Zdroj: Mária Václav

Podlahy máme vizuálne chladné, ale funkčné. Je zbytočné meniť veci, len aby som splnila svoje predstavy, vraví známa vinárka

31. 03. 2024
Zdieľať

K Rii Zeliskovej, známej ako @vinarovazena, sme sa dostali nepriamo. Napísala nám jej známa, že Ria rekonštruovala kuchyňu. Okrem premeny kuchyne sme sa s manželkou vinára Michala Zelisku porozprávali o ich vinárčení.

Žijete vo Svätom Jure, kde ste obaja vyrástli. Ako dnes vyzerá dom, v ktorom bývate?

Bývame v mojom rodičovskom dome. V tomto dome som vyrastala a veľmi dobre ho poznal aj môj manžel, pretože sem odmala chodieval na návštevu k mojim bratom. Keďže to nie je novostavba, dom nemáme prispôsobený svojim požiadavkám, ale žijeme ďalej tak, ako som žila ja so svojou rodinou. Najradšej mám našu kuchyňu. Je to moje kráľovstvo. Určite v nej nemôže chýbať učiaca veža pre moje malé deti, ktoré mi v kuchyni stále asistujú. Celá rodina si každý deň spolu sadáme do jedálne za veľký stôl, kde debatujeme a stolujeme. Potom sa presúvame na obrovský gauč do obývačky. Bez toho si to u nás doma neviem predstaviť.

Po nasťahovaní sme urobili len nevyhnutné zmeny – prerobili sme kúpeľňu. Pri dome sme postavili altánok a posledný rok sme zmenili vizuál kuchyne.

Na sociálnych sieťach o vás nájdeme všetko možné, ale niektoré fakty si predsa len nechávate pre seba. V akom štýle je riešená vaša domácnosť? Aký dizajn je vám blízky?

Mne najviac imponuje také to obyčajné „cozy home“. Ale sú veci, ktoré je v našom dome zbytočné meniť, len aby som spĺňala svoje dizajnové predstavy. Napríklad naše podlahy sú studené a vizuálne veľmi chladné, ale svoju funkčnosť úplne spĺňajú, a preto nevidíme dôvod nateraz ich meniť. Ak však robíme nejakú zmenu, vždy sa snažím poňať to útulne a v teplých tónoch. Moderné dizajny nie sú mojou šálkou kávy.

Ria Zelisková vo vinohrade s manželom a piatimi deťmi.

Ria Zelisková pochádza zo Svätého Jura, kde súčasne aj žije spolu s manželom a štyrmi deťmi. Zdroj: Veronika Štabrila

Kuchyňa je srdcom moderných domácností a určite to nie je inak ani vo vašej sedemčlennej rodine. Čo bolo hlavným dôvodom nedávnej rekonštrukcie tej vašej (o ktorej je reč na nasledujúcich stranách)?

Spomínala som, že sme rekonštruovali kúpeľňu, ktorá mala spoločnú stenu s kuchyňou. Keďže sa pri stavbe domu v tých časoch ešte neriešili izolácie sprchovacích kútov, spomínaná stena dlhé roky do seba nasakovala vodu a odnášala to kuchynská linka. Vizuálne kuchyňa podľa mnohých zmenu nepotrebovala, ale vnútorný korpus bol zničený. Takže i keď sme pôvodne chceli vzhľadom na ekonomickú stránku meniť len dvierka a dosku, po prezretí stavu korpusu sme pristúpili k ráznejšej zmene, aby bol výsledok trvalejší.

Prečítajte si tiež
Keď kuchynskú linku zničila vlhkosť, majiteľka sa chopila šance. Tmavý kút premenila na útulné miesto so šarmom vidieka

Čo ste vyštudovali a kedy ste si povedali, že je načase vyskúšať vlastný biznis? Prečo práve vinárstvo?

Obaja sme študovali na fakulte masmediálnej komunikácie. Manžel študoval masmédiá a ja marketing. Popri školách a následne aj prácach sme stále chodili do vinohradov. Michal sa čoraz viac zdokonaľoval vo vinárčení, študoval nové postupy, veľa sa rozprával a vzdelával od skúsených starších vinárov.

Vinárstvo bolo pre nás niečo prirodzené. Nezačínali sme od nuly. Len sme pokračovali v tom, čo odmalička dobre poznáme. Je prirodzené, že keď som bola malá, tak mi práca vo vinohrade s rodičmi nevoňala a nechcelo sa mi tam v sobotu skoro ráno chodiť. Človek sa však vyvíja a mení. Príroda sa pre pracujúceho človeka stáva najlepším relaxom a vinohrady nás v dospelosti napĺňali pokojom. Celé nám to začalo dávať väčší zmysel, keď sme po celom týždni vo svojich zamestnaniach išli v sobotu pracovať do vinohradov. Tam sme si oddýchli a nadýchali sa čerstvého vzduchu. Táto zmena ponúkala blahodarne účinky na psychické i fyzické zdravie.

Prečítajte si tiež
Petra Tóthová nás pustila do svojho kráľovstva. Ako vyzerá kuchyňa známej profesionálnej cukrárky?

