

Lokalita: Marianka

Návrh: 2016 – 2018

Realizácia: 2018 – 2020

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Manina, Peter Moravčík

Kategória: Návšteva
Tagy: átrium drevená fasáda rodinné domy zelená strecha
Zdieľať článok

Diskusia