Príbeh rekonštrukcie bytu v Piešťanoch: Trikrát meraj a raz rež!

29. 05. 2017
Zdieľať

Veľké prednosti, ale aj veľké negatíva – skvelá poloha, krásna kúpeľňa s oknom a priestranné spálne, ale chýbajúca predsieň, priechodná kuchyňa, úzka obývačka a lacné kovové schodisko –, to bol status quo novopostaveného bytu. Čerství majitelia, našťastie, poznali dizajnéra, ktorý dokáže čarovať s priestorom. 


Veľké zmeny. Na prízemí bolo potrebné vytvoriť predsieň a z kuchyne urobiť súčasť obývačky. Tú by sa hodilo aj trochu „nafúknuť“. Ale hlavne museli vymyslieť, čo s nepodareným kovovým schodiskom. Všetko sa nakoniec podarilo vyriešiť tak, aby dosiahli maximálny účinok len s nutným minimom zásahov.

Veľké zmeny. Na prízemí bolo potrebné vytvoriť predsieň a z kuchyne urobiť súčasť obývačky. Tú by sa hodilo aj trochu „nafúknuť“. Ale hlavne museli vymyslieť, čo s nepodareným kovovým schodiskom. Všetko sa nakoniec podarilo vyriešiť tak, aby dosiahli maximálny účinok len s nutným minimom zásahov.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

„Rozsiahla rekonštrukcia v novom byte vyzerala ako bláznivé rozhodnutie, ale povedali sme si, že do toho ideme, lebo byt bude po zmenách, ktoré navrhol Mišo, oveľa lepší. A dobre sme urobili. Navyše sme pri prestavbe odstránili viaceré pomerne vážne chyby v elektroinštalácii a rozvodoch vody, ktoré by sa v zariadenom byte riešili veľmi ťažko,“ hovorí Zuzkin manžel.


Predsieň odkrojili z pôvodne priechodnej kuchyne, do WC sa vchádza z medzipriestoru, ktorý vznikol zbúraním nezmyselnej komory – toaleta prístupná priamo z obývačky bola jedným z lapsusov pôvodnej dispozície. Nová logika prospela všetkým priestorom.

Predsieň odkrojili z pôvodne priechodnej kuchyne, do WC sa vchádza z medzipriestoru, ktorý vznikol zbúraním nezmyselnej komory – toaleta prístupná priamo z obývačky bola jedným z lapsusov pôvodnej dispozície. Nová logika prospela všetkým priestorom.
NORA A JAKUB ČAPRNKA


Kuchyňa je umiestnená v „zálive“, ktorý nadväzuje na obývačku. Nájsť praktické, a pritom vzdušne pôsobiace riešenie linky v úzkom priestore bolo dôležité a pomerne náročné – návrh vznikol v spolupráci s kuchynským štúdiom Domoss.

Kuchyňa je umiestnená v „zálive“, ktorý nadväzuje na obývačku. Nájsť praktické, a pritom vzdušne pôsobiace riešenie linky v úzkom priestore bolo dôležité a pomerne náročné – návrh vznikol v spolupráci s kuchynským štúdiom Domoss.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

Skrinky a drevený obklad zamaskovali zvláštne skosenú stenu na konci kuchyne.

Rekonštrukcie bývajú behom na dlhú trať

Zuzka a Milan sa stali rodinou a rozhodli sa usadiť. Našli si mezonetový byt v nadstavbe nad tradičnou bytovkou, so štedrou výmerou a krásnym výhľadom do parku. Videli v ňom veľký potenciál, bolo im však jasné, že budú potrebovať pomoc – oni aj byt. „Keď som sem prišiel prvý raz, chytal som sa za hlavu,“ spomína dizajnér Michal Staško.

„Spodné podlažie, ktoré malo byť najdôležitejšou obytnou časťou, vyzeralo ako väčšia chodba.“ Dispozícia si vyžadovala zmeny či skôr opravy chýb, byt však mal svoje prednosti – priestranné poschodie, vyššie stropy a množstvo svetla. „Rozhodli sme sa prerobiť veľa vecí – búrali sa priečky, vyrezávali sa otvory na nové dvere, robili sa rozvody, vyrovnávali podlahy… Našťastie je Milan stavebný inžinier a obaja pristupovali k prerábke veľmi zodpovedne, takže sa podarilo dotiahnuť všetko do úspešného konca,“ hovorí dizajnér. Rekonštrukcie bývajú totiž behom na dlhú trať a tu to platilo na 100 %.

„Miša a jeho kolegu architekta Norberta Sládečku, ktorý je spoluautorom novej dispozície, sme oslovili v lete s tým, že na Vianoce chceme bývať. Celkom ich to pobavilo,“ smejú sa majitelia. „Do projektu sme sa pustili v auguste, v októbri sa začalo búrať a v máji sme sa konečne sťahovali. Potom sa ešte dokončovali detaily. A stále je tu čo dolaďovať.“


Úzke okienko privádza svetlo z kuchyne aj do susednej predsiene. K efektným prvkom patrí aj stena natretá tabuľovou a magnetickou farbou, ktorá kuchyňu príjemne zabývala, či zrkadlo za policami, ktoré znásobilo neveľký priestor.

