Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!

22. 05. 2019
Zdieľať

Bill a Kate si kúpili v austrálskom Bondi povojnový dom. I v tejto oblasti boli staré domy podobné ako u nás – mali zlú dispozíciu zloženú zo série malých tmavých miestností radených za sebou. O žiadnom prepojení so záhradou sa nedalo hovoriť, práve naopak, neexistoval žiaden výhľad a záhrada bola neupravená. Pozrite sa na tú zmenu!


Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!

Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!
Prue Ruscoe

Moderná, ale nič nekazí 

Pár si vybral tento tom kvôli rastúcej rodine, ale, samozrejme, potrebovali ho prispôsobiť modernému životnému štýlu. Architekti zo štúdia Potter & Wilson navrhli rozšírenie domu nadstavbou horného podlažia ukrytého pod novou sedlovou strechou. 

 

Hrebeň strechy nadväzuje na existujúcu strechu orientovanú do ulice, a tak minimalizuje kontrast nadstavby s bývalou stavbou. Pôsobí prirodzene a neovplyvňuje pôvodný vzhľad domu, hoci je zreteľne moderná. 


Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!

Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!
Prue Ruscoe

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Medzi interiérom a exteriérom

V interiéri nájdete po úprave veľkolepý priestor, aký by ste v dome podobného objemu nečakali. „Náš prístup bol zameraný na zlepšenie prepojenia domu s exteriérom. Dosiahli sme to citlivým umiestnením okien a svetlíkov. Dom má novú, príjemnú záhradu s bazénom a vonkajším posedením,“ vysvetľujú architekti. 

Prechod medzi interiérom a exteriérom predstavuje veľký oceľový prístrešok, ktorý poskytuje ochranu pred poveternostnými vplyvmi a zároveň vytvára terasu, na ktorú sa vychádza z rodičovskej spálne na poschodí.


Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!

Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!
Prue Ruscoe

V jemných odtieňoch

Interiér je zariadený v sviežej palete jemných odtieňov, kontrastne pôsobí tmavý kovový rám prechodnej časti medzi obývačkou a záhradou. S obývacím priestorom je spojená jedáleň i kuchyňa. Svetlotyrkysová farba veľkej sedacej súpravy v obývačke osviežuje priestor sivo-bielo-béžovú základnú farebnosť interiéru. Na prvom podlaží sa nachádza rodičovská spálňa, dve ďalšie spálne a hygienické zázemie. 


Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!

Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!
Prue Ruscoe

Spomienky na staré časy

V celom interiéri nájdete jemné pripomienky starých čias, v podobne motívov a rôznych detailov, napríklad stropný oblúk v chodbe. Fasáda s verandou zostala viac-menej v pôvodnej podobe, ale je osviežená bielou omietkou, ktorá kontrastuje s červenou strechou. 


Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!

Rozšírenie domu ako z rozprávky: Nadstavba nemusí byť okatá!
Prue Ruscoe

 

Dom pre Billa a Kate v skratke

architektonické štúdio: Potter & Wilson

lokalita: Bondi, Austrália

plocha: 195 m2

rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Prue Ruscoe 

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinné domy sedlová strecha
Zdieľať článok

Diskusia