Povedzme si úprimne, nechať dobre platené zamestnanie a ísť do neistoty si vyžaduje poriadnu dávku odvahy…

Do neistoty sme nešli. Mali sme už vtedy tri deti a žiadne riskovanie sme si nemohli dovoliť. Vedeli sme, koľko potrebujeme predať za mesiac, a to sa nám darilo. Som kreatívny človek a stále som vymýšľala nové degustácie, hľadala nové cesty, ako sa zviditeľniť. Ak chce človek svoj biznis rozbehnúť, nesmie zaspať na vavrínoch. Ja som verila, že to spoločne dokážeme. Víno s etiketami sme prvýkrát predstavili na vínnej ceste v roku 2009 a zo zamestnaní sme úplne odišli v 2018. Odvtedy sa živíme len vinárstvom.

Ria Zelisková s manželom vo vinohrade.

Manželia Zeiskovci sa odmala stretali s vinárstvom. V dospelosti to nakoniec prerástlo do rodinného biznisu. Zdroj: Veronika Štabrila

Mať vlastný vinič je určite radosť, ale aj veľa práce. Kto vám pomáha?
Pomáhajú nám naši rodičia.

Koľko druhov vína aktuálne vyrábate a čím sú špecifické?

Vyrábame cca 12 rôznych druhov vína. Veľmi to závisí od úrody z daného ročníka. Máme klasické známe odrody, ako sú rizlingy, veltlíny či muškáty. Našou špecialitou sú cuvée, ktoré sa volajú podľa našich detí. Cuvée sa nám však nedarí urobiť zakaždým, pretože si to vyžaduje presnú receptúru, ktorú sme si vymysleli, a nie vždy na to je hrozno. Napríklad tento ročník bol veľmi zlý a mnohé z našich cuvée v sezóne 2023/2024 nebudeme mať v ponuke.

Aké víno najviac chutí vám osobne?

Mne chutia suché biele vína s nie výraznou aromatikou, ľahké, harmonické a svieže.

Prečítajte si tiež
Zabudnite na bielu, vráťte vyhodený koberec a privítajte mramor. Toto je 6 kuchynských trendov na rok 2024!

Okrem pestovania viniča a starostlivosti oň sa venujete aj vareniu a pečeniu. Na vašom profile ma zaujalo, že pečiete kváskový chlieb, ale prinášate zjednodušenia.

Pri kváskovaní sa mnohí zľaknú už samotnej terminológie a časovej línie. Je to niečo, čo hneď odradí. Ale je prirodzené, že keď sa chceme niečo nové naučiť, tak sa dozvedáme aj novinky, ktoré sme predtým nepoznali. Ja som sa snažila ukázať, že to nie je veda a dôležité je nezľaknúť sa. Podľa môjho receptu upiekli klasický pšeničný vinohradnícky chlieb už tisícky žien a mnohé si pochvaľovali, že to bolo ľahké a chlebík sa vždy hneď zjedol.

Vzhľadom na sezónu, v ktorej dozrieva hrozno, máte zrejme najviac práce na jeseň. Aké aktivity napĺňajú zvyšné mesiace roka?

Práca vo vinohrade a v pivnici je celoročná záležitosť. Nechodíme tam len na jeseň. Tak ako sa po celý rok o vinohrady staráme, tak sa nám réva odvďačí na záver sezóny pri oberačkách. V zime sa vinohrady režú a viažu. Hýbe sa so zemou. S príchodom jari čistíme hlavy a začínajú sa zelené práce. Sadíme štepy. Kosíme. Chránime vinohrady pred divou zverou a chorobami. Kontrolujeme rast. Popritom pracujeme v pivnici, kde treba dorábať víno. Kontrolovať, ako zreje. Stáčať. Filtrovať. A aby toho nebolo málo, nemalú rolu zohráva predaj. Celý rok riešime objednávky, degustácie a predajné trhy.

Kto sú Zeliskovci?

Ria Zelisková, na sociálnych sieťach známa ako @vinarovazena, a jej manžel Michal pochádzajú z vinárskej oblasti spod Malých Karpát. So svojimi rodinami vyrastali medzi riadkami viniča. V tých časoch si každý vyrábal víno len pre vlastnú spotrebu. Dnes majú vlastnú značku.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Veronika Štabrila, Mária Václav
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Relax
Tagy: prerábka kuchyne rekonštrukcia kuchyne rozhovor
Zdieľať článok
Čo znamená druhý výsev a ktorú zeleninu môžeme v lete vysievať? Viac prezradil v rozhovore odborník na osiváZáhrada

Čo znamená druhý výsev a ktorú zeleninu môžeme v lete vysievať? Viac prezradil v rozhovore odborník na osivá

Viete, ako pestovať uhorky a minimalizovať riziko napadnutia plesňou? Prečítajte si veľký rozhovor so skúsenou pestovateľkouZáhrada

Viete, ako pestovať uhorky a minimalizovať riziko napadnutia plesňou? Prečítajte si veľký rozhovor so skúsenou pestovateľkou

Rekonštrukcia elektroinštalácie je pre mnohých strašiakom. Poradíme vám, ako sa z toho nezblázniť!Urob si sám

Rekonštrukcia elektroinštalácie je pre mnohých strašiakom. Poradíme vám, ako sa z toho nezblázniť!

Riaditeľka Alexandra Kusá rok od otvorenia SNG: Galéria nebola nikoho prioritou, dnes je základnou výbavou štátuASB.sk

Riaditeľka Alexandra Kusá rok od otvorenia SNG: Galéria nebola nikoho prioritou, dnes je základnou výbavou štátu

Diskusia