Zdroj: Shutterstock
3 lahodné recepty na gril, ktoré musíte skúsiť toto leto!
Grilovacia sezóna je v plnom prúde. Obohaťte svoje menu novými chutnými receptmi.
Grilovaná zelenina balsamico
Porcií: 6, príprava 15 min, grilovanie 12 min
Potrebujeme
- 1 stredne veľká zelená cuketa, nakrájaná na krúžky hrubé cca 0,8 cm
- 1 stredne veľká žltá cuketa, nakrájaná na krúžky cca 0,8 cm (môžete použiť aj baklažán)
- 225 g hnedých šampiňónov, prekrojených na polovicu
- 225 g cukrového hrášku
- polovicu veľkej cibule, nakrájanej na plátky široké 1 cm
- 1/4 šálky olivového oleja
- 3 lyžice balzamikového octu
- 1 čajová lyžička morskej soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
Postup
- Predhrejte gril na 200˚C a naolejujte ho.
- Všetku nakrájanú zeleninu vložte do veľkej misy.
- V malej miske premiešajte olivový olej, balzamikový ocot, soľ a čierne korenie.
- Marinádu nalejte na nakrájanú zeleninu a dôkladne premiešajte. Marinujte 10 minút pri izbovej teplote.
- Predhrejte grilovací kôš 10 minút pri zatvorenej pokrievke grilu.
- Zeleninu vložte do horúceho grilovacieho koša (prebytočnú marinádu vyhoďte) a grilujte 10 až 12 minút pri 200˚C, až kým zelenina nie je mäkká.
- Zeleninu počas procesu niekoľkokrát premiešajte, aby sa ugrilovala rovnomerne a skaramelizovala.
- Nakoniec preložte zeleninu na tanier a podľa chuti ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo bazalkou.
Nutričné hodnoty na jednu porciu:
126 kcal, 9 g sacharidov, 3 g bielkovín, 9 g tuku
Prečítajte si tiež
Obohaťte svoj jedálniček a vyskúšajte naše najobľúbenejšie a zdravé zeleninové recepty ako stvorené na leto
Grilovaný syr halloumi so salsou z bobúľ a byliniek
Porcie 4, príprava 20 min, grilovanie 15 min
Potrebujeme
- 115 g čerstvých čučoriedok
- 85 g červených ríbezlí
- 3 lyžice nasekanej čerstvej mäty
- 3 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
- 1 lyžica čerstvého majoránu bez stoniek
- 1 paprička habanero bez semienok a nakrájaná nadrobno
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice agávového sirupu
- 2 limetky
- 120 ml kešu orechov
- 225 g syra halloumi
- nakrájaného na 8 plátkov
Náš tip
Grilovaný syr halloumi so sviežou salsou z čučoriedok, ríbezlí, čerstvých bylín a pikantnej papričky výborne funguje ako predjedlo alebo ľahký obed. Tento recept oceníte aj na pečive či v sendviči.
Postup
- Čučoriedky a ríbezle zmiešajte s dvoma lyžicami nasekanej mäty, dvoma lyžicami koriandra, s majoránom, papričkou habanero, olivovým olejom, agávovým sirupom a šťavou z jednej limetky. Odložte.
- Kešu orechy opekajte 8 až 10 minút do zlatista, potom ich odstavte.
- Znížte teplotu a opečte plátky syra halloumi, stačí dve-tri minúty z každej strany.
- Syr položte na tanier, polejte zmesou z bobuľového ovocia a posypte zvyšnou mätou a koriandrom.
- Servírujte s plátkami limetky a posypané nasekanými kešu orechmi.
Nutričné hodnoty na jednu porciu
406 kalórií, 29 g tuku, 26 g sacharidov, 16 g bielkovín
Prečítajte si tiež
5 najobľúbenejších receptov na gril, ktoré v redakcii bodovali
Marinované kuracie prsia
Porcie 4, príprava 5 min, grilovanie 10 min
Potrebujeme
- 600 – 750 g kuracích pŕs alebo kuracích stehien bez kosti
- kôra z 1 limetky
- 4 lyžice limetkovej šťavy (1-2 limetky)
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice hnedého cukru
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice nasekaného koriandra
- 1 lyžica rybacej omáčky (alebo 2 lyžice sójovej omáčky)
Postup
- Hrubší koniec kuracích pŕs roztlačte na hrúbku asi 1,7 cm.
- V miske pripravte marinádu z tekutých ingrediencií a byliniek.
- Mäso vložte do uzatváracieho vrecka, pridajte marinádu, dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke 24 hodín (minimálne 12, maximálne 48 hodín).
- Kurča vyberte a marinádu vyhoďte.
- Mäso pripravte podľa niektorej z nasledujúcich metód tak, aby dosiahlo vnútornú teplotu 75 °C:
- Na sporáku: Rozohrejte olej na panvici na stredne vysokej teplote. Marinované kuracie prsia opekajte 3 minúty z každej strany, kým nie sú zlatohnedé.
- Na grile: Potrite gril olejom a rozohrejte ho na stredne vysokú teplotu. Mäso grilujte 3 minúty z každej strany.
- V rúre: Predhrejte rúru na 220 °C. Pečte 15 minút, potom zapnite gril na vysokú teplotu a grilujte 3 minúty, aby povrch skaramelizoval.
- Ugrilované alebo upečené kuracie prsia preložte na servírovací tanier, prikryte fóliou a nechajte 3 minúty odpočívať. Ozdobte koriandrom, plátkami limetky a čili podľa chuti.
Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom
Kategória:
Relax
Zdieľať článok