Úzke okienko privádza svetlo z kuchyne aj do susednej predsiene. K efektným prvkom patrí aj stena natretá tabuľovou a magnetickou farbou, ktorá kuchyňu príjemne zabývala, či zrkadlo za policami, ktoré znásobilo neveľký priestor.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

„Keď som to tu videl na začiatku, chytal som sa za hlavu. Vo veľkom byte malá obývačka, vstup cez kuchyňu bez predsiene a množstvo ďalších dispozičných chýb.“

Michal Staško, dizajnér


Na prírodno v správnej miere. Majitelia inklinujú k prírodným materiálom a v obývačke chceli veľa dreva. Dizajnér však udržal množstvo drevených prvkov na príjemnej úrovni – tak, aby interiér neskĺzol k efektu „drevárne“.

Multimediálna stena s televízorom a policami, prístupnými z oboch strán, je zároveň vzdušným zábradlím schodiska – tento nápad pozdvihol celý denný priestor. Vďaka nej sa schodisko stalo súčasťou obývačky, z ktorej má človek úplne iný pocit.
NORA A JAKUB ČAPRNKA


Na prírodno v správnej miere. Majitelia inklinujú k prírodným materiálom a v obývačke chceli veľa dreva. Dizajnér však udržal množstvo drevených prvkov na príjemnej úrovni – tak, aby interiér neskĺzol k efektu „drevárne“.

Zvláštna požiadavka? Tmavšia tehlová stena na konci obývačky zmiernila dojem dlhého „slíža“. Od remeselníkov vyžadoval dizajnér obkladanie s primeranými nepravidelnosťami, aby tehly vyzerali prirodzene – ani tradičné murivo predsa nebývalo dokonale rovné.

Masívny stolík z konára 300-ročného duba je od Jakuba Rybára – mladá dvojica si bola priamo v Lozorne vybrať kus, ktorý sa im páčil.

Multimediálna stena s televízorom a policami, prístupnými z oboch strán, je zároveň vzdušným zábradlím schodiska – tento nápad pozdvihol celý denný priestor. Vďaka nej sa schodisko stalo súčasťou obývačky, z ktorej má človek úplne iný pocit.


Na podeste vznikla malá galéria z rodinných fotografií. „Je to vysoký priestor, s ktorým bolo treba niečo urobiť, a toto je veľmi príjemný prvok. Navyše, majitelia majú veľmi pekné rodinné umelecké fotografie,“ uznáva dizajnér.

Na podeste vznikla malá galéria z rodinných fotografií. „Je to vysoký priestor, s ktorým bolo treba niečo urobiť, a toto je veľmi príjemný prvok. Navyše, majitelia majú veľmi pekné rodinné umelecké fotografie,“ uznáva dizajnér.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

Ako vyzrieť na schodisko

Nové priečky a rozvody si síce vyžadovali čas, neboli však najväčším problémom. Najväčším rébusom bolo schodisko. „Zmena bola komplikovaná a náročná, lenže spodné podlažie malo veľmi nešťastnú dispozíciu a bez úpravy schodiska by celý denný priestor utrpel na funkčnosti,“ vysvetľuje dizajnér.

Pôvodne tu boli úplne nevhodné kovové schody – vyzerali skôr provizórne, boli hlučné a úzke, uväznené za stenou. Tá delila obytný priestor na stiesnene pôsobiace schodisko a úzku obývačku s neštandardnými proporciami. Stenu preto zbúrali a schody odstránili. Nahradili ich novými, otvorenými do obývačky a o niečo širšími, s konštrukciou obloženou drevom. „Riešili sme ich naozaj dlho,“ priznáva Michal Staško. „Nemali vyzerať rustikálne, ale drevo malo byť kultivovane priznané tak, aby celok pôsobil moderne, čo nie je jednoduché.“

Zaujímavým prvkom je otvorená policová stena, ktorá maskuje oceľové nosné stĺpy a je zároveň zábradlím schodiska aj originálnou „obývačkovou stenou“ s televízorom a knižnicou. Navyše, presvetľuje schodisko a opticky ho prepája s obývačkou, čo pomohlo obom priestorom. Na podeste urobili ešte malú galériu s rodinnými fotografiami, ktorá dala zmysel vysokej stene a potlačila „komínový“ dojem. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


„Dobré schody nedokáže urobiť každý. Tam sa ukáže, kto je aký majster,“ hovorí Michal Staško. Na týchto sa podieľali dve firmy – zámočníci z firmy Techkov sa postarali o kovovú konštrukciu, chlapi zo Stolárstva Branislav Zvolenský o jej presné obloženie.

„Dobré schody nedokáže urobiť každý. Tam sa ukáže, kto je aký majster,“ hovorí Michal Staško. Na týchto sa podieľali dve firmy – zámočníci z firmy Techkov sa postarali o kovovú konštrukciu, chlapi zo Stolárstva Branislav Zvolenský o jej presné obloženie.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

Sila svetla. Vďaka drevenej policovej stene preniká svetlo do priestoru schodiska, čím sa zmiernil efekt „komína“. Oceľové nosné stĺpy tu museli ostať, sú však šikovne skryté za dreveným obkladom.

Trikrát meraj a raz rež. Tohto pravidla sa majitelia držali pri zariaďovaní – nechali si poradiť a chceli kvalitu za primeranú cenu, na ktorú boli ochotní počkať. (Rozťahovacia sedačka PÁRTY je najnovší dizajn Michala Staška, ktorý vznikol v spolupráci s firmou Segum, svietidlá našli na www.thelight.sk.)


Šikovné riešenie. Kúpeľňa s oknom patrila k prednostiam pôvodného bytu. Zmestila sa sem vaňa aj sprchovací kút s vaničkou v úrovni podlahy. Vetracie potrubie skryli za predsadenú stenu s nikami, ktoré majú v sprchovacom kúte praktické využitie.

Šikovné riešenie. Kúpeľňa s oknom patrila k prednostiam pôvodného bytu. Zmestila sa sem vaňa aj sprchovací kút s vaničkou v úrovni podlahy. Vetracie potrubie skryli za predsadenú stenu s nikami, ktoré majú v sprchovacom kúte praktické využitie.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

Erikin pohľad

Dobrý nápad urobí z bežného interiéru taký, ktorý vám utkvie v pamäti. A prísť na dobrý nápad je úloha pre dobrého dizajnéra. Najmä v komplikovaných prípadoch, k akým patril aj tento byt, by malo byť oslovenie interiérového architekta alebo dizajnéra prvým krokom. Inak je veľká pravdepodobnosť, že svojmu bývaniu nepomôžete. Tu sa dizajnérovi podarilo zmeniť pôvodný hendikep bytu na pravý opak – „wow“ prvok, ktorý pozdvihol celý interiér. Originálna drevená stena, ktorá je zároveň policami v obývačke aj zábradlím schodiska, je tým, čo si v byte každý okamžite všimne (a určite zapamätá). Samozrejme, žiaden interiér nestojí len na jedinej veci. Ale to iste poznáte J. A ešte rada pre „drevomilov“ – s drevom treba v interiéri narábať opatrne. Všetkého veľa škodí.


Detská izba je zatiaľ najmä priestrannou veselou herňou. Sťahovanie z detských postieľok v rodičovskej spálni drobcov ešte len čaká.

Farebnosť, výber nábytku, tapiet či závesov Zuzka a Milan priebežne konzultovali s autormi novej dispozície aj interiéru, ktorí si ich zodpovedný prístup a dobrú spoluprácu pochvaľujú. (Záves s ilustráciou navrhla Daniela Olejníková.)
NORA A JAKUB ČAPRNKA


Detská izba je zatiaľ najmä priestrannou veselou herňou. Sťahovanie z detských postieľok v rodičovskej spálni drobcov ešte len čaká.

Lokalita im učarovala. Výhľad do parku, tiché okolie a blízkosť centra, to nedosiahnete žiadnou prestavbou. Negatíva v dispozícii boli odhodlaní napraviť.

Farebnosť, výber nábytku, tapiet či závesov Zuzka a Milan priebežne konzultovali s autormi novej dispozície aj interiéru, ktorí si ich zodpovedný prístup a dobrú spoluprácu pochvaľujú. (Záves s ilustráciou navrhla Daniela Olejníková.)

mezonetový byt

dispozícia: 3 + kk 

obytná plocha: 103 m2

lokalita: Piešťany

Dizajnér

Mgr. art. Michal Staško je mimoriadne kreatívny slovenský dizajnér, aktívny v oblasti produktového a priemyselného dizajnu, návrhov interiérov a dizajnu nábytku. Je držiteľom ocenenia Red Dot Design Award 2013 v kategórii product design za produkt 3k od firmy TULI.


KTO TU BÝVA Zuzka, Milan, Ellie a Ajko. On je projektant, ona hotelová manažérka. Ich spoločná cesta do Piešťan viedla cez Southampton a Bratislavu.

KTO TU BÝVA Zuzka, Milan, Ellie a Ajko. On je projektant, ona hotelová manažérka. Ich spoločná cesta do Piešťan viedla cez Southampton a Bratislavu.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

KTO TU BÝVA

Zuzka, Milan, Ellie a Ajko. On je projektant, ona hotelová manažérka. Ich spoločná cesta do Piešťan viedla cez Southampton a Bratislavu.

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ 
FOTO: NORA A JAKUB ČAPRNKA
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2017

Kategória: Návšteva
Tagy: byty mezonety
Zdieľať článok

Diskusia