Zdroj: Shutterstock

3 lahodné recepty na gril, ktoré musíte skúsiť toto leto!

18. 07. 2024
Zdieľať

Grilovacia sezóna je v plnom prúde. Obohaťte svoje menu novými chutnými receptmi.

Grilovaná zelenina balsamico

Porcií: 6, príprava  15 min, grilovanie 12 min

Grilovaná zelenina na miske, položenej na rošte.

Grilovaná zelenina balsamico je skvelá ako ľahká večera, snack či príloha k hlavnému chodu. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

  • 1 stredne veľká zelená cuketa, nakrájaná na krúžky hrubé cca 0,8 cm
  • 1 stredne veľká žltá cuketa, nakrájaná na krúžky cca 0,8 cm (môžete použiť aj baklažán)
  • 225 g hnedých šampiňónov, prekrojených na polovicu
  • 225 g cukrového hrášku
  • polovicu veľkej cibule, nakrájanej na plátky široké 1 cm
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia

Postup

  1. Predhrejte gril na 200˚C a naolejujte ho.
  2. Všetku nakrájanú zeleninu vložte do veľkej misy.
  3. V malej miske premiešajte olivový olej, balzamikový ocot, soľ a čierne korenie.
  4. Marinádu nalejte na nakrájanú zeleninu a dôkladne premiešajte. Marinujte 10 minút pri izbovej teplote.
  5. Predhrejte grilovací kôš 10 minút pri zatvorenej pokrievke grilu.
  6. Zeleninu vložte do horúceho grilovacieho koša (prebytočnú marinádu vyhoďte) a grilujte 10 až 12 minút pri 200˚C, až kým zelenina nie je mäkká.
  7. Zeleninu počas procesu niekoľkokrát premiešajte, aby sa ugrilovala rovnomerne a skaramelizovala.
  8. Nakoniec preložte zeleninu na tanier a podľa chuti ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo bazalkou.

Nutričné hodnoty na jednu porciu:

126 kcal, 9 g sacharidov, 3 g bielkovín, 9 g tuku

Prečítajte si tiež
Obohaťte svoj jedálniček a vyskúšajte naše najobľúbenejšie a zdravé zeleninové recepty ako stvorené na leto

Grilovaný syr halloumi so salsou z bobúľ a byliniek

Porcie 4, príprava 20 min, grilovanie 15 min

Grilované trojuholníky syra so salsou a bylinkami na drevenej doske.

Halloumi môžete podávať s plátkami limetky, bobuľovým ovocím, čerstvými bylinkami i medom. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

  • 115 g čerstvých čučoriedok
  • 85 g červených ríbezlí
  • 3 lyžice nasekanej čerstvej mäty
  • 3 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 lyžica čerstvého majoránu bez stoniek
  • 1 paprička habanero bez semienok a nakrájaná nadrobno
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice agávového sirupu
  • 2 limetky
  • 120 ml kešu orechov
  • 225 g syra halloumi
  • nakrájaného na 8 plátkov

Náš tip

Grilovaný syr halloumi so sviežou salsou z čučoriedok, ríbezlí, čerstvých bylín a pikantnej papričky výborne funguje ako predjedlo alebo ľahký obed. Tento recept oceníte aj na pečive či v sendviči.

Postup

  1. Čučoriedky a ríbezle zmiešajte s dvoma lyžicami nasekanej mäty, dvoma lyžicami koriandra, s majoránom, papričkou habanero, olivovým olejom, agávovým sirupom a šťavou z jednej limetky. Odložte.
  2. Kešu orechy opekajte 8 až 10 minút do zlatista, potom ich odstavte.
  3. Znížte teplotu a opečte plátky syra halloumi, stačí dve-tri minúty z každej strany.
  4. Syr položte na tanier, polejte zmesou z bobuľového ovocia a posypte zvyšnou mätou a koriandrom.
  5. Servírujte s plátkami limetky a posypané nasekanými kešu orechmi.

Nutričné hodnoty na jednu porciu

406 kalórií, 29 g tuku, 26 g sacharidov, 16 g bielkovín

Prečítajte si tiež
5 najobľúbenejších receptov na gril, ktoré v redakcii bodovali

Marinované kuracie prsia

Porcie 4, príprava 5 min, grilovanie 10 min

Grilované kuracie prsia, pripravované s citrónom, hubami a pórom.

Kuracie prsia plné citrónovej šťavy, cesnaku a byliniek. Zdroj: Shutterstock

Potrebujeme

  • 600 – 750 g kuracích pŕs alebo kuracích stehien bez kosti
  • kôra z 1 limetky
  • 4 lyžice limetkovej šťavy (1-2 limetky)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice hnedého cukru
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice nasekaného koriandra
  • 1 lyžica rybacej omáčky (alebo 2 lyžice sójovej omáčky)

Postup

  1. Hrubší koniec kuracích pŕs roztlačte na hrúbku asi 1,7 cm.
  2. V miske pripravte marinádu z tekutých ingrediencií a byliniek.
  3. Mäso vložte do uzatváracieho vrecka, pridajte marinádu, dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke 24 hodín (minimálne 12, maximálne 48 hodín).
  4. Kurča vyberte a marinádu vyhoďte.
  5. Mäso pripravte podľa niektorej z nasledujúcich metód tak, aby dosiahlo vnútornú teplotu 75 °C:
  • Na sporáku: Rozohrejte olej na panvici na stredne vysokej teplote. Marinované kuracie prsia opekajte 3 minúty z každej strany, kým nie sú zlatohnedé.
  • Na grile: Potrite gril olejom a rozohrejte ho na stredne vysokú teplotu. Mäso grilujte 3 minúty z každej strany.
  • V rúre: Predhrejte rúru na 220 °C. Pečte 15 minút, potom zapnite gril na vysokú teplotu a grilujte 3 minúty, aby povrch skaramelizoval.
  1. Ugrilované alebo upečené kuracie prsia preložte na servírovací tanier, prikryte fóliou a nechajte 3 minúty odpočívať. Ozdobte koriandrom, plátkami limetky a čili podľa chuti.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Relax
Tagy: grilovačka grilovanie recepty
Zdieľať článok
10 najlepších receptov na gril, všetko o letnom reze drevín, prístrešok na terasu aj záhradné ohnisko. Júlový Urob si sám je v predaji!Urob si sám

10 najlepších receptov na gril, všetko o letnom reze drevín, prístrešok na terasu aj záhradné ohnisko. Júlový Urob si sám je v predaji!

Na mieste starej šopy vytvoril priestor pre opekanie, grilovanie a posedenie s priateľmi za každého počasiaUrob si sám

Na mieste starej šopy vytvoril priestor pre opekanie, grilovanie a posedenie s priateľmi za každého počasia

Ako si vybrať vonkajší gril? Na toto sa zamerajte pri výbere, aby vám čo najlepšie slúžilUrob si sám

Ako si vybrať vonkajší gril? Na toto sa zamerajte pri výbere, aby vám čo najlepšie slúžil

Súťaž Brick Award 24 ocenila medzinárodných priekopníkov tehlovej architektúryASB.sk

Súťaž Brick Award 24 ocenila medzinárodných priekopníkov tehlovej architektúry

Diskusia