Tri staré domy spojili do jedného! Kontrast podlaží má svoj význam

17. 01. 2021
Zdieľať

Pri demontáži pôvodnej fasády stavby architekti zistili, že dom, ktorý mali rekonštruovať, pozostával pôvodne z troch malých domov. Tie boli postavené na želanie prvého majiteľa a neskôr prestavbou spojené. Ale veľmi nekvalitne.

Zistenie, že pod fasádou domu sa v skutočnosti nachádzajú tri samostatné hmoty bolo pre projekt tejto rekonštrukcie kľúčové. Architekti sa rozhodli zachovať štruktúru pôvodných objemov. Položili ich na dosku, ktorá kryje prízemie – keď sa na stavbu teda pozriete zhora, vidíte tri samostatné domčeky.

Tri domy spojené do jedného celku

Spojenie troch domov. Zdroj: Ivo Tavares

Zjednocujúcu dosku narúša len odokrytá centrálna terasa, ktorá nadväzuje na spoločenskú zónu na prízemí. Vďaka záhradným úpravám je na stredovej doske vytvorená intímna záhradka – ako vonkajší priestor miestností horného podlažia.

Prečítajte si tiež
Vidiecka usadlosť s tradičnou stodolou a rybníkom aj na kúpanie

Žulová skala kontra ľahké biele domčeky

„Z významového hľadiska bolo našim zámerom vytvoriť medzi oboma poschodiami silný kontrast. Na prízemí sme použili drsnejšie materiály. Vytvárajú pocit bývania vo vnútri žulovej skaly, s veľmi silným vzťah k vonkajšiemu priestoru. V hornom poschodí je geometria troch pôvodných domov zhmotnená do podoby čisto bielych objemov zaplavených svetlom,“ vysvetľujú autori projektu.

tri domy spojené do jedného

Zdroj: Ivo Tavares

Drevené okenice, biela farba fasády a použitie dreva v interiéri odkazujú na typické portugalské vidiecke domy. Všetky tri objekty majú monochromaticky riešenú strechu.

Intímna záhradka na streche

Vďaka záhradným úpravám je na stredovej doske vytvorená intímna záhradka – ako vonkajší priestor miestností horného podlažia. Zdroj: Ivo Tavares

Menšie krídlo skrýva pracovňu

Priestory sú rozčlenené aj po funkčnej stránke. V objekte menšieho pôvodného domu, ktorý je položený šikmo k hlavnému celku, sa točitým schodiskom dostanete z otvoreného multifunkčného priestoru na prízemí priamo do pracovne. Rovnako ako z ostatných miestností horného podlažia, aj z pracovne sa dá vyjsť na strešnú záhradku.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Záhradka na streche

Zdroj: Ivo Tavares

V druhej – hlavnej – časti stavby je nad stredovou doskou súkromná nočná zóna. Celkovo sa tu nachádzajú tri spálne a hygienické zázemie. Pod nimi je v žulovom základe obývačka, kuchyňa s jedálňou, práčovňa a sklad. Na jedáleň nadväzuje plne súkromná centrálna terasa.

relaxačná zóna pod veľkým oknom v spálni

Veľké okná nepúšťajú len svetlo, ale sú aj plne využiteľné na relax. Zdroj: Ivo Tavares

Žula, pohľadový betón, svetlo z každej strany

Žulu nájdete aj v interiéri prízemia, rovnako aj pohľadový betón, ktorý je najmä na stropoch. Zaujímavý efekt vytvárajú aj rôzne úrovne podlahy v hlavnej obytnej zóne. Vznikajú tak schody, na ktorých sa dá sedieť, a funkčné členenie priestoru.

Oddychová zóna

Oddychová zóna. Zdroj: Ivo Tavares

Domčeky nad stredovou doskou majú dostatok svetla vďaka oknám z každej strany. Medzi pôvodnými hmotami na prízemí zostávajú priestory, ktoré vytvárajú príjemné zákutia.

Prečítajte si tiež
Pohodlná drevostavba pre rodinu? Typový dom si upravili k maximálnej spokojnosti

Casa Rio

Architektonický ateliér: Paulo Merlini Architects
Autori: Paulo Merlini, André Santos Silva
Lokalita: Gondomar, Portugalsko
Realizácia: 2020
Celková plocha: 350

Sabína Zavarská
Foto: Ivo Tavares Studio

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojpodlažné domy pohľadový betón rekonštrukcie domov vidiecke domy
Zdieľať článok

Diskusia