Sexi rekonštrukcia typickej radovky v podaní mladých dizajnérov

07. 07. 2016
Zdieľať

Svieži, moderný, praktický. Taký je výsledok rekonštrukcie jednej z typických kanadských radoviek v podaní páru mladých dizajnérov Marka a Viviany.

Industriálny dizajn a dôraz na udržateľný štýl bývania charakterizujú projekty montrealského dizajnérskeho dua MARK+VIVI. Tentoraz sa pustili do premeny mestského radového domu z konca 19. storočia v štvrti Pointe-Saint-Charles, len pár krokov od kanála Lachine. Na sto štvorcových metroch tak vznikol ich vlastný byt aj priestor na dizajnérske štúdio. 


V duchu radovky. Pri fasáde smerujúcej do ulice museli Mark a Viviana rešpektovať pôvodný vzhľad a charakter okolitej zástavby − len namiesto červeného náteru použili na tehlový obklad sivú farbu.

V duchu radovky. Pri fasáde smerujúcej do ulice museli Mark a Viviana rešpektovať pôvodný vzhľad a charakter okolitej zástavby − len namiesto červeného náteru použili na tehlový obklad sivú farbu.
Adrien Williams

Úsporná rekonštrukcia. Náklady na rekonštrukciu domu boli v prepočte na 1 m2 o pätinu nižšie než najnižšie bežné náklady na novostavbu v Montreale. Majiteľom pomohlo ušetriť najmä to, že boli zároveň architektmi aj investormi.


Žltá je obľúbenou farbou mladého páru – tu dodala šmrnc vstupnej časti prízemia a opticky odčlenila schody na poschodie od otvoreného denného priestoru. Dom okrem dvoch nadaných majiteľov obýva ešte ich štvornohý spoločník, huncútsky pes Gypsy.

Žltá je obľúbenou farbou mladého páru – tu dodala šmrnc vstupnej časti prízemia a opticky odčlenila schody na poschodie od otvoreného denného priestoru. Dom okrem dvoch nadaných majiteľov obýva ešte ich štvornohý spoločník, huncútsky pes Gypsy.
Adrien Williams


Smerom do dvora má budova moderný sivý plášť z vlnitého plechu. Jednoduché schody z dosiek a police z debničiek, prosté a praktické riešenie na uloženie rôznych drobností, sú typickou ukážkou prístupu, ktorý majitelia pri premene domu zvolili.

Smerom do dvora má budova moderný sivý plášť z vlnitého plechu. Jednoduché schody z dosiek a police z debničiek, prosté a praktické riešenie na uloženie rôznych drobností, sú typickou ukážkou prístupu, ktorý majitelia pri premene domu zvolili.
Adrien Williams

Značka: udržateľný dizajn

Vzhľadom na svoju históriu si budova priam žiadala využitie typických industriálnych materiálov a prvkov, majitelia a zároveň autori rekonštrukcie navyše pridali účelný dizajn. Aby na prízemí vytvorili príjemne vzdušný, otvorený denný priestor, vybúrali všetky deliace steny. Nahradili ich oceľovými stĺpmi a nosníkmi, ktoré vytvorili oporu pôvodnej drevenej konštrukcii. Mark a Vivi ich natreli bielou farbou, takže sa stali nielen novou „chrbticou“ starého domu, ale zároveň sa decentne začlenili do nového interiéru.


V duchu otvorenosti. Spodné podlažie vyčistili od všetkých zbytočných priečok a drevených konštrukcií a nahradili ich oceľovými stĺpmi a prekladmi. Vznikol tak moderný otvorený priestor, ktorý využívajú ako obývačku, kuchyňu, jedáleň, knižnicu… Prosto na všetky každodenné príležitosti.

Adrien Williams

Za posuvnými dverami natretými tabuľovou farbou, rovnako ako okolité steny, sa skrýva jedna z kúpeľní.

Druhá šanca pre drevo. Jednoduchý kuchynský ostrovček je zhotovený z dreva, ktoré ostalo po búraní pôvodných útrob domu. Investori a architekti v jednom nezabudli, že sa zoznámili pri štúdiu udržateľného dizajnu. Preto sa snažili čo najviac odpadu zo stavby znova využiť.

Rovnako ako pri svojich predchádzajúcich projektoch, aj tu kládli dizajnéri dôraz na udržateľnosť. Radšej, než aby vyviezli odpad zo stavby na skládku, rozhodli sa nájsť starým dreveným trámom a podlahovým doskám nové využitie. Nakoniec sa ich podarilo premeniť na sympatický nábytok alebo pracovné plochy – z dreva pochádzajúceho z demolácie vznikol napríklad kuchynský ostrov alebo skrinky v kúpeľni. Na podlahy, police a ďalšie vybavenie použili dizajnéri drevo z miestnych zdrojov a všetky povrchy na stenách, podlahách i nábytku ošetrili nátermi s nízkym obsahom prchavých organických látok.


Funkciu knižnice plní zostava ník, ktoré Mark a Vivi rozmiestnili okolo okna do ulice. Vďaka čiernemu pozadiu, na ktorom sa vyníma pestrá farebnosť kníh, sa stali zaujímavým prvkom interiéru.

Funkciu knižnice plní zostava ník, ktoré Mark a Vivi rozmiestnili okolo okna do ulice. Vďaka čiernemu pozadiu, na ktorom sa vyníma pestrá farebnosť kníh, sa stali zaujímavým prvkom interiéru.
Adrien Williams

Priznané trámy sú súčasťou pôvodnej drevenej konštrukcie domu. Pri rekonštrukcii ich doplnili oceľové nosníky natreté nabielo.

Pretože na majiteľov čakalo pri demolačných prácach príjemné prekvapenie v podobe objavenia niekoľkých starožitností, rozhodli sa využiť ich a inšpirovať sa nimi aj pri ďalšom zariaďovaní. V dome našli napríklad staré hračky, náradie a smaltované tabule, ktoré sú dnes integrálnou súčasťou jeho interiéru. „Chceli sme vytvoriť domov zachytávajúci podstatu a charakter klasickej kanadskej radovky z 19. storočia, avšak s dotykom súčasného štýlu a hravosti,“ vysvetľuje Mark.


Tabuľová farba je v dnešnom interiérovom dizajne veľkým hitom. Do moderných jednoduchých priestorov vnáša hravosť.

Tabuľová farba je v dnešnom interiérovom dizajne veľkým hitom. Do moderných jednoduchých priestorov vnáša hravosť.
Adrien Williams

„Chceli sme vytvoriť domov zachytávajúci podstatu a charakter klasickej kanadskej radovky z 19. storočia, avšak s dotykom súčasného štýlu a hravosti.“

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Mark Fekete, dizajnér a spolumajiteľ


Drevo a antikoro. V kuchyni zvolilo dizajnérske duo tieto dva obľúbené a zároveň kontrastné materiály, ktoré sa výborne dopĺňajú. Drevo pôsobí hrejivým dojmom, industriálne chladné antikoro zjednocuje pracovné plochy s ostatným vybavením kuchyne (varná doska, digestor, chladnička…).

Drevo a antikoro. V kuchyni zvolilo dizajnérske duo tieto dva obľúbené a zároveň kontrastné materiály, ktoré sa výborne dopĺňajú. Drevo pôsobí hrejivým dojmom, industriálne chladné antikoro zjednocuje pracovné plochy s ostatným vybavením kuchyne (varná doska, digestor, chladnička…).
Adrien Williams

Energetická náročnosť

Mark a Viviana pamätali pri rekonštrukcii aj na to, aby sa v dome spotrebovalo čo najmenej energie. Snažili sa ho preto upraviť aj tak, aby v maximálnej miere využíval prirodzené denné svetlo – okrem okien ho zabezpečuje aj svetlovod, ktorý umiestnili nad schodisko. Vďaka kompaktnému tvaru a tesnému kontaktu so susediacimi budovami je tu spotreba energie na vykurovanie prirodzene celkom nízka.

Aj tak však stavbu zateplili minerálnou vlnou a všetky pôvodné okná a dvere vymenili za lepšie izolujúce moderné varianty s dvojsklami a nižším koeficientom prechodu tepla. Na oboch podlažiach je elektrické podlahové vykurovanie a konvektory, chladenie zaisťujú dve úsporné nástenné klimatizačné jednotky. Podľa nezávislej energetickej štúdie, ktorú si dizajnérsky pár nechal vypracovať, dom po rekonštrukcii spotrebuje približne o 20 % menej energie než porovnateľné stavby v meste.


Pôvabná kúpeľňa chytí za srdce. Kombinácia rustikálnej dlažby, historizujúcej vane a vešiaka zo starého dreveného rebríka priam vyžaruje domácku pohodu a zvádza ponoriť sa do bublín s pohárikom vína v jednej ruke a knihou v druhej.

Pôvabná kúpeľňa chytí za srdce. Kombinácia rustikálnej dlažby, historizujúcej vane a vešiaka zo starého dreveného rebríka priam vyžaruje domácku pohodu a zvádza ponoriť sa do bublín s pohárikom vína v jednej ruke a knihou v druhej.
Adrien Williams

Trvalo udržateľné bývanie. Mladí dizajnéri a majitelia mali od začiatku na srdci nielen sympatický a účelný dizajn, ale aj trvalú udržateľnosť svojho bývania. Výsledok je viac než príjemný a môže sa stať inšpiráciu pre každého.

Recyklované. Aj na skrinky v kúpeľni využili odpadové drevo. 


Nový život starých vecí. Staré reklamné tabule Coca-Cola našli Mark a Vivi medzi haraburdím, čo v dome zostalo po predchádzajúcich majiteľoch. Lodný kufor, ktorý slúži ako nočný stolík, objavili na blšom trhu.

Nový život starých vecí. Staré reklamné tabule Coca-Cola našli Mark a Vivi medzi haraburdím, čo v dome zostalo po predchádzajúcich majiteľoch. Lodný kufor, ktorý slúži ako nočný stolík, objavili na blšom trhu.
Adrien Williams

Jednoduché a efektné. Aj v spálni nájdeme namiesto políc dvojfarebné niky.


Legenda 1 hlavný vchod 2 obývačka 3 kuchyňa 4 kúpeľňa 5 práčovňa 6 kancelária 7 spálňa 8 hlavná spálňa 9 hlavná kúpeľňa 10 strešná terasa 11 dvorček

MARK+VIVI

MARK+VIVI je názov multidisciplinárneho štúdia so sídlom v Montreale. Spoluzakladatelia a životní partneri Mark Fekete (pôvodom práve z Montrealu) a Viviana de Loera (pôvodom z Mexika) sa zoznámili a začali spolupracovať počas štúdií na Fakulte architektúry a environmentálneho dizajnu na Kalifornskej štátnej polytechnickej univerzite v San Luis Obispo. Po rokoch práce pre rôzne architektonické kancelárie v Los Angeles a San Franciscu sa rozhodli presťahovať do Markovho rodného mesta.

TEXT: DOMINIKA ZÁVESKÁ
FOTO: Adrien Williams
ZDROJ. v2com-newswire.com

Kategória: Návšteva
Tagy: radové domy